Kormányinfó

2022.02.03. 06:50

Gulyás Gergely: május 1-ig két oltással is érvényes lesz az oltási igazolvány (videó)

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezen a héten is beszámolt a kormányzati intézkedésekről.

„A korábbi várakozásainkkal szemben sem Brüsszel, sem más tagállamok nem vezettek be szigorúbb intézkedéseket, így a második oltástól kezdve 270 napig, azaz május elsejéig továbbra is érvényesek lesznek az uniós igazolványok”

  tájékoztatott a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón, megjegyezve: nem szeretné, ha az Európai Unió bármely más tagállamához képest a magyarok hátrányosan lennének megkülönböztetve.

Gulyás Gergely a járványhelyzetet értékelve elmondta: a virológusok többsége szerint jelenleg a járvány csúcsán vagyunk, ugyanakkor a szakemberek úgy vélik, hogy az omikron gyors terjedése miatt az ötödik hullám elvonulása is gyorsabb lesz, mint a korábbiaké. A fertőzésszámok továbbra is kifejezetten magasak, ezért a kormány mindenkit arra kér, hogy éljenek az oltás lehetőségével, hiszen bár az omikron esetében az oltottság kevésbé véd meg a fertőzéstől, de a súlyos tünetek ellen továbbra is a lehető legnagyobb védelmet nyújtja. 

Ennek kapcsán Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő bejelentette: Magyarország részt vesz abban a beszerzésben, amelyet az Európai Bizottság indított a Paxlovid iránt, amit a magas kockázatú betegek gyógyítására lehet felhasználni. Elmondása szerint jelenleg 50 ezer kezelésnek megfelelő gyógyszer beszerzését tervezik, ami a későbbiek során tovább emelhető majd. 

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy a kormány mindent megtett a keleti oltások elfogadásáért, az EU azonban diszkriminálja azokat, akik keleti oltásokat vettek fel, azt pedig még nem tudni, hogy üzleti érdekek állnak-e a döntés mögött. „Mi nem tartjuk elfogadhatónak – és ebben az európai gyógyszerügynökség és az uniós hatóságok a ludasak –, hogy miközben a Szputnyik vakcina a lehető legjobb adatokat mutatja, nem engedélyezték. Emellett a Sinopharmnál is azt látjuk, hogy bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) engedélyezése megtörtént, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ezt nem teszi meg – magyarázta. – Az EU pedig azt a döntést hozta, hogy kötelezően az EMA által elfogadott oltóanyagot kell engedélyezni – emlékeztetett. – Az uniót viszont nem hatja meg a WHO-engedélyezés” – fűzte hozzá. 

 

Szükség van az orosz gázra

Az oroszországi tárgyalásokkal kapcsolatban a tárcavezető rögzítette: fenn kell tartani a dialógust és a gazdasági kapcsolatokat Oroszországgal, emellett meg kell tenni mindent, ami Európa hatalmában áll, hogy a konfliktusok és háborúk Ukrajnában elkerülhetők legyenek. Ugyanakkor – folytatta – Magyarország tisztában van a helyével és a súlyával, tehát az ukrán helyzet rendezése nem a magyarokon múlik, azonban ez és az energiabiztonság kérdése nem függetleníthetők egymástól – mutatott rá. 

Tájékoztatása szerint 

a Gazprommal tavaly megkötött gázvásárlási szerződés alapján egymilliárd köbméter gáz érkezik hazánkba, a tárgyalások alapján viszont nyitottak arra, hogy további egymilliárd köbméterig bővítik a szerződést

 – hangsúlyozta a miniszter. 

Mint fogalmazott, jelenleg egész Európa a gázhiánytól szenved, de ahhoz, hogy a rezsicsökkentés vívmányait fenn tudjuk tartani – amelynek megszüntetése egy átlagos családnak évente körülbelül félmillió forintos pluszkiadást jelentene –, szükség van az orosz gázra, ami 2036-ig Magyarország számára biztosítva van. Elmondása szerint ma a legkedvezőbb áron tudunk gázt venni Oroszországtól, a piacon ennél kedvezőbb áron vásárolni nem lehet. Ennek megfelelően a további, évi egymillió köbméter gázt is hasonlóan kedvező áron szeretné hazánk megvásárolni, mint a további 5,5 milliárdot, amelyet Oroszországtól szerzünk be – jegyezte meg. 

A miniszter továbbá megerősítette, hogy a tavalyi 7 százalékos gazdasági növekedésnek köszönhetően februárban megérkezik a teljes 13. havi nyugdíj, a gyermekesek és a 25 év alattiak visszakapják az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót, az előző évben bejelentett béremelések és a megemelt bruttó bérminimum, valamint a közfoglalkoztatotti fizetések is kifizetésre kerülnek, valamint a hathavi fegyverpénzt is kifizetik az arra jogosultaknak – közölte Gulyás Gergely.

A tárcavezető arra is kitért, hogy a fóliás zöldségtermesztés területén a viharok komoly károkat okoztak, amelyeket az agrártárca jelenleg vizsgál. Éppen ezért 

a kormány garanciát vállal arra, hogy pluszforrásokat különít el és rendkívüli, vis maior alapot hoz létre.

Elmondása szerint ezek a juttatások azokra fognak vonatkozni, akiknél a kár várhatóan több mint 30 százalékos jövedelemcsökkenést eredményez, és mivel sokan esnek ebbe a körbe, várhatóan több milliárd forintos kárigénnyel kell szembesülni – mutatott rá. Hozzátette, a kormány azt szeretné, ha az ezzel kapcsolatos károkat az állam meg tudná téríteni, és nem mennének csődbe a gazdák.

A pedagógusok sztrájkjára reagálva a tárcavezető elmondta: a legfontosabb kérdés, hogy jogos-e az igény a magasabb bérre. 

A kormány szerint az igény jogos, a sztrájk azonban ettől független kérdés, hiszen egy politikai akcióról beszélünk – jegyezte meg. Gulyás Gergely szerint a pedagógusok demonstrációja törvénytelen volt, ugyanakkor a kormány nem foglalkozott a szankcionálásuk kérdésével, hanem a tanárok jogos igényével, a béremeléssel szeretnének foglalkozni.

 

Márki-Zay megnyilvánulásai elfogadhatatlanok

Márki-Zay Péter sértő megnyilvánulásaira reagálva a kancelláriaminiszter kiemelte: olyat, hogy a vidéki emberek buták, jóérzésű ember nem mond, különböző csoportokat nem sérteget.

– Jó lenne ezt a baloldal részéről befejezni – tette hozzá. 

A momentumos Hajnal Miklós diplomaügye kapcsán közölte: meg kell hagyni a lehetőséget Hajnal Miklósnak, hogy elvégezze az érintett egyetemet, de arra ellenzékben jobb lehetősége lenne, mint kormányon. A növekvő vallásellenes megnyilvánulásokkal kapcsolatban pedig megjegyezte: blaszfémia, amit Karácsony Gergely mondott, habár részben elnézést kért érte.

Arra, hogy a lapunk birtokába jutott hangfelvétel szerint hazugságokon alapuló kampány folyik Magyarország ellen, kiemelte: azt látjuk visszaigazolva ezen a hangfelvételen – ahol egy Soros-szervezetnél dolgozó korábbi munkatárs beszél –, amit a mindennapokban is. Soros György szervezetei jelentős pénzekkel, nemzetközi színtéren lejáratási akciót folytatnak Magyarország ellen, tehát újszerűség nincs a történetben. Olyan ez, mint az őszödi beszéd, eddig is tudtuk, hogy hazudnak, de most már bizonyítékunk is van róla – értékelt a tárcavezető.

A Magyar Nemzet ezt követően Marki-Zay Péter közösségeket sértő, illetve azon kijelentéseiről kérdezte a minisztert, amely szerint a baloldal győzelme főnyeremény lenne Brüsszel számára. Válaszul Gulyás Gergely kijelentette: 

„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Márki-Zay Péter közösségeket sérteget, valamint a gyűlöletkeltés azon formáját is, amelyet a baloldal miniszterelnök-jelöltje a politika mindennapi részének tart. Elmondása szerint az, hogy Brüsszelnek főnyeremény lenne, teljesen igaza van, hiszen nyilvánvaló, hogy mind Brüsszel migrációs vágyai, mind a rezsicsökkentés eltörlése, mind a nemzeti szuverenitás képviselete abban a pillanatban megszűnne Magyarországon”

 – húzta alá.

A lap kérdésére válaszolva Gulyás Gergely továbbá arról is beszélt, hogy a költségvetéshez arányosan Magyarország jelenleg a legtöbb pénzt költi az Európai Unió tagállamai között a családok támogatására. Mint mondta, ha a választók nekik szavaznak bizalmat, akkor ezt mindenképp fenn fogják tartani, sőt, a jelenlegi támogatási rendszert bővíteni is szeretnék. 

– A cél az lenne, hogy az első gyermek vállalására minél előbb kerüljön sor – hangsúlyozta. A gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban a miniszter végül megjegyezte: a törvény megalkotását hosszú, tudományos munka előzte meg, amelynek bevezetése tagállami hatáskörbe tartozik.

Borítóképünkön Gulyás Gergely kancelláriaminiszter egy korábbi sajtótájékoztatóján / MTI / Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában