Nem mindegy, hogy döntünk

2022.01.27. 07:35

Április 3-án a családtámogatások sorsa is tét

Orbán Viktor miniszterelnök jelezte, hogy ha április 3. után folytathatják a kormányzást, akkor fennmaradnak és bővülnek is a népszerű családtámogatási programok. Felmérés bizonyítja, hogy a választók tartanak attól, hogy rosszabbul járnának a kormányváltással. A félelmük egyáltalán nem alaptalan.

– Bevált az összes támogatási forma a családoknál. Ezért április után, ha a Fidesz megnyeri a választást, a kormány meghosszabbítja, sőt kiegészíti és fel is erősíti a családtámogatásokat – mondta kedden Orbán Viktor. 

A miniszterelnök ezzel egyértelművé tette, hogy ha a szavazóktól ismét felhatalmazást kap a kormányzásra, akkor nem változtatnak a bevált rendszeren. Vagyis: azok is számolhatnak a népszerű állami programokkal, akik eddig nem éltek velük.

Az OTP Ingatlanpont a minap hívta fel a figyelmet arra, hogy az idén több otthonteremtési támogatás (például a falusi családi otthonteremtési kedvezmény és az otthonfelújítási támogatás) végső határideje is közeleg. Így pél­dául a jelenlegi menetrend szerint 2022. június 30-ig kérhető a falusi csok, a babaváró hitel és az otthonfelújítási támogatás igénylésének határideje pedig december 31-én jár le. Szintén az év végéig igényelhető a csokhoz kapcsolódó lakásépítési áfa visszatérítése. Az új építésű lakások vásárlásánál érvényben lévő, kedvezményes, ötszázalékos áfa pedig akkor alkalmazható, ha az építési engedélyt 2022. december ­31-ig megszerezték vagy az egyszerű bejelentést megtették, valamint az értékesítés 2026. december 31-ig lezárul - ismerteti a Magyar Nemzet.

A falusi csok népszerűségét mutatja, hogy a 2019-ben bevezetett támogatást eddig több mint 27 ezer család igényelte használt lakás és ház vásárlására vagy megvásárolt ingatlan felújítására, korszerűsítésére, kibővítésére. Ennek keretében mintegy 149 milliárd forintot igényeltek a kistelepüléseken élő családok – ismertette a részleteket nemrégiben Zsigó Róbert családokért felelős parlamenti államtitkár.

A babaváró hitel szintén keresett, ebből egyre nagyobb arányban fedezik lakhatási céljaikat az ügyfelek. Erre mutatott rá a Duna House Pénzügyek felmérése. Ebből kiderült, hogy az igénylők közel háromnegyede költi ingatlanvásárlásra az elnyert hozzájárulás összegét, s az év végig még várhatóan mintegy ezermilliárd forint támogatott hitelt fognak felvenni a családok. Emlékeztettek: a gyermekvállalást ösztönző kölcsön több mint két éve jelent meg a hitelpiacon, és népszerűsége azóta is töretlen.

A jegybank adatai szerint csaknem 1400 milliárd forintot folyósítottak a babaváró hitelekre 2019-es indulása óta.

A program meghirdetésétől eltelt időben a tavalyi január–júniusi időszakban pél­dául mintegy 290 milliárd forintot tett ki a hitelvolumen, ami a lakossági hitelállomány 10-15 százaléka volt. Miután Orbán Viktor megerősítette, hogy fennmaradnak a támogatások, ha a Fidesz nyeri a választást, érdemes feltenni a kérdést: mi történik, ha a baloldal veszi át az ország irányítását. A Századvég nemrégiben ismertette a felmérését, miszerint a választók többsége attól tart, hogy romlana a helyzete, ha a baloldalra szavazna, mert csökkentenék például a családtámogatásokat vagy emelkednének az energiaárak. Erre mások mellett Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt és a mögötte álló baloldali politikusok nyilatkozataiból lehet következtetni.

Ennek kapcsán Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója elmondta: a 2010 előtti gyakorlat azt mutatja, hogy a szegényekre való hivatkozással a középosztályt sarcolja meg a baloldal; így a középosztály lecsúszik, miközben a szegények helyzete nem javul érdemben.

Rámutatott arra is, hogy a baloldali közgazdászok szerint a mostani intézkedések fenntarthatatlanok, de nem teszik hozzá, hogy ezek az intézkedések egy átfogó csomag részei. – A kormány nem a munkát adóztatja, hanem a fogyasztást, és a teljesítményt támogatja; ez egy átgondolt rendszer, ezért fenntarthatók ezek az intézkedések – tette hozzá.

Borítókép: A pénzügyi lehetőségek legnagyobb része az otthonteremtést szolgálja. Fotó: Havran Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában