Ukrán válság

2022.03.04. 21:31

Folyamatosan bombázzák Kijevet, hétvégén újabb béketárgyalás jöhet (frissítve)

Folytatódnak a harcok Ukrajna területén, Magyarországon példátlan erejű összefogás segíti a bajba jutottakat.

További bővítette Oroszországgal szembeni szankcióit Svájc

Svájc némi vonakodás után az Európai Unió korábbi szankcióit is átvette. Elsőként Bern is beutazási korlátozásokat rendelt el azokkal szemben, akiket az EU szankciókkal sújtott, néhány nappal később pedig a vagyonbefagyasztást is bevezették.

Pénteken az orosz jegybankkal folytatott tranzakciókat tiltotta meg a svájci kormány, továbbá átvette azt az uniós intézkedést, hogy több orosz bankot kizártak a nemzetközi tranzakciók végrehajtásához szükséges SWIFT kommunikációs hálózatból, emellett pedig Svájc a pénzügy szolgáltatásokra és bizonyos termékekre vonatkozó exportkorlátozásokat is bevezetett.

Tilos mostantól Svájcból Oroszországba exportálni minden olyan terméket, amely hozzájárulhat Oroszország katonai és technológiai fejlődéséhez, vagy a védelmi és a biztonsági szektor fejlesztéséhez. Az új szabályozás tiltja a repüléshez és az űrkutatáshoz kötődő termékek kivitelét, valamint korlátozza egyes, az olajiparhoz kapcsolódó termékek és szolgáltatások exportját is.

Gennagyij Gatyilov, Oroszország genfi ENSZ-nagykövete csalódottságának adott hangot, és úgy fogalmazott, hogy a berni kormány döntésének "lesznek bizonyos negatív hatásai". "Csalódottak vagyunk, mert nagyon jó politikai kapcsolataink voltak Svájccal. Svájc még rosszabb időszakokban is megőrizte semlegességét" - hangoztatta a diplomata.

A svájci kormány úgy véli, hogy az Oroszország ellen bevezetett büntetőintézkedések összeegyeztethetőek az ország semlegességével.

A büntetőintézkedésekkel párhuzamosan a svájci kormány arról is határozott, hogy a háború elől menekülő ukrán állampolgárokat egyelőre a hagyományos menekültügyi eljárás nélkül befogadják.
 

Elveszítette az uralmat egy harckocsi felett egy orosz katona

Az alábbi, megrázó videofelvételen jól látható, ahogyan a harckocsi kisodródik és maga alá gyűr egy személyautót.

Semjén Zsolt: ha egy magyar közösség valahol veszélybe kerül, "Magyarország hazavárja őket"

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken Vásárosnaményban járt, ahol adományszállítmányt adott át az Ukrajnából érkező menekülteket segítő karitatív szervezeteknek. Az eseményen az orosz-ukrán háborúra utalva Semjén Zsolt azt mondta, egyrészt szomorú és megrendítő érzés, hogy a harcok elől menekülőknek kell segíteni, másrészt "felemelő és heroikus" is, hiszen az egész ország megmozdult: karitatív szervezetek, egyházak, családok segítenek a bajbajutottakon.

A nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, Kárpátaljáról a magyarok "hazajönnek, hazamenekülnek" Magyarországra, mert ők itt otthon vannak, a legtermészetesebb, ha egy magyar közösség valahol veszélybe kerül, akkor Magyarország hazavárja őket".

Megjegyezte, az Ukrajnából Magyarországra menekülő ukránokat és bármilyen, harmadik országbeli, Ukrajnában jogszerűen tartózkodókat -, "itt baráti szeretettel várjuk, segítünk nekik".

Megerősítette, mindenkiről gondoskodunk, a kormány segítséget nyújt az itt maradóknak munkát találni.

Semjén Zsolt az eseményen két teherautónyi adományt adott át menekülteket segítő szervezeteknek, a Magyar Vöröskeresztnek és a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak. 

Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök-helyettes megjegyezte, az adomány egy részét a vajdasági magyar közösség gyűjtötte össze és küldte el Vásárosnaményba.

"Ez mutatja azt a szolidaritást, amely a magyar nemzetrészek között van" - mondta Semjén Zsolt, hozzátéve, ahogyan a többi nemzetrész segíti a bajba jutott nemzetrészt, szolidaritásból, emberségből és magyarságból mutat példát minden magyarnak.

Borrell: az ukrán-orosz konfliktusnak csakis Putyin elnök tud véget vetni

Az ukrán-orosz konfliktusnak csakis Vlagyimir Putyin orosz elnök tud véget vetni, mert ez az ő háborúja 

- jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselője péntek este, az uniós tagországok külügyminisztereinek rendkívüli tanácskozását követő sajtókonferencián.

Borrell véleménye szerint a háború nem a kelet és nyugat közötti szembenállásról szól, és nem is új hidegháború kirobbantásáról, hanem arról, hogy az Európai Uniónak és szövetségeseinek meg kell védeniük egy ország szuverenitását, területi integritását és a nemzetközi jogot.

"Mi nem vagyunk az orosz nép ellenségei, az Oroszország elleni uniós szankciók arra szolgálnak, hogy hatástalanítsuk a Kreml háborús gépezetét" - fogalmazott Borrell. Hozzátette ugyanakkor, hogy "a büntetőintézkedések olyanokra is hatással lesznek, akik nem tartoznak a Kreml belső köreihez, tehát az egyszerű emberek is el fogják szenvedni Putyin háborújának következményeit".

Újságírói kérdésre válaszolva, azt is elmondta, hogy a szankciókat a háború miatt vezették be, és nem azzal az indíttatással, hogy rendszerváltás történjék Oroszországban. "A cél az ország gazdasági meggyöngítése, és Ukrajna pozíciójának megerősítése a tárgyalások során" - fűzte hozzá. Kijelentette azt is, hogy ha a helyzet úgy kívánja, további szankciókat foganatosítanak Oroszország ellen, például növelik a szankciós listára helyezett bankok számát. De felhívta a figyelmet arra is, hogy a már érvényben lévő büntetőintézkedések teljes végrehajtására kell most koncentrálni.

Borrell a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet, hogy az orosz erők a polgári lakosságot is célba vették, civil infrastruktúrákat semmisítenek meg. "Úgy tűnik, egész Ukrajnát el akarják pusztítani" -jegyezte meg. Mint mondta, a humanitárius helyzet egyre nehezebbé válik, a menekültek száma egyre növekszik.

A főképviselő humanitárius folyosók megnyitásra szólította fel Oroszországot, és kiemelte, hogy az EU még több támogatást nyújt majd a frontvonalban lévő uniós tagállamoknak.

Már több mint 140 ezer menekült érkezett Magyarországra

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en azt mondta, hogy az ENSZ becslése szerint ez a szám a 250 ezret is eléri majd.

Kiemelte: 

a jövőbeli menekültek száma attól függ, hogy az orosz-ukrán háború egyre súlyosabbá váló cselekményei milyen mértékben terjednek ki Ukrajna nyugati részeire.

A kormány kötelességének érzi, hogy védelmet nyújtson azon embereknek, akik "a háború poklából menekülnek át az első biztonságos országba, Magyarországra" - jelentette ki a belbiztonsági főtanácsadó.

Bakondi György hangsúlyozta: Magyarország nem várt az Európai Unióra, hanem saját erőforrásaiból, állami és állampolgári adakozásból elkezdte a menekültek segítését, sikerrel.

Német autógyárak csökkentik a gyártást a háború okozta alkatrészhiány miatt

Az ukrajnai háború súlyosan érinti az ottani autóipari beszállítókat, és általuk a BMW, az Audi és az MAN bajorországi üzemeit is. A termelés nagy része leáll a következő napokban – közölték pénteken a vállalat szóvivői. A fő gondot az jelenti, hogy az ukrajnai üzemek nem tudnak kábelkötegeket szállítani.

 

Kijevben bombáznak az oroszok

Vége az orosz facebookozásnak

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) elrendelte pénteken a Facebook közösségi média oroszországi működésének blokkolását, mert szerinte az hátrányosan megkülönbözteti az orosz médiumokat. A hivatal a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson jelentette be az intézkedést.

 

Rossz bánásmódról számolnak be Ukrajnából menekülő afrikai diákok

Ukrán katonák fegyvert szegezve szállították le a vonatról az országból menekülő Oduola Adebowale nigériai egyetemistát és a társait – ezt maga az orvostanhallgató Adebowale mondta el a Reuters brit hírügynökségnek a nigériai Abujába érkezve pénteken.

 

Az ukrán katonák arra hivatkoztak, hogy csak terhes nőket engednek felszállni a Lemberg és a lengyel határ között közlekedő vonatra, de az egyetemisták látták, amint több terhes afrikai nőt is megállítanak.

– Amikor megkérdeztük, miért teszik ezt, fegyvert fogtak ránk – mondta az egyetemista, akinek végül sikerült kijutnia Ukrajnából.

Adebowale végül több órát várt a vonatra Lembergben, majd engedélyt kapott, hogy Romániába utazzék. Egyike volt annak a 415 diáknak, aki a nigériai kormány bérelte repülőgépen utazott Bukarestből Abujába. A nigériai kormány Lengyelországba és Magyarországra is küldött gépeket az állampolgárai kimenekítésére.

 

Több külföldi diák is panaszkodott hasonlóra a közösségi médiában, mondván, hogy rosszul bántak velük, és a sor végére állították őket, amikor megpróbáltak az orosz invázió elől elmenekülni Ukrajnából.

A Reuters nem tudta független forrással megerősíttetni, hogy ázsiai és afrikai diákokat leszállítottak a vonatokról, feltartották őket a határon, és a hosszú sorok végére állították őket. Az ukrán rendőrség és határőrség egyelőre nem reagált a hírügynökség megkeresésére.

 

Az egyik, Varsóban várakozó diák, a 25 éves menedzserszakos Alexander Orah internetes kapcsolat segítségével elmondta a Reutersnak, hogy őt és két társát a rendőrök kirángatták az egyik kijevi vonatról, arra hivatkozva, hogy az az ukránoknak van fenntartva. Végül felengedték őket egy, a lengyel határon fekvő Medikába tartó vonatra, ott viszont a határőrök azt közölték velük, hogy az afrikaiaknak, dél-ázsiaiaknak és araboknak másik, romániai átkelőt kell igénybe venniük. Amikor ennek ellenszegültek, a határőrök úttorlasszal próbálták megakadályozni az átlépésüket, és rájuk szegezték a fegyverüket. A Reuters ezt a beszámolót sem tudta független forrásból  megerősíttetni.

 

Minden gabonakivitelt megtilt Magyarország

Még pénteken megtilt minden gabonakivitelt a kormány az Ukrajna ellen indított orosz háború okozta áremelkedések miatt – írja a Világgazdaság Nagy István agrárminiszter RTL Klubnak adott nyilatkozata nyomán. A tárcavezető szerint az erről szóló rendelet még pénteken megjelenik a Magyar Közlönyben. 

 

Kárpátaljára utazott mind a négy magyarországi református püspök

A magyarországi reformátusok támogatásáról biztosította a kárpátaljai testvéreket a négy magyarországi református püspök Beregszászon.  Balog Zoltán, a Zsinat lelkészi elnöke; Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke; Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke és Pásztor Dániel, tiszáninneni püspök alkotta delegáció találkozott Zán Fábián Sándorral, a Kárpátaljai Református Egyház püspökével és Viktor Mikitával, Kárpátalja kormányzójával is.

 

A beregszászi református templomban tartott istentiszteleten és közös könyörgésen részt vett Novák Katalin, a Magyar Református Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete is. A szervezet a háború kirobbanása óta segíti a menekülőket és a Kárpátalján maradókat. Az adományok mellett a püspökök száz új református énekeskönyvet is vittek a beregszászi reformátusoknak.

 

Hétvégén folytatódhatnak a béketárgyalások

Ukrajna arra számít, hogy a hét végén meg lehet tartani a harmadik fordulót az Oroszországgal folytatott tárgyalásokon 

– közölte pénteken Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója, a küldöttség tagja.

 

További szankciók jönnek, ha nem lesz tűzszünet

A G7-ek külügyminiszterei pénteken megállapodtak abban, hogy újabb szankciókat vezetnek be Oroszországgal szemben, amennyiben Moszkva nem hagyja abba Ukrajna támadását – mondta Josimasza Hajasi japán külügyminiszter a Reutersnek.

 

Putyin elmagyarázta Scholznak Moszkva céljait

A német kancellár, Olaf Scholz telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és arra kérte: minden katonai hadműveletet azonnal állítson le Ukrajnában. Scholz azt is elmondta Putyinnak: engedjen be segélyszállítmányokat a háború sújtotta városokba.

Putyin azt hangoztatta, hogy Oroszország kész a párbeszédre minden féllel, aki békét akar Ukrajnában, az orosz feltételek maradéktalan teljesítése esetén.

 

Magyarország segít – Híd Kárpátaljáért 

Az összefogás 1357-es adományvonalán és számlaszámán eddig több mint 400 millió forint felajánlás érkezett.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Humanitárius Tanács ülése után sajtótájékoztatót tartott Gyulai Zsolttal, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével és Deutsch Tamással, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnökével a Magyar Olimpiai Bizottság székházában.

A magyar sporttársadalom résztvevői összefogtak és támogatják a Híd Kárpátaljáért összefogást. A magyar sportolók sikerei sokszor adnak okot a közös örömre, és felemelő azt is látni, hogy a bajban is mindig készek segítséget nyújtani.

Szentkirályi Alexandra köszönetet mondott a magyar sportszervezetek tagjainak is és mindenkinek aki csatlakozik a közös összefogáshoz.

Borítókép: Illusztrációfotó / Somogyi Hírlap / Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában