Ukrán válság

2022.03.06. 07:23

Orosz-ukrán háború: Putyin akkor állítja le a támadásokat, ha Kijev az összes feltételét teljesíti

Folytatódnak a harcok Ukrajna területén.

Cikkünk frissül!

Egy 500 kilós bomba zuhant egy házra Csernyihiv városban 

Egy 500 kilogrammos orosz bomba zuhant egy lakóépületre az Csernyihiv városában. A bomba nem robbant fel – közölte Ukrajna külügyminisztere. Dmytro Kuleba egy fotót is megosztott a Twitteren.

Már több mint egymillió menekült érkezett Lengyelországba

Vasárnap este a lengyel határőrség a Twitter közösségi oldalán közölte: meghaladta az egymilliót az Ukrajnából Lengyelországba a háború kitörése óta elmenekülők száma.

Ez egymillió emberi tragédia, egymillió, otthonából a háború miatt száműzött ember – olvasható a bejegyzésben.

Michal Dworczyk, a kormányfői hivatal vezetője úgy becsülte: a Lengyelországba érkező menekültek száma növekedni fog. E folyamat dinamikáját azonban nem lehet előre felmérni - fűzte hozzá.

Mint magyarázta,

jelenleg a második menekülthullám indul el, mely során közép- és kelet-Ukrajnából érkeznek emberek, akiknek az első hullámban elmenekültektől eltérően már nincsenek Lengyelországban élő rokonaik, ismerőseik.

Ezért továbbra is fontos lesz a lengyel civil társadalom szerepvállalása a segítségnyújtásban - hangsúlyozta Dworczyk.

Biológiai fegyver fejlesztésével vádolta meg Ukrajnát az orosz katonai szóvivő

Az orosz katonai tárca vasárnap az ukrán egészségügyi minisztériumtól származó iratokat hozott nyilvánosságra. Az orosz támadás napján, február 24-én kiadott utasítás értelmében a poltavai és a harkivi laboratóriumok munkatársainak sürgősen meg kell semmisíteniük a pestis, a lépfene, a tularémia (nyúlpestis), a kolera és más halálos betegségek ott őrzött kórokozóit.

– A birtokunkba jutott dokumentumok megerősítik, hogy ukrán biológiai laboratóriumokban, Oroszország területének közvetlen közelében biológiai fegyverek összetevőinek kifejlesztése zajlott – mondta Igor Konsenkov vezérőrnagy.

KONASENKOV SZERINT A KATONAI CÉLÚ BIOLÓGIAI PROGRAMOT A PENTAGON FINANSZÍROZTA.
A tábornok a bakteriológiai (biológiai) és toxinfegyverek tilalmáról szóló ENSZ-egyezmény megsértésével vádolta meg Ukrajnát és az Egyesült Államokat. Az elmúlt években Moszkva többször is azzal vádolta meg Washingtont, hogy volt szovjetköztársaságok területén ismeretlen rendeltetésű biológiai laboratóriumokat üzemeltet.

Az American Express felfüggeszti tevékenységét Oroszországban és Fehéroroszországban

A VISA és a Mastercard után az American Express is úgy döntött: korlátozza kártyái használatát. A közlemény szerint a globálisan kibocsátott American Express kártyák a továbbiakban nem működnek az oroszországi kereskedőknél vagy ATM-eknél, míg az orosz bankok által Oroszországban helyben kibocsátott kártyák nem működnek az országon kívül az American Express globális hálózatán.

 

Az oroszok vették át az irányítást a zaporizzsjai atomerőműben

Továbbra is üzemel a zaporizzsjai atomerőmű Ukrajnában, azonban a komplexum irányítását az oroszok vették át

–írja a Guardian.

Molotov-koktélokkal, tankcsapdákkal várják az oroszokat

Útlezárásokkal, Molotov-koktélokkal és katonai ellenőrzőpontokkal készülnek az előrenyomuló orosz katonák fogadására az ukránok Kijevben.

Varsó magasabb uniós támogatást szorgalmaz az Ukrajnával határos országoknak

Az Ukrajnával határos országoknak a bejelentettnél határozottan nagyobb uniós támogatásra van szükségük a menekültáradat kezelésére - hangsúlyozta a varsói kormányfői hivatalban vasárnap rendezett sajtóértekezleten Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes.

Az Ukrajnából érkező menekültáradat miatt az Európai Unió (EU) frontországai - Lengyelország mellett Szlovákia, Magyarország, Románia, valamint Moldova is, amely nem uniós tagállam  - óriási kihívásokkal szembesülnek - fogalmazott Jablonski. A jelenleg bejelentett  uniós támogatás "határozottan nem elegendő"

 - tette hozzá.

Közölte, hogy az EU Tanácsa hétfői miniszteri értekezletén "rendszerszintű, valódi", a szükségletekkel arányos uniós támogatást fog sürgetni, olyat, hogy a humanitárius segítséget szervező tagállamok reális támogatást kapjanak Brüsszeltől.

Múlt heti bejelentés szerint az EU 500 millió eurót szán a humanitárius segélyek fedezésére.

Megrongálódott egy kelet-ukrajnai gázvezeték a harcokban

Ukrán mérnökök vasárnap az orosz erők által megrongált kelet-ukrajnai gázvezeték helyreállításán dolgoztak, ami miatt leállt a Délkelet-Ukrajna egyes részébe irányuló gázszállítás - közölte Pavlo Kirilenko, Donyeck megye állami közigazgatási hivatalának a vezetője.

A mérnököknek sikerült elzárni a vezetéket és megelőzni a szivárgást, a kiáramló gáz mennyisége csökken, és vasárnap estére teljesen leáll.

Kirikenko közölte, hogy a Donyeck megyei Vuhledar és a fekete-tengeri Bergyanszk kikötőváros között minden településen szünetelni fog a gázszolgáltatás, amíg a hibát ki nem javítják. A két város között a távolság 117 kilométer.

Már 540 millió forint gyűlt össze a kárpátaljai menekülteknek

Köszönet mindenkinek, aki a 1357-es nemzeti adományvonalon, vagy a 11711711-22222222-es bankszámlaszámon adományt ajánl fel!

 – írta közösségi oldalán Magyarország Kormánya.

Mindenképpen el kell kerülni a háborút a NATO és Oroszország között a brit vezérkari főnök szerint

Az ukrán nép rettenetes helyzetbe került az Oroszország által indított háború miatt, de ezzel együtt is mindent el kell követni annak megakadályozására, hogy a NATO és Oroszország között is háború törjön ki - mondta vasárnap a brit fegyveres erők vezérkari főnöke.

Sir Tony Radakin tengernagy arra intette a brit állampolgárokat, hogy ne menjenek harcolni Ukrajnába az orosz hadsereg ellen.

Radakin a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában - arra a kérdésre, hogy a Nyugat megteheti-e, hogy kívülről figyeli az ukrán nép háborús szenvedéseit - kijelentette: az ukrajnai lakosság helyzete valóban kétségbeejtő, de fel kell ismerni azt is, hogy a Nyugatnak el kell kerülnie a háborút Oroszországgal, mert egy ilyen háború a mostani rettenetes helyzetnél is még rosszabbat teremtene.

"Semmit nem akarunk kevésbé, mint egy háborút Oroszországgal" - fogalmazott a brit vezérkari főnök.

Hozzátette: az ukrajnai háború Oroszország szempontjából nem halad jól, Oroszország is szenved, elszigetelt hatalommá vált, kevésbé erős, mint tíz nappal ezelőtt, és számára ez a helyzet nem tartható fenn. "Éppen ezért bíznunk kell abban, hogy amit eddig megtettünk, az helytálló" - mondta Radakin tengernagy, utalva a Moszkva ellen érvénybe léptetett nyugati szankciókra.

Putyin szerint Ukrajna a felelős a zaporizzsjai atomerőmű körüli provokációért

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta Emmanuel Macronnak, hogy

UKRAJNA "FELELŐS A ZAPORIZZSJA ATOMERŐMŰ KÖRÜLI PROVOKÁCIÓÉRT"

- írja a Kremlre hivatkozva a Sky News.

A francia és az orosz elnök ma közel kétórás telefonbeszélgetésen tárgyaltak.

A tűz az erőműben
Forrás: Ukrán nukleáris hatóság/AFP

Az Európa legnagyobb atomerőműve elleni orosz támadás után az EU és a NATO külügyminiszterei újabb szankciókat fontolgattak Oroszországgal szemben. Az ENSZ atomfelügyelő szervezete szerint radioaktív anyag nem került a levegőbe.

Csütörtök éjszaka az orosz csapatok ágyúzni kezdték a zaporizzsjai atomerőművet, ami miatt tűz ütött ki a létesítmény területén.

A TÜZET ELOLTOTTÁK, A REAKTOR NEM SÉRÜLT MEG.

Az atomerőmű biztonsági rendszerei péntek hajnalban kerültek orosz irányítás alá, az ukrán nukleáris szabályozó hatóság szerint a sugárzás továbbra is normális szinten marad.

Így néz ki most a lebombázott vinnicjai repülőtér

A fotókat a közép-nyugat-ukrajnai város polgármestere osztotta meg a Facebook-oldalán.

Védelmi miniszter: Franciaország elkötelezett a NATO keleti szárnyának védelmében

A francia katonák romániai jelenléte újabb bizonyítéka annak, hogy Franciaország elkötelezett a NATO keleti szárnyának védelmében - hangoztatta a francia védelmi miniszter Romániában vasárnap. Parly leszögezte:

SENKI SEM FENYEGETI OROSZORSZÁGOT, DE A NATO-NAK MEG KELL MUTATNIA, HOGY EGYSÉGE MEGBONTHATATLAN, MEGVÉDI SZÖVETSÉGESEIT.

A Romániában francia vezetéssel alakuló új NATO-harccsoportba Belgium, Lengyelország és Portugália is küld katonákat.

Szentkirályi Alexandra: Magyarország senkit sem hagy segítség nélkül

A kormányszóvivő Lehel Lászlóval, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatójával és Gerevich Jánossal, a szervezet beregszászi képviseletének vezetőjével közösen tekintette meg azt az ukrán oldalon található, a nap 24 órájában működő segítségpontot, ahol meleg teával, szendviccsel, frissítőkkel és alapvető higiéniás cikkekkel várják a magyarországi belépésre érkező menekülteket.

Tapasztalatait összegezve Szentkirályi Alexandra kiemelte, hogy folyamatosan fejlesztik a segítségpontot, ahol melegedősátor is rendelkezésre áll és napokon belül felépül egy vizesblokk, ami eddig hiányzott a határátkelő ukrán oldalán. Mint fogalmazott, a legszükségesebbek mellé "jó szót is kapnak, ami most a legfontosabb". A szinte egy szál ruhában menekülőkre, itt, "ahol már biztonságban vannak, rázuhan az a lelki teher, amit útközben talán fel sem dolgoztak" - mondta.

A segélyszervezet képviselői a határ ukrán oldalán megkérdezik a sorban álló menekülteket, hogy mire van szükségük Magyarországon, így az ottani segítők idejében felkészülhetnek és a lehető leggyorsabban konkrét segítséget nyújthatnak.

Az MTI tudósítójának kérdésére, hogy készen áll-e Magyarország arra, hogy a humanitárius folyosók várható megnyitását követően újra több tízezer menekült indulhat meg a határátkelők felé, a kormányszóvivő kijelentette: a határrendészeti szervek felkészültek minden eshetőségre, mindenütt jelen vannak a segélyszervezetek, és önkéntes segítőkből sincs hiány. Ezen felül a kormány 3 milliárd forint plusz forrással is segítette annak a 6 karitatív szervezetnek a munkáját, amelyekkel szorosan együttműködik a humanitárius válság kezelésében. "Magyarország mindenkinek segít, fel vagyunk készülve arra, hogy mindenkit ellássunk, senki sem marad segítség nélkül" - fogalmazott Szentkirályi Alexandra.

Erdogan sürgős tűzszünetet követel Putyinnal folytatott tárgyalása után

Tayyip Erdogan török elnök felszólította orosz kollégáját, Vlagyimir Putyint, hogy hirdessen tűzszünetet Ukrajnában, nyissa meg a humanitárius folyosókat és írjon alá békemegállapodást – közölte hivatala.

A török elnökség egyórás telefonbeszélgetést követő közleményében azt közölte, hogy Erdogan Putyinnak elmondta, hogy

TÖRÖKORSZÁG KÉSZ HOZZÁJÁRULNI A KONFLIKTUS BÉKÉS MEGOLDÁSÁHOZ, HOZZÁTÉVE, HOGY A TŰZSZÜNET ENYHÍTENÉ A HUMANITÁRIUS HELYZETTEL KAPCSOLATOS AGGODALMAKAT.

Erdogan elnök megismételte felhívását, hogy „nyissuk ki együtt a békét" – közölte hivatala.

Erdogan hangsúlyozta a sürgős lépések megtételének fontosságát a tűzszünet elérése, a humanitárius folyosók megnyitása és a békemegállapodás aláírása érdekében.

A két vezető a kétoldalú kapcsolatokról is tárgyalt.

Putyin szerint a konfliktus csak akkor szűnik meg, ha Ukrajna felhagy a harcokkal, és teljesíti Oroszország követeléseit

OROSZORSZÁG CSAK AKKOR ÁLLÍTJA LE HADMŰVELETÉT, HA UKRAJNA ABBAHAGYJA A HARCOT, ÉS TELJESÍTI MOSZKVA KÖVETELÉSEIT

– áll a Kreml közleményében, amely Vlagyimir Putyin orosz elnök és Tayyip Erdogan török elnök közötti beszélgetésről számol be. Putyin kijelentette, hogy

A HADMŰVELET A TERVEKNEK ÉS AZ ÜTEMEZÉSNEK MEGFELELŐEN ZAJLIK, ÉS REMÉLI, HOGY AZ UKRÁN TÁRGYALÓPARTNEREK KONSTRUKTÍVABB MEGKÖZELÍTÉST ALKALMAZNAK A TÁRGYALÁSOKON, ÉS FIGYELEMBE VESZIK A HELYSZÍNI VALÓSÁGOT

– közölte a Kreml.

Alkalmazottak biztonságba helyezik az egyik ikonosztázt az Andrij Septickij Nemzeti Múzeumban a nyugat-ukrajnai Lvivben 2022. március 4-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. Forrás: Bernat Armangue

Oroszország és Ukrajna egymást hibáztatja, mert Mariupol kiürítése ismét kudarcot vall

Az oroszbarát szakadárok és az ukrán nemzeti gárda azzal vádolták egymást, hogy vasárnap nem sikerült humanitárius folyosót létesíteni az ukrán Mariupol városából, a felek már másodszor kísérelték meg ennek megszervezését - írja a The Guardian. Hozzáteszik: az Ukraine 24 televízió a Nemzeti Gárda Azovi Ezredének egyik harcosát mutatta be, aki szerint a mintegy 400 ezres kikötővárost körülvevő orosz és oroszbarát erők folytatták a biztonságosnak szánt területek ágyúzását.

AZ INTERFAX HÍRÜGYNÖKSÉG A DONYECKI SZEPARATISTA ADMINISZTRÁCIÓ EGYIK TISZTVISELŐJÉRE HIVATKOZOTT, AKI AZZAL VÁDOLTA AZ UKRÁN ERŐKET, HOGY NEM TARTJÁK BE A KORLÁTOZOTT TŰZSZÜNETET.

A szeparatista tisztviselő szerint

MINTEGY 300 EMBER HAGYTA EL A VÁROST.

Az ukrán hatóságok korábban azt mondták, több mint 200 000 ember evakuálását tervezik Mariupolból.

Alig maradt valami a házakból Zsitomir megyében

Házak semmisültek meg Zsitomir megyében, miután éjjel rakétatámadás érte a környékbeli városokat. Korosztenyben egy halálos áldozatról lehet tudni - írja a Sky News

Újabb ukrán várost kerítenének be az oroszok

A Sky News egy ukrán biztonsági tisztviselőre hivatkozva azt írja, hogy

DNYIPRO VÁROSÁNAK KÖRBEVÉTELÉRE KÉSZÜLNEK AZ OROSZ KATONÁK.   

A tisztviselő hozzátette, hogy a figyelem most a déli frontra fordul.

Macron elnök vasárnap is felhívta Putyint

Vasárnap ismét telefonon beszélt egymással Emmanuel Macron francia államfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök. 

Macron legutóbb csütörtökön beszélt az orosz elnökkel, akkor a francia államfő azt mondta, a legrosszabb még hátravan az Ukrajna ellen a múlt héten elindított orosz háborúban.

Vasárnap fél 1-kor Macron ismét felhívta Vlagyimir Putyint, amit a francia elnöki hivatal is megerősített, azonban részleteket egyelőre nem közöltek arról, hogy a két elnök miről beszélt egymással telefonon.

Történelmi értékeket mentenek Ukrajnában

Önkéntesek vállalták, hogy minél több történelmi értéket megpróbálnak megmenteni Ukrajnában. Az egyik Jézus-szobrot bunkerba szállították; erre a második világháború óta nem volt példa - írja a The Guardian. 

Elkezdődött a lakosság kimenekítése Mariupolból

Helyi idő szerint délben indulhatott el a menekülő lakosság Mariupolból. A hosszú kocsisort a Vöröskereszt vezeti, utánuk buszok szállítják a civileket, majd azok mögé sorolhatnak be autóval a menekülő polgárok.

Az ukrán elnök szerint Odessza lehet a következő célpont

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök televíziós beszédéből idézett a The Guardian. A portál azt írja, hogy

AZ ELNÖK SZERINT ODESSZA LEHET AZ OROSZOK KÖVETKEZŐ CÉLPONTJA.

Az orosz erők civilekre lőnek Irpinben, legalább 3 civilt megöltek

Sajtóértesülések szerint az orosz csapatok szándékosan vettek célba egy hidat, amelyet civilek evakuálására használtak. Legalább 3 ember meghalt, köztük 2 gyerek - írja a Kijev Independent a Twitteren.

Egy szétlőtt harckocsigyárban húzták meg magukat az ukrán katonák

Egy Youtube-ra feltöltött videó szerint néhány ukrán katona kénytelen volt egy elhagyott harckocsigyárban meghúzni magát éjszakára. Az egyik ukrán a videóban elmeséli, hogyan élték túl az éjszakát.

Több mint 1,5 millióan menekültek el eddig Ukrajnából

Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa azt közölte, az elmúlt 10 napban több mint 1,5 millió menekült érkezett a szomszédos országokba Ukrajnából. Hozzátette,

A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ ÓTA NEM VOLT EKKORA MENEKÜLTVÁLSÁG EURÓPÁBAN. 

 

Európa legnagyobb atomerőművében sértetlenek a biztonsági rendszerek

Sértetlenek a zaporizzsjai atomerőmű biztonsági rendszerei - közölte az ukrán nukleáris szabályozó hatóság. Az atomerőmű péntek hajnalban került orosz irányítás alá, de a sugárzás továbbra is normális szinten maradt –  írja a BBC.

A hatóság azt is közölte az ENSZ-szel, hogy sikerült kapcsolatba lépni az erőmű személyzetével, és a hat reaktorból kettő már működött. 

UKRAJNA MÁSIK HÁROM ATOMERŐMŰVE IS BIZTONSÁGOSAN MŰKÖDIK

- tette hozzá az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-hatósága, de a biztonság érdekében fontosnak tartják, hogy a személyzet eleget pihenjen, a műszakváltás pedig zavartalan legyen.

Ezt annak tükrében tették hozzá, hogy a

MÚLT HÉTEN ELFOGLALT CSERNOBILI ERŐMŰBEN DOLGOZÓK ÁLLÍTÓLAG 11 NAPIG VOLTAK A HELYSZÍNEN ANÉLKÜL, HOGY MŰSZAKOT VÁLTHATTAK VOLNA.

Kettős ügynök ülhetett az ukrán delegációban

Kettős ügynök lehetett Denisz Kirejev, aki részt vett hétfőn Fehéroroszországban a tűzszünetről tárgyaló ukrán delegációban. A férfit szombaton vádolták meg hazaárulással.

Az első hírek szerint a férfit az ukrán belügyi hírszerző szolgálat,

AZ SZBU KÜLÖNLEGES ERŐI LŐTTÉK LE, AMIKOR SZÖKNI PRÓBÁLT A LETARTÓZTATÁSA ELŐL.

További részleteket itt olvashatnak.

Az oroszok megsemmisítettek egy ukrán légi bázist

Nagy hatótávolságú fegyverekkel mértek csapást az oroszok a sztarokosztjantyinivi légi bázisra - közölte az orosz védelmi minisztérium. 

Igor Konashenkov, a védelmi minisztérium szóvivője elmondta azt is, hogy szintén

MEGSEMMISÍTETTEK EGY S-300-AS RAKÉTARENDSZERT IS.

Hozzátette, Oroszország 10 ukrán repülőgépet és helikoptert lőtt le az elmúlt 24 órában - írja a The Guardian.

Tűzszünetet tartanak Mariupolban

Mariupolban ma ideiglenes tűzszünetet tartanak, hogy a civileknek lehetőségük legyen elhagyni a várost - írja a városi tanácsra hivatkozva a Sky News.

AZ IDEIGLENES TŰZSZÜNET HELYI IDŐ SZERINT 10 ÓRAKOR KEZDŐDIK ÉS VÁRHATÓAN 21 ÓRÁIG TART.

Ez idő alatt 400 ezer civil hagyhatja el a várost.

A lakosságnak már tegnap humanitárius folyosót akartak nyitni, de folytatták a város ostromát, ezért a civilek nem tudtak távozni.

Ukrajna állítja, már 11 ezer orosz katonával végeztek

Ukrajna állítása szerint már több mint 11 ezer orosz katonát öltek meg a háború kirobbána óta. Ezen felül

285 HARCKOCSIT ÉS 48 HELIKOPTERT SEMMISÍTETTEK MEG

- írja ukrán forrásokra hivatkozva a Sky News.

Az orosz hadsereg nem erősítette meg ezeket az információkat.

Ukrajna ellenállása meglepi az oroszokat

Az ukrán ellenállás továbbra is meglepi Oroszországot - írja brit katonai hírszerzésekre hivatkozva a The Guardian.

NEM SZÁMÍTOTTAK AKKORA CIVIL ELLENÁLLÁSRA, AMELY KÉPES LENNE FELTARTÓZTATNI A KATONAI ELŐRENYOMULÁST IS,

amelyre válaszul támadták meg többek között Harkovot és Mariupolt.

A hírek szerint az oroszországi utánpótlásvonalak továbbra is fő célpontoknak számítanak, hogy ezzel is lassítsák az orosz katonák előrenyomulását.

Nem tudták elhagyni a civilek Mariupolt

Nem tudták humanitárius folyosón elhagyni Mariupol városát a civilek szombaton. A tervek szerint

TÖBB MINT 200 EZER EMBER BIZTONSÁGOS ÁTHALADÁSÁT TETTÉK VOLNA LEHETŐVÉ A TŰZSZÜNET ALATT. 

Máshol is folytatódtak a harcok Kijev külvárosában, miközben az orosz erők folyamatosan előrenyomulnak keletről. Harkov és Csernyihiv városaiban továbbra is zajlanak a harcok, miközben Mikolajiv is ostrom alá került - írja a Sky News.

Ukrán kórházakat is támadás ért

Megerősítette a WHO, hogy több ukrajnai klinikát is támadás ért, ezeknek halálos áldozatai és sérültjei is vannak - írja a The Guardian. "Az egészségügyi intézmények vagy dolgozók elleni támadások sértik az orvosi semlegességet, és sértik a nemzetközi humanitárius jogot" - írja a Twitteren Tedrosz Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója.

 

Háromezer amerikai önkéntes, közöttük veteránok harcolnának az oroszok ellen

A katonák egy nemzetközi zászlóalj részeként harcolnának az oroszok ellen - írta az ukrán Nexta. Az önkéntesek között vannak szép számmal veteránok is, akik

IRAKBAN, VAGY MÁS HÁBORÚ SÚJTOTTA ÖVEZETBEN HARCOLTAK.

 

Tucatnyi lakóházat romboltak földig orosz rakéták szombat éjjel, halálos áldozat is van

Egy portál a hatóságok tájékoztatására hivatkozva azt írta, szombat éjjel a Kijevtől mintegy 140 km-re fekvő

OVRUCS VÁROSBAN 15 LAKÓÉPÜLET SEMMISÜLT MEG, MÍG EGY MÁSIK TÁMADÁSBAN, KOROSZTENYBEN TÍZ HÁZAT ÉRT OROSZ RAKÉTATALÁLAT,

amelyben egy ember meghalt, kettő pedig megsebesült.

Több mint kétezer ukrajnai menekült érkezett vonattal szombaton Budapestre

Az ukrajnai háború elől

MÁRCIUS 5-ÉN 2248 EMBER, KÖZTÜK 512 GYERMEK ÉRKEZETT BUDAPESTRE VONATTAL.

A legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 17 ember, köztük kilenc gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg - írta a rendőrség.

Maradnak és harcolnak a Klicsko-testvérek

Vitalij Klicsko, kijevi polgármester és öccse, Volodimir Klicsko Ukrajnában akarnak maradni és tovább harcolni az orosz csapatok ellen.

A két profi nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok a Welt am Sonntag című német, vasárnaponként megjelenő hetilapnak nyilatkozott. Vitalij Klicsko úgy fogalmazott, hogy "igazán kínos" lenne számára, ha megválasztott polgármesterként elhagyná a hazáját ebben a helyzetben.

"Ha most elmennék, az árulás volna, és nem tudnék többet tükörbe nézni" - jelentette ki a kijevi polgármester. A legendás ökölvívótestvérek szerint

AZ UKRÁN KATONÁK ÉS CIVILEK HARCI SZELLEME TÖRETLEN.

"Megható látni, hogy embereink hogyan harcolnak a jogukért" - mondta Vitalij Klicsko.

Egyetértettek abban is, hogy Kijevben maradnak és támogatni fogják egymást. "Nemcsak Ukrajnáról van szó, hanem a világbékéről" - húzta alá Volodimir Klicsko.

Ha az egyik atomerőművünk felrobban, az Európa végét jelentheti

- tette hozzá.

Az Instagram üzenetküldő szolgáltatáson angol nyelven megjelent egyik videóüzenetükben felszólították a világ vallási vezetőit, így Ferenc pápát és a dalai lámát is Ukrajna támogatására.

500 kilós bombákat dobnak lakónegyedekre az oroszok

Oroszország bombákat dobott Csernyihiv város lakónegyedeire – közölte egy regionális tisztviselő.

Vjacseszlav Chaus közzétett egy fényképet egy fel nem robbant FAB-500, szovjet tervezésű, 500 kg-os levegőből ledobott bombáról.

Általában ezt a fegyvert katonai-ipari létesítmények és erődök ellen használják - mondta Chaus, a csernyihivi régió vezetője.

– De Csernyihivben, a lakónegyedek ellen - tette hozzá.

A hatóságok szerint 17 ember vesztette életét a bombázásban.

Atomerőmű után most vízerőművet próbálnak elfoglalni az oroszok

Atomerőmű után most vízerőművet próbálnak elfoglalni az oroszok

Az orosz csapatok a kanivi vízerőművet próbálják bevenni a Dnyeper folyón, 150 kilométerre délre Kijevtől - közölte vasárnapra virradóra az ukrán vezérkar.

Az orosz csapatok a hadművelet eddigi menete során

AZ UKRÁN ENERGETIKAI INFRASTRUKTÚRA SZÁMOS LÉTESÍTMÉNYÉT SEMMISÍTETTÉK MEG, TÁMADTÁK MEG, VAGY FOGLALTÁK EL.

Az orosz ellenőrzés alá vont létesítmények közé tartozik a zaporizzsjai atomerőmű, amely a teljes ukrajnai áramtermelés mintegy ötödét biztosítja.

Az ukrán vezérkari jelentés szerint az orosz erők nem próbálkoztak meg Kijev délnyugati külkerületeibe betörni. A fővárosban azonban vasárnapra virradóra többször is légiriadót rendeltek el. Az orosz csapatok mindemellett a Kijev környéki Brovari települést a Boriszpili nemzetközi repülőtérrel összekötő autópálya felé próbálnak előre törni.

A Kijevtől mintegy hetven kilométerre északkeletre lévő Kozelec település térségéből is orosz csapatmozgásokat jelentettek.

AZ OROSZ CSAPÁSMÉRŐ ERŐK FŐ CÉLJA TOVÁBBRA IS KIJEV, A KELETI HARKIV ÉS A DÉLI MIKOLAJIV VÁROSOK KÖRÜLZÁRÁSA.

Putyinnal, majd a német kancellárral tárgyalt az izraeli kormányfő

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök szombat este, moszkvai látogatását követően a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélése tartalmáról tájékoztatta Olaf Scholz német kancellárt Berlinben.

"A kilencvenperces beszélgetés központjában a kormányfő Putyin elnökkel szombaton folytatott moszkvai egyeztetésének eredményei álltak" - közölte vasárnapra virradóra Steffen Hebestreit német kormányszóvivő.

Elmondta: Bennett és Scholz tartani fogják a kapcsolatot az ügyben. A közlés szerint a két politikus "minden erővel azon lesz", hogy "a lehető leghamarabb véget érjen az ukrajnai háború".

Bennett a Putyinnal folytatott háromórás tárgyalása után azonnal Berlinbe repült. Szerdán Scholz Jeruzsálemben járt kancellári beiktatása utáni első hivatalos izraeli látogatásán.

Bennett és Putyin Moszkvában megbeszélte az Ukrajnában zajló háború kérdéseit, benne az izraeliek és a zsidó közösségek nehézségeit az izraeli sajtó szerint.

Bennett a tárgyalások tartalmáról telefonon értesítette Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, aki korábban többször is személyes közvetítésre kérte fel őt Oroszországgal.

Orosz blokád alatt Mariupol, nincs áram, víz és fűtés sem

A dél-ukrajnai Mariupol "humanitárius blokád" alatt áll - jelentette ki szombat este a kikötőváros polgármestere az ukrán televízió műsorában.

Vadim Bojcsenko szerint 

az orosz csapatok elvágták a várost ellátó mind a tizenöt áramvezetéket, így Mariupolban már ötödik napja nincs áramszolgáltatás. Mivel a hőerőművek áramot igényelnek, ezért az emberek fűtés nélkül maradtak a hidegben.

Áram nélkül a távközlési hálózat is összeomlott. A polgármester szerint a város vízellátását biztosító fővezetéket még a harcok előtt elvágták, és a tartalékrendszer is felmondta a szolgálatot. Mint fogalmazott,

AZ OROSZ FÉL MÓDSZERESEN LEVÁLASZTOTTA A VÁROST MINDENFÉLE SZOLGÁLTATÁSRÓL, HOGY ÍGY NÖVELJE A BELSŐ NYOMÁST.

Az emberek sorban állnak vízértForrás: Sputnik via AFP

Bojcsenko állítása szerint a bombázás és a tüzérségi támadások következtében ezrek sebesültek meg a 440 ezres lakosú városban. Hozzátette, hogy a halottak számát nehéz megbecsülni, mivel hatodik napja folyamatosan lövik Mariupolt.

A polgármester elmondta, hogy a város romokban hever, hatalmas pusztítás keletkezett.

 

Az a Mariupol, amelyet ismertek, már nincsen

- mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában