Gyász

2022.01.21. 11:30

Orbán Viktor: Thuróczy Lajos nemes küldetést teljesített

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki részvétét a gyászoló családnak a Magyar Természetjáró Szövetség tiszteletbeli elnökének halála kapcsán - tájékoztatott Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Az élete 97. évében elhunyt Thuróczy Lajost pénteken búcsúztatják a rákospalotai temetőben.

"Ha az emberi élet célja egy nemes küldetés teljesítése, akkor Thuróczy Lajos ezt a célt nemcsak elérte, de túl is szárnyalta" - írta Orbán Viktor.

   

"Kilencéves korától kezdve az erdő volt a második otthona, húszévesen pedig már cserkészvezetőként járta szeretett vidékeit, követendő példát adva és a teremtett világ tiszteletére nevelve a fiatalabbakat. Ahogyan gyakran emlegette, 1958-tól már hivatásos természetjáróként dolgozott, aki nem oda megy, ahova szeretne, hanem oda, ahova kell. Mégsem panaszkodott emiatt soha. Hazánk természeti kincseinek csodálata örömöt, védelme pedig célt adott a mindennapjainak" - fogalmazott levelében a kormányfő.

   

Hozzátette: Thuróczy Lajosnak nem voltak nagyratörő vágyai, világmegváltó tervei, csak minden egyes nap tett valamit azért, hogy a hazánk, az otthonunk jobb hely legyen. "A magyar természetjáró mozgalomnak a kezdetektől oszlopos tagja volt, nagyrészt az ő fáradhatatlan munkájának köszönhetjük többek között az Országos Kéktúra kiépítését és a túravezetői képzési rendszer kialakítását is. Azt hiszem, mindnyájunknak hiányozni fog Lajos bátyám örökmozgó természete, kilencven felett is irigylésre méltó szellemi frissessége, fizikai erőnléte, kiváló humora. Mindig szívesen fogok visszaemlékezni közös élményeinkre, a Dobogókőn, Galyatetőn vagy a Som-hegyen folytatott beszélgetéseinkre" - idézte fel Orbán Viktor.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (j) átadja a létesítmény jelképes kulcsát Thuróczy Lajosnak, a Magyar Természetjáró Szövetség tiszteletbeli elnökének (b) a galyatetői turistaközpont és kilátó átadási ünnepségén 2015. szeptember 19-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában