Családpolitika

2022.03.21. 10:09

A gyermekes családoknak békére, biztonságra és kiszámítható támogatásokra van szükségük

A gyermekes családok számára az országgyűlési választás tétje nemcsak a családtámogatások megmaradása, hanem a béke, a kiszámíthatóság és a biztonság megőrzése - közölte a családokért felelős parlamenti államtitkár hétfőn a Facebook-oldalán megosztott, a kormany.hu-n megjelent közleményben.

Zsigó Róbert kiemelte, 

a jelenlegi kormány olyan családtámogatási rendszert működtet, amely erősíti a családokat és amelynek hatására egyre több pénz marad a gyermekeseknél, nő a gyermekvállalási és a házasságkötési kedv, és egyre többen élnek a családtámogatások adta lehetőségekkel.   

A magyar fiatalok egyre bizakodóbbak, amikor házasságot, családalapítást terveznek, mindez pedig kulcsfontosságú a magyar nemzet fennmaradása szempontjából - tette hozzá az államtitkár.
   

Kitért arra is, hogy 

2010 előtt a "Gyurcsány-Bajnai vezette baloldali kormány" eltörölte a családi adókedvezmény mellett a korábbi otthonteremtési rendszert, visszavágta a gyes, a gyed időtartamát, az energia árát tizenötször megemelte, az áramét kétszeresére, a gázét háromszorosára növelte és megduplázta az élelmiszerek áfáját is.   

A 2010-es kormányváltás azonban családbarát fordulatot hozott, mert a Fidesz-KDNP-kormány minden intézkedésénél és döntésénél szem előtt tartja a magyar családok érdekeit - hangsúlyozta az államtitkár.
   

Zsigó Róbert úgy fogalmazott, a családok támogatása stratégiai célkitűzés, mert erős Magyarország csak erős családokkal építhető. Ezért az Orbán-kormány 2010 óta több mint 3,5-szeresére, éves szinten mintegy 3 500 milliárd forintra, a GDP 6,2 százalékára növelte a családok támogatását.
   

Tizenkét év kormányzása alapján világosan látszik, hogy a magyar modell működik és sikeres

- közölte az államtitkár.
   

Kifejtette, amíg a baloldali kormányok alatt Magyarországon a születések száma kilenc százalékkal csökkent, 2010 óta a gyermekvállalási kedv az Európai Unióban a legnagyobb mértékben Magyarországon növekedett. Ma már öt tervezett gyermekből négy születik meg, 2011-ben ez a szám még csak három volt.
   

Tíz év alatt egymillió gyermek született Magyarországon, és a 2011-es mélypont után 26 éves csúcsra ért a gyermekvállalási kedv. Ha azonban a "Gyurcsány-Bajnai-politika folytatódott volna, tíz év alatt a magyar anyák 200 ezerrel kevesebb gyermeknek adtak volna életet" - jegyezte meg a politikus szakértői elemzésekre utalva.
   

"Miközben a baloldal - brüsszeli mintára - az illegális migrációt, és a bevándorlást propagálja, a Fidesz-KDNP-kormány a családalapítás ösztönzésével, a magyar családok és az otthonteremtés támogatásával fékezi meg a népességfogyást" - fűzte hozzá, megjegyezve azt is, hogy "mindenki, akinek van gyermeke, különösen aggódik amiatt, hogy a baloldal meggondolatlansága háborúba sodorhatja az országot".
   

Az államtitkár kitért arra, hogy 2010 óta több mint duplájára nőtt a házasságkötések száma, így az Európai Unióban Magyarországon mutatkozott ezen a téren a legnagyobb növekedés. A válások száma eközben hat évtizedes mélypontot ért el, és közel hét évtizedes mélyponton van a terhességmegszakítások száma is.
   

Zsigó Róbert közölte azt is, hogy a babaváró támogatást több mint 207 ezer fiatal pár igényelte, otthonfelújítási támogatási kérelmet már több mint száztizenötezer család adott be, a csok-kal pedig mintegy 210 ezer család otthonteremtését támogatta a kormány. Míg a családi adókedvezmény a magyar családoknak 2009-ben 12 milliárd forint pluszforrást jelentett, csak idén csaknem ezermilliárd forint adó- és járulékbefizetés marad a családoknál.
   

Összességében az elmúlt tizenkét évben - a családi adókedvezmény és a családok idei adó-visszatérítése révén - mintegy négyezer milliárd forint adó- és járulékkedvezmény segítette a magyar családokat. A támogatások majdnem egymillió, családban élő magyar ember életére hatottak pozitívan - fogalmazott az államtitkár.

Borítókép: Zsigó Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában