Saját országukat támadják

2022.01.29. 16:22

Momentum: az uniós liberálisok legjobb hazai tanítványai

A Magyarország és Lengyelország elleni összehangolt brüsszeli lejárató hadjárat hangadója a Momentumot is soraiban tudó liberális tömörülés, a korábban ALDE néven ismert Renew Europe. A Mediaworks Hírcentrumának cikksorozatában feltárjuk, miként valósítják meg az uniós pártcsalád politikai stratégiáját a hazánk elleni kampányokban a Momentum képviselői.

Bemutatjuk továbbá a liberálisok meghatározó uniós politikusainak tevékenységét, a stratégiai partnereiket és a multinacionális cégekhez fűződő kapcsolataikat.

Évek óta tudatos politikai stratégia mentén támadják Magyarországot és Lengyelországot a brüsszeli liberálisok, konkrétan a Renew Europe – korábban ALDE – nevű pártcsalád.

A tömörülés magyarországi tagja a Momentum, amely a nemzetközi elvárásoknak maximálisan megfelelve élen jár a hazánk ellen irányuló uniós kampányokban.

Ennek bizonyítékaként a későbbiekben több példát is említünk, de elsőként idézzük fel, milyen szempontok szerint és milyen okból vegzálják Magyarországot és Lengyelországot az Európai Unió liberálisai.

A napokban tárta fel a Periodista Digital nevű spanyol portál az ibériai ország egyik volt európai parlamenti képviselőjének magánbeszélgetéseit, amelyek brutális őszinteséggel világítanak rá a brüsszeli politika álszentségére és hazugságaira.

A nevezett politikus, Carolina Punset korábban a polgári liberális Ciudadanos képviselőjeként a liberális ALDE pártcsaládban tevékenykedett. Ez a politikai formáció vette fel Emmanuel Macron színre lépése után a Renew Europe nevet, s idetartozik jelenleg a Momentum is. Punset egyébként 2018-ban hagyta el a Ciudadanost, mert nem értett egyet a párt szerinte ultraliberális és soviniszta fordulatával.

 

A politikai korrektség béklyói

A spanyol portálon megjelent cikkből kiderül, hogy Carolina Punset szerint a szólásszabadság igazi ellenségei nem Magyarország és Lengyelország, hanem a politikai korrektség brüsszeli szószólói.

A volt EP-képviselő baloldali politikusként nagyon világosan látja az Európai Unió valós problémáit. A magánbeszélgetések sorozatában feltárta, hogy miközben Magyarországot és Lengyelországot folyamatosan elítélik Brüsszelben, a szólásszabadságot Európában fenyegető legfontosabb veszélyeket figyelmen kívül hagyják. Punset szerint ha a képviselők valóban elvi álláspontot képviselnek a véleménynyilvánítás szabadságával kapcsolatban, akkor fel kellene lépniük az újságírók és tanárok elleni erőszakos támadások ellen, például a Charlie Hebdo és Samuel Paty esetében.

Ehelyett a liberális EP-képviselők olyan helyekre összpontosítják támadásaikat, mint Magyarország és Lengyelország, ahol a véleménynyilvánítás szabadságát védik a politikai korrektség béklyóitól.

 

A brüsszeli politikusok félnek a muszlimoktól

Punset szerint a brüsszeli székhelyű liberális mainstream Magyarország elleni keresztes hadjáratának egyszerű oka az, hogy mindent nyerhetnek, ha megtámadnak minket, és nincs vesztenivalójuk. A volt uniós képviselő szerint a szólásszabadság elleni legkomolyabb fenyegetést Európában a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni iszlamista terrortámadás jelentette.

Politikai értelemben azonban nagyon nehéz szót emelni, hiszen Európában sok muzulmán él, és felmerül a politikai korrektség problémája

– fogalmazott egyszer Punset, aki arról is beszélt: „Amikor Brüsszelben élsz, egy muszlimok által birtokolt városban élsz. Rengeteg nő visel fejkendőt. Problémáid lehetnek abból Brüsszelben, ha határozottan felszólalsz ebben a témában.

Ezzel szemben, ha az EP képviselői Magyarországot vagy Lengyelországot kritizálják, abból nem származhat gondjuk. Sem politikai értelemben, sem pedig úgy, hogy emiatt tüntetnének ellenük.”

 

Donáth Anna „őszödi beszéde”

A fentiek fényében nem is meglepő, hogy a Renew Europe magyarországi tagjaként a Momentum ugyanezt a kettős mércén alapuló politikát követi és folyamatosan támadja saját országát és annak kormányát.

Talán a legmegdöbbentőbb, leleplező erejű eset az volt amikor 2020 októberében kiderült, hogy Donáth Anna, a párt EP-képviselője rendszeresen egyeztet a Magyarországot lejárató Vera Jourovával.

Bár Donáth vehemensen tagadta, hogy ő vagy a pártja bármilyen formában egyeztetett volna az Európai Bizottság liberális alelnökével, a Hír TV bemutatott egy felvételt, amelyen elszólta magát a momentumos politikus, beismerve, hogy rengeteg informális beszélgetést és telefonhívást folytatott Jourovával, sőt másokkal is. Vera Jourova ezt megelőzően egy 2020. szeptemberi interjúban a Der Spiegelnek úgy fogalmazott: „Magyarországon nem illiberális demokrácia, hanem beteg demokrácia van.” Azt is mondta, hogy „a magyar médiában alig jelenik meg a kormánnyal kapcsolatos kritika, így a magyarok nagy része nem tud saját véleményt alkotni.”

A Momentum belső köreiből kiszivárgott videó felfedte, hogy a kapcsolatot többször is határozottan tagadó Donáth Anna valójában meglehetősen jó viszonyt ápol és sokszor egyeztet az Európai Bizottság alelnökével.

Engem rengetegen keresnek. Hát a jogállamisági kérdések hozzám tartoznának. Vera Jourovával háromnaponta beszéltem telefonon. Informálisan

– hangzott el a felvételen.

Ráadásul nem Jourová az egyetlen, akivel Donáth összejátszik. „– De hogy nem hajlandók ennél tovább menni, és akár politikailag elítélő nyilatkozatokat tenni. Ezért tudja a magyar […] kiforgatni akár Von der Leyen, akár Vera Jourová szavait sok esetben. De rengeteg informális telefonhívás, beszélgetés történt. Nemcsak velük, hanem az új Sargentinivel is, Gwendoline Delbosszal, francia képviselő a zöldektől, ő viszi tovább a magyarkérdést… és hát azt kell mondjam, hogy 90 százalékban sikeres volt az én munkám” – magyarázta a felvételen kendőzetlen őszinteséggel a momentumos politikus.

Mindebből világossá válik, hogy a Momentum a magyar érdekek képviseleténél előbbre valónak tartja a liberális pártcsalád politikájának szolgálatát.

(Folytatjuk)

Borítókép: Donáth Anna (Rosta Tibor/MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában