Ostrom alatt áll Európa

2021.11.22. 09:18

Litvánia nem lát lehetőséget tárgyalásokra Fehéroroszországgal

Litvánia nem lát lehetőséget a migrációs válság rendezését szolgáló tárgyalásokra Fehéroroszországgal - jelentette ki vasárnap Agne Bilotaite litván belügyminiszter az LRT közszolgálati televízió műsorában.

"Nem tudom elképzelni, hogyan lehetne bármilyen megbeszélést vagy politikai tárgyalást folytatni bűnözőkkel" - mondta a litván tárcavezető. Ugyanakkor nem zárta ki a konzultációkat humanitárius jellegű kérdésekben.

 

A mostani migrációs válság felelőseként Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt nevezte meg. "Lukasenkának kell felelnie a humanitárius krízisért és az emberek szenvedéseiért" - hangsúlyozta Bilotaite.

 

A tárcavezető beszélt arról is, hogy jelenleg mintegy kétezer ázsiai, illetve afrikai migráns tartózkodik Litvánia határában. "A helyzet stabil, de továbbra is feszült a határon. Információink szerint a határ fehérorosz oldalán hozzávetőleg kétezer illegális bevándorló tartózkodik" - mondta. Úgy fogalmazott, hogy - tekintve Lukasenka kiszámíthatatlanságát - egyetlen forgatókönyvet sem zárnak ki, és ezért a legmagasabb fokú készültséget rendelték el.

 

Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta illegális bevándorlók ezrei érkeznek Fehéroroszország irányából. Csak Litvánia több mint négyezer menedékkérőt tartóztatott fel, ami ötvenszerese a tavaly regisztráltnak. A fehérorosz oldalon migránsok ezrei vertek tábort az erdőségekben, s az utóbbi napokban többször megpróbáltak áttörni a határkerítésen, hogy illegálisan uniós területre juthassanak. Az Európai Unió azzal vádolja Lukasenka elnököt, hogy a migránsok határra szállításával a rezsimje ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért akar visszavágni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában