Szigorítás

2022.02.02. 11:52

Zárlatot rendeltek el Tongán, miután több fertőzöttet is találtak az országban

A hírre hosszú sorok alakultak ki az üzletek és a bankok előtt.

Zárlatot vezettek be szerdán Tongában, miután a koronavírustól mindeddig megkímélt országban öt koronavírus-fertőzöttre - köztük két kikötői munkásra - bukkantak.

A Csendes-óceán déli részén fekvő Tonga közelében január közepén tört ki a Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai nevű tenger alatti vulkán, hatalmas károkat okozva a főszigeten, Tongatapun és a hozzá tartozó mintegy 170 szigeten és zátonyon. Sokan attól tartottak, hogy a nemzetközi mentési munkálatok növelik a járvány terjedésének a kockázatát.

A most azonosított esetekkel kapcsolatban felmerült Ausztrália felelőssége is, amely a múlt héten küldött segélyszállítmányokkal megrakott hadihajót a királyság partjaihoz, és a hajón 51 fertőzöttre bukkantak.

Jóllehet az újonnan azonosított esetek között két kikötői munkás is van, a tongai hatóságok azt közölték, hogy a két ember nem abban a kikötőben dolgozott, ahova az ausztrál hajó érkezett. Greg Bilton, az ausztrál védelmi erők egyesített vezérkarának főnöke szintén azt mondta, nincs összefüggés a két eset között.

Mindeközben a BroadcomFM tongai rádió azt közölte, hogy még három fertőzöttre bukkantak az országban.

Helyszíni beszámolók szerint Tongán a zárlat hírére hosszú sorok alakultak ki az üzletek és a bankok előtt. Egyelőre bizonytalan, meddig tart majd a zárlat, a hatóságok 48 óránként felülvizsgálják a helyzetet.

A tongai hatóságok mindeddig sikerrel akadályozták meg a vírus elterjedését: már 2020-ban lezárták a határokat, a segélyszállítmányokat pedig a szétosztásuk előtt 72 órára karanténba zárták. Az országban a mostani eset előtt mindössze egy koronavírusos esetet találtak, az illető a határon volt karanténban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában