Büntetésre is számíthat

2022.02.24. 16:56

Eljárás indult Gyurcsány alelnöke ellen az Origo leleplező cikke után

A DK országgyűlési képviselője a Facebookon tett közzé fotókat arról, hogy plakátokat helyezett ki lámpaoszlopokra Újpesten, mindeközben szabálytalanul parkolhatott közterületen.

Mint arról az Origo korábban beszámolt, Gyurcsány Ferenc alelnöke, Varju László, ha éppen nem fetreng a földön azért, mert szerinte Magyarországon nincs jogállam, akkor négy kerékkel parkol a járdán, és még dicsekszik is vele. A portál megkereste az ügyben az Újpesti Közterület-felügyeletet, hogy mit gondolnak erről, és válaszukban azt írták, hogy az önkormányzati rendészetük az érkezett fényképfelvételeken megjelölt parkolás körülményeit megvizsgálta, melynek során a jogsértés tényét igazoltnak látta, és a gépjármű tulajdonos/üzembentartójával szemben a szükséges eljárást megindította.

A DK országgyűlési képviselője a Facebookon tett közzé fotókat arról, hogy plakátokat helyezett ki lámpaoszlopokra Újpesten, mindeközben szabálytalanul parkolhatott közterületen. 

A KRESZ alapvetően tiltja a járdán történő megállást, Varju ráadásul autója négy kerekével a járdára állt. 

Megkerestünk az ügyben az Újpesti Közterület-felügyeletet, hogy mit gondolnak erről. Válaszukban azt írták, hogy 

(...) önkormányzati rendészetünk az érkezett fényképfelvételeken megjelölt parkolás körülményeit megvizsgálta, melynek során a jogsértés tényét igazoltnak látta, és a gépjármű tulajdonos/üzembentartójával szemben a szükséges eljárást megindította. 

A fentebbiek alapján Varju László jogsértést követett el, és az Origo megkeresésének hatására eljárást indítottak Gyurcsány alelnöke ellen. 

Mindenkire vonatkoznak a KRESZ szabályai

Egyre több videófelvétel lát napvilágot tilosban parkoló járművekről, ami érthető módon nagy felháborodást kelt, hiszen 

A járda alapvetően a gyalogos közlekedést szolgálja.  

A DK országgyűlési képviselője 2021. február 19-én két fényképet is feltöltött a közösségi oldalára, amelyen azzal dicsekszik, hogy kampányplakátokat ragaszt lámpaoszlopokra.

Forrás: Facebook

A képen látható autót évek óta Varju László használja. (Ezen a felvételen éppen Bohár Dánielre, a Pesti TV riporterére csapja rá ugyanennek a kocsinak az ajtaját Varju,[4] mert a momentumos Cseh "Katka" többmilliárdos uniós pénzügyi botrányáról kérdezte.) 

A baloldali képviselő tehát szabálytalanul parkolt közterületen. A KRESZ alapvetően tiltja a járdán történő megállást, és a hatóság ennek jogértő voltát most meg is állapította. 

Csakis meghatározott feltételek együttes fennállása esetén megengedett a járdán történő megállás:

  • A járdán részben vagy egészben csak akkor szabad járművel megállni, azaz parkolni, ha azt vagy jelzőtábla, vagy útburkolati felfestés megengedi. Tévedés tehát, hogy ha nincs tiltó tábla, akkor szabályos a megállás.
  • A járda elsődlegesen a gyalogosok közlekedését szolgálja, így kivételnek tekinthető, ha a megállás és/vagy a várakozás megengedett. A jelzőtáblákon elhelyezett kiegészítő táblák, illetve a felfestés megszabhatják a jármű elhelyezésének módját is.
  • További feltétel, hogy a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalhatja el, és a gyalogosok számára legalább 1,5 méteres szabad területet biztosítson. Egy átlagos babakocsi 60 cm széles, így a legkevesebb, hogy két babakocsi egymás mellett a parkolásunkat követően is férjen el kényelmesen a járdán egymás mellett.
  • A jármű tengelyterhelése az 1000 kilogrammot nem haladja meg. Tehát ennél súlyosabb járművek esetében szintén kizárt az, hogy a járdán parkoljon. 
  • Ha bármelyik a fenti feltételek közül nem áll fenn, akkor a megállás jogszabályellenes lesz, ennek pedig hátrányos jogkövetkezménye van. 

    A KRESZ 40-41. §-ának, valamint más megállási, várakozási vagy táblával jelzett behajtási tilalom, vagy korlátozás megszegése esetén

    Varju László akár 30 000 forint pénzbírságra is számíthat. 

    Borítókép: Varju László, a DK képviselője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. június 15-én.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában