Romló közbiztonság

2022.03.08. 15:18

Egyre több fiatal migráns fordul a bűnözés felé Olaszországban

Egyre nagyobb gondot okoznak az országszerte városrészeket rettegésben tartó, kiskorú illegális bevándorlókból álló bandák, akik ártatlan járókelőket támadnak meg és rabolnak ki.

Folyamatosan nő azon bűncselekmények száma, amelyeket fiatalkorú migránsok követnek el Olaszország-szerte. A legtöbb esetben megtámadják és kirabolják az ártatlan járókelőket. Országszerte egyre több bejelentés érkezik az áldozatoktól, a rendőrség pedig egyre elkeseredettebb küzdelmet folytat a bandák ellen a közbiztonság fenntartása érdekében. Jelenleg Milánó a leginkább érintett város, olyannyira, hogy jobboldali politikusok vitát kezdeményeztek a Parlamentben a lombardiai metropolisz közbiztonsági vészhelyzetéről. A politikusok azután döntöttek úgy, hogy saját kezükbe veszik az irányítást, hogy február 19-én Milánóban ismét erőszakos cselekmények történtek. Egy éjszaka alatt legalább nyolc esetben, bandák közti verekedés miatt kellett a rendőrségnek kivonulnia. Az egyik verekedést távolról figyelő szemtanú szerint brutális leszámolás történt az erőszakos csoportok között – írja a V4NA.

A rendőrség ezek után nagyszabású nyomozásba kezdett, aminek eredményeként letartóztattak nyolc kiskorú bevándorlót, akik különböző városi bandákhoz tartoznak. Silvio Maria Ponzio őrnagy szerint

olyan fiatalok csoportjairól van szó, akik gyakran könnyen azonosítható becenevek és jellegzetes megkülönböztető jegyek segítségével, a csoport megfélemlítő erejét kihasználva, néha pengés fegyverek vagy egyszerű utánzatok segítségével követnek el különböző bűncselekményeket.

Az őrnagy állítása szerint a bandák legtöbbször szinte csak szórakozásból állnak össze, hogy bűncselekmények elkövetésével pénzhez jussanak. A csoportokban általában szigorú hierarchia uralkodik, és ahhoz hogy taggá váljon valaki, bizonyos teszteken kell megfelelnie.

A bandák legnagyobb ereje a tagjaik közös identitásából ered, és abból a képességből, hogy a csoporton belül az egyént nem terheli a felelősség, illetve a banda a későbbiekben is megvédi a tagjait, amennyiben azokat fenyegeti egy másik csoport. Legtöbbször ezeknek a bandáknak nincsen pontos céljuk, csak a hatalom és a felsőbbrendűség érzését akarják kelteni azzal, hogy bántalmazzák a gyengébbnek tartott személyeket. A milánói tartományi parancsnokság rendőrei által a közelmúltban lefolytatott nyomozás során megállapították, hogy a Z4 nevű gyerekbandához tartozó néhány fiatal 2021 októbere és 2022 január között pengés fegyverek használatával erőszakos támadásokat és brutális rablásokat követett el járókelők ellen. A bandák másik erőssége, hogy kiválóan ismerik a területet ahol garázdálkodnak, így elkerülhetnek minden rendőri ellenőrzést

– tette hozzá az őrnagy, aki kiemelte azt is, hogy a Milánó területén tevékenykedő bandák tagjai főként 12 és 17 év közötti kiskorúak, második vagy harmadik generációs bevándorlók, legnagyobb arányban észak-afrikaiak, akik közül néhányan már büntetett előéletűek. Sok esetben kísérő nélkül érkezett kiskorú illegális bevándorlókról van szó, akik az utcán vagy elhagyatott épületekben élnek, és bűncselekmények elkövetéséből tartják el magukat.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában