Ukrán válság

2022.03.05. 07:19

Orosz-ukrán háború: az orosz csapatok humanitárius folyosót nyitnak Mariupolnál

Folytatódnak a harcok Ukrajna területén, az oroszok a nagyvárosokat támadják.

Cikkünk frissül!

Az orosz csapatok humanitárius folyosót nyitnak Mariupolnál

Humanitárius folyosó nyílik az orosz csapatok által blokád alá vont délkelet-ukrajnai Mariupolnál az Interfax orosz hírügynökség szombati, az orosz védelmi minisztériumra hivatkozó jelentése szerint.

A tárca bejelentése szerint az orosz erők moszkvai idő szerint tíz órakor beszüntetik a harcokat, hogy Mariupol és a szomszédos Volnovaha civil lakossága elhagyhassa a területet.

Hatalmas összefogással védik meg városukat Lviv lakói

Tankcsapdákat szerelnek össze a helyi lakosok.

Tankcsapdákat szerelnek össze helyi lakosok Lvivben 2022. március 4-énForrás: Mikola Tisz
Lviv, 2022. március 4. Forrás: Mikola Tisz

 

Szerbiában Oroszország mellett tüntettek

Több százan tüntettek Belgrádban Oroszország mellett, a tüntetők azt ígérték, még többen az utcára vonulnak, ha a szerb kormány csatlakozik a Moszkvát sújtó szankciókhoz - jelentették hírügynökségek szombaton.

Helyszíni beszámolók szerint a pénteki megmozduláson az emberek orosz zászlókat lengettek.

A tüntetésen megjelent az Obraz (Becsület) nevű szélsőjobboldali szervezet tagjai is, egyikük pedig "a világ legbátrabb, legerősebb államférfijának" nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

A belgrádi vezetés a kormány-, valamint a nemzetbiztonsági tanács ülését követően döntött úgy, hogy nem csatlakozik a szankciókhoz, noha azt is közölte: tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását, és elítéli az ellene indított támadásokat. Aleksandar Vucic szerb elnök azt is leszögezte: Szerbiának a saját érdekeit kell figyelembe vennie, és jelenleg nem áll érdekében senki ellen szankciókat bevezetni.

Budapesten találták meg egymást Kijevből menekülő családtagok

Egy Kijevből menekülő család tagjai nem tudtak ugyanarra a vonatra szállni, ráadásul a többiektől elszakadt fiatal nő mobilja is lemerült. A rendőrök segítségével a Nyugati pályaudvaron találtak egymásra. Videón a találkozás.

Zelenszkij a NATO döntését bírálta

Az ukrán elnök azt mondta, csalódott, hogy nem lesz NATO-légtérzár Ukrajna felett (amely nyomán közvetlen NATO-Oroszország konfliktus jöhetne létre), de azt is elmondta, hálás a NATO-országok barátságáért. Kijelentette, hogy tovább harcolnak.

A NATO-főtitkár, Jens Stoltenberg pénteken kijelentette, hogy példátlan szankciókat vezetett be a NATO Oroszország ellen, azonban a szövetség védelmi együttműködés, és nem akar háborút Oroszországgal. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, Magyarország szempontjából megnyugtató hír, hogy nem született olyan döntés, ami alapján NATO-Oroszország konfliktus jönne létre.

 

Az orosz haderő blokád alá vonta Mariupolt

A kelet-ukrajnai Mariupolt blokád alá vonták az orosz erők, és a város "kérlelhetetlen" támadásokat kénytelen kiállni - közölte szombaton a település polgármestere, és egyúttal humanitárius folyosó létrehozására szólított fel.

Jelenleg megoldást keresünk a humanitárius problémákra, és minden elképzelhető lehetőséget számba veszünk a blokád feloldására 

- mondta a városi tanács Telegram-csatornájára feltöltött üzenetben Vadim Bojcsenko.

   

Elsődleges célunk tűzszünet elérése, hogy a létfontosságú infrastruktúrát helyreállíthassuk, és a humanitárius folyosó megnyitása, hogy élelmiszer és gyógyszer érkezhessen a városba

- tette hozzá Mariupol első embere.

   

Az Azovi-tenger északi partján fekvő város elestével a Krímből északkelet felé nyomuló orosz erők és a szakadár területekről nyugat felé előretörő helyi szeparatisták erői egyesülve megszerezhetnék az ellenőrzést az Azovi-tenger teljes partvidéke felett.

   

Csütörtökön Bojcsenko azzal vádolta meg az orosz csapatokat, hogy ostromgyűrűt vonnak a város köré, lerombolják a hidakat és a vasútvonalakat, hogy a helyiek ne tudják elhagyni Mariupolt.

   

"Szülővárosunk, félmillió ember otthona ötödik napja kérlelhetetlen támadás alatt áll" - írta a Telegramon a polgármester, egyúttal az ellenállás folytatására bíztatva az ukrán erőket.

   

Bojcsenko elmondása szerint a várost az ukrán hadsereg, a nemzeti gárda, a szélsőjobboldali, ultranacionalista Azov Légió, a határőrség és a tengerészgyalogság védi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában