Ukrán válság

2022.03.08. 06:11

Reménysugár Ukrajnában: négy városban megkezdődött a civilek kimentése – frissül (videók)

Tizenharmadik napja tart immár a háború Ukrajnában.

Cikkünk frissül!

A háború legutóbbi fejleményei

  • Éjjel is folytatódtak a bombázások
  • Évekig velünk maradhat a válság
  • Magas rangú orosz tábornokkal végezhettek
  • Kijev tovább tárgyal az orosz féllel
  • A Gazprom továbbra is szállít Ukrajnán keresztül
  • 9 órakor megnyíltak a humanitárius folyosók
  • Orbán Viktor Londonba utazott

 

Tucatnyi katonanő vesztette életét az ukrán légierőnél a harcokban

Hivatalos adatok szerint tizenhárom katonanő vesztette életét az ukrán légierőnél az Oroszország indította háború kezdete óta.

Az ukrán légierőnek csaknem 7000 női tagja van, aki a nemzetközi nőnapot idén „nem virággal, hanem fegyverrel a kézben” éli meg – mondta a légierő parancsnoka, Mikola Olescsuk altábornagy kedden.

A férfiakkal vállvetve küzdenek az orosz agresszió ellen, harcolnak gyermekeik jövőjéért, Ukrajnánk jövőjéért – tette hozzá.

A harci cselekményekben a légierő több mint 1500 női katonája vesz részt, közülük tizenhatan kitüntetést kaptak – jegyezte meg Olescsuk.

Eközben Vitalij Klicsko kijevi polgármester az Instagramon videót posztolt arról, ahogy piros tulipánokkal ajándékozza meg a katonanőket.

A dpa német hírügynökség idézte Leandra Bias svájci politológust, a Swisspeace Békealapítvány nevű bázeli kutatóintézet munkatársát, aki szerint az ukrán hadseregben valamivel több mint 15 százalék a nők aránya. Ezzel szemben az orosz hadseregben az ezredforduló óta felére csökkent, jelenleg négy százalék az arányuk.

 

ENSZ: több, mint 470 civil halottja van Ukrajnában a harcoknak

Az ENSZ emberi jogi irodájának tájékoztatása szerint az orosz-ukrán háború tizenhárom napja alatt 474 halálos polgári áldozata volt a harcoknak. A sebesültek száma 861.

 

Az ENSZ közleménye kiemeli: az általuk közölt számok a szervezet által megerősített áldozatokat tükrözik, de a valós adatok ennél sokkal magasabbak lehetnek. A szervezet megjegyzi: az ostrom alatt álló Volnovahából, Mariupolból illetve Izjumból több száz halálos áldozatot jelentettek, de ezeket a számokat mostanáig nem sikerült megerősíteni.

Az ENSZ emberi jogi irodájának előző jelentése még 406 halálos civil áldozatról szólt.

 

Tiltott lehet az orosz energia az Egyesült Államokban 

Az Egyesült Államok elnöke akár még ma, de legkésőbb holnap újabb korlátozásokat jelenthet be Oroszországgal szemben. Joe Biden megtilthatja az orosz olaj, földgáz és szén behozatalát a tengerentúlra. Hasonló lépés Európában is felmerült, de a tagállamok a kérdésben megosztottak, ezért a javaslatot végül elvetették. A Bloomberg értesülése szerint a németek blokkolták azt a tervet is, hogy a Sberbankot is kitiltsák a SWIFT-ből; a döntésüket azzal indokolták, hogy a Sberbank kizárása a nemzetközi fizetési rendszerből megnehezítené az uniós tagállamok orosz gáz- és olajvásárlásait.

Az EU várhatóan újabb, orosz magánszemélyek elleni büntetőintézkedéseket hozhat. Az orosz parlament felsőházának mintegy 100 tagjával, valamint további 14 orosz oligarchával szemben jelenthetnek be szankciókat. 

 

A német iparvállalatok szövetsége elutasítja a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra

A német iparvállalatok szövetsége (BDI) elutasítja azt a követelést, hogy terjesszék ki az orosz energiaszektorra az Ukrajna elleni háború miatt bevezetett szankciókat. 

A BDI – az egyik legnagyobb német gazdasági érdekképviselet – vezetője, Siegfried Russwurm az ARD országos köztelevízió hírportálján idézett keddi nyilatkozatában kiemelte, hogy az orosz földgáz-, kőolaj- és szénszállítások kiesése súlyos hatást gyakorolna a német gazdaságra, és veszélyeztetné az ipar versenyképességét.

 

Az Oroszország elleni európai energiaembargóról szóló vita „játék a tűzzel” – húzta alá a BDI elnöke, drámainak nevezve az esetleges embargó várható következményeit.

 

Az orosz energiahordozók importjának leállítása súlyosabb büntetés lenne Németországnak és az egész Európai Uniónak, mint Oroszországnak, „az agresszornak”, mert lehetetlen egyik napról a másikra helyettesíteni, kiváltani más forrásból – fejtette ki a legnagyobb EU-s gazdaság legtekintélyesebb munkaadói érdekképviseletének vezetője.

 

Brutális hidegre készülnek Ukrajnában

Akár mínusz 20 fok is lehet Kijevben és Harkovban a következő napokban a jelenlegi időjárás-előrejelzések szerint – írja a BBC. A farkasordító hideg feltehetően a háborúra is hatással lesz, azok a civilek is veszélybe kerülnek, akiknek eddig nem sikerült elmenekülniük az országból. 

Csalódott a NATO-ban az ukrán elnök

Csalódottságának adott hangot Zelenszkij a NATO-val kapcsolatban – az ABC amerikai hírcsatornának adott interjújában.

– A szövetség tart a vitás kérdésektől és az összeütközéstől Oroszországgal – mondta.

Arra utalt:

Ukrajna lemond a csatlakozásról, mert nem olyan ország, amely térden állva könyörög valamiért.

Egy másik, a Telegram-csatornáján nyilvánosságra hozott felvételben Zelenszkij bírálta a nyugati országok be nem tartott ígéreteit.

–Tizenhárom napja hallgatjuk az ígéreteket – hangsúlyozta arra utalva, hogy Vlagyimir Putyin február 24-én adott parancsot Ukrajna megtámadására.

– Tizenhárom napja mondják, hogy segítenek nekünk az égben, hogy lesznek repülőgépek, hogy leszállítják őket – tette hozzá.

Jelezte: 

felelősség terheli azokat, akik tizenhárom napja képtelenek döntést hozni a nyugaton, és akik nem biztosították az ukrán légteret az orosz támadások láttán. 

Megjegyezte: az emberségességnek győzedelmeskednie kell a félelem felett.

 

Így menekülhetnek az ukránok

Az al-Dzsazíra hírügynökség térképen mutatta be, hogy pontosan milyen humanitárius útvonalakat nyitottak az ukrán menekülteknek. 

Zelenszkij nem kapitulál és világháborút vizionál

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ABC amerikai hírcsatorna World News Tonight című műsorában kijelentette: készen áll a Krím-félsziget és a Moszkva-barát kelet-ukrajnai szakadár köztársaságok sorsának kompromisszumos rendezésére.

Egyúttal aláhúzta: nem enged Moszkva követeléseinek, és nem hajlandó elismerni a szakadár köztársaságok függetlenségét, illetve a Krím fölötti orosz fennhatóságot.

Készen állok a párbeszédre, de a kapitulációra nem 

– szögezte le Zelenszkij a helyi idő szerint hétfőn sugárzott interjúban. Hozzátette: fontos odafigyelni a szóban forgó térségek lakosaira, akik Ukrajnához akarnak tartozni. Rámutatott: Moszkva követelései nemcsak az elismerésről szólnak, hanem valójában újabb ultimátumok.

– Ez a háború nem fog itt véget érni; a világháború kirobbanásához fog vezetni 

– jelezte aggodalmát.

Az ukrán elnök egyúttal háborús bűnösnek nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, a hadsereg parancsnokait, és az ukrajnai támadásban részt vevő katonákat,

szerinte putyin véget vethetne a civilek halálának Ukrajnában, ha akarna.

– Úgy vélem, hogy képes lenne megállítani a háborút, amelyet elkezdett – hangoztatta Zelenszkij.

Műsorvezetői kérdésre felelve az ukrán elnök elmondta: Putyinnak párbeszédet kellene kezdenie, és fel kellene számolnia azt az információs buborékot, amelyben él.

 

Varsó kétmilliárd euróra becsüli az ukrán menekült befogadásának költségeit

Előzetes becslések szerint a menekültek befogadása - beleértve az egészségügyi, társadalombiztosítási, oktatásügyi ráfordításokat - akár 10 milliárd zlotyba (2 milliárd euró) is kerülhet - mondta el Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes kedden a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak.

Ehhez képest alacsonynak minősítette az Európai Unió (EU) által az ukrajnai menekültek támogatására elkülönített 500 millió eurót.

– Tudjuk, hogy ez az összeg nagyobb lesz, a jelenlegi azonban nem elegendő, ráadásul az összes (befogadó) államot érinti – jelentette ki. Szükségesnek nevezte, hogy az EU határozottabb módon támogassa a befogadó országokat.

A lengyel határőrség kedd reggeli adatai szerint

1,2 millió személy menekült át Ukrajnából Lengyelországba

a háború február 24-i kitörése óta.

 

Elnézést kért a Shell

Bocsánatot kért a Shell olajcég kedden azért, mert korábban kiderült: Ukrajna megtámadása után is vásároltak orosz olajat. A brit vállalat közölte: tudatában vannak annak, hogy nem volt jó döntés az üzlet, ezért elnézést kérnek és ígérik, leállítják oroszországi bizniszeiket. 

 

Jelenleg ezek az ukrán vasútvonalak üzemelnek

Egyre nehezebb fenntartani az orosz támadás alatt álló Ukrajna vasúti közlekedését. A Nexta hírügynökség térképen mutatta be, hogy mely vonalak üzemelnek jelenleg. 

30 busz indult Mariupolba

Harminc buszt indítottak a napok óta körbezárt Mariupolba, hogy kimenekítsék a civileket. A Reuters hírügynökség az ukrán kormányfő-helyettesre hivatkozva hozta le a hírt. 

Javítóbrigádok dolgoznak a károk elhárításán

Az orosz megszállók katonai agressziója ellenére az ukrán energetikai rendszer stabilan működik – mondta a Világgazdaságnak adott exkluzív interjújában Volodimir Kudrickij, az Ukrenergo nemzeti energetikai társaság elnök-vezérigazgatója, aki többek között elárulta: folyamatosan negyven javítóbrigád dolgozik a rendszer háborús kárainak elhárításán.

 

A Lego is kivonul Oroszországból

A Lego is kivonul Oroszországból, ahol 80 embert foglalkoztattak, igaz, saját üzletük nem volt az országban.

 

Londonba utazott Orbán Viktor

A visegrádi országok és az Egyesült Királyság csúcstalálkozójára Londonba utazott kedden reggel Orbán Viktor miniszterelnök, a megbeszélés fő témája az ukrajnai háború – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország kormányfői először egymás között folytatnak egyeztetést, majd Boris Johnson brit miniszterelnökkel tárgyalnak.

 

Időben fizetett a Gazprom

A Gazprom időben, hétfőn visszafizette eurókötvényét, a Rosznyefty hitelezői viszont vasárnap óta várnak a pénzükre – írta a The Wall Street Journal. A Gazprom az 1,3 milliárd dollár értékű eurókötvényt időre visszafizette, és a lap úgy tudja, hogy a befektetők dollárban kapták vissza a pénzüket. 

A lap úgy tudja, hogy a Rosznyeftynek, a legnagyobb orosz olajtermelőnek még vasárnap vissza kellett volna fizetnie 2 milliárd dolláros kötvényét, de erre egyelőre nem került sor. Ennek ellenére a hitelezők bizakodóak, úgy vélik, hogy megkapják pénzüket.

 

Rendben zajlik a menekítés

Egyelőre sehol sem jelentettek incidenst, az orosz ágyúk valóban elhallgattak, így egyelőre rendben zajlik az ukrán civilek menekítése az ostromlott városokból. 

 

Janukovics üzent Zelenszkijnek

Először szólalt meg az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban Viktor Janukovics. A 2014-ben a Majdan-puccs során elüldözött volt ukrán elnök – akit a hírek szerint Putyin ismét Ukrajna élére szeretne ültetni – Volodomir Zelenszkijnek üzent, hogy kössön békét, állítsa le a vérontást és kerülje el a súlyosabb háborút. 

 

Megnyitják a humanitárius folyosókat Ukrajnában

Az éjjeli bombázások után az ukrán kormányfő-helyettes bejelentette: 9 órakor megnyitják a humanitárius folyosókat az ostromlott ukrán városokból. A civileket várhatóan buszokon szállítják majd el az érintett településekről – írja a Reuters hírügynökség. A hírt az orosz védelmi minisztérium is megerősítette: Kijevnél, Csernihivnál, Harkivnál, Szuminál és Mariupolnál is nyitnak folyosókat. 

 

Elhalasztották a Skócia-Ukrajna vb-pótselejtezőt

Az Ukrán Labdarúgó Szövetség kérésére a FIFA júniusra halasztotta az eredetileg március 24-én esedékes Skócia-Ukrajna világbajnoki pótselejtetőt. A párcharc győztese az Ausztria-Wales mérkőzéssel találkozik majd a vb-re való kijutásért. Az ukrán labdarúgó-bajnokságokat felfüggesztették az orosz invázió miatt. A FIFA mind az orosz klubcsapatokat, mint a válogatottat eltiltotta, amely így nem léphet pályára a lengyelek elleni vb-selejtezőn.

 

Éjjel is folytatódtak a bombázások

Kelet-Ukrajnában keddre virradóra is folytatódtak a tüzérségi és rakétatámadások: Szumiban és Harkivban is lakóházakat értek találatok. Több civil áldozatról számoltak be az ukrán híradások. 

Segítséget kap Ukrajna

Mintegy 723 millió dollárt biztosít a Világbank Ukrajna számára kölcsön, valamint támogatás formájában, az orosz invázió elleni harchoz – erről a BBC számolt be. Az IMF emellett azoknak az országoknak is segítséget ígér, akik menekülteket fogadnak be Ukrajnából.

 

A Gazprom tovább szállít Ukrajnán keresztül

Zavartalanul szállít gázt továbbra is Ukrajnán keresztül az orosz Gazprom. A vállalat közlése szerint naponta 109,5 millió köbméternyi gázt szállít keresztül Ukrajnán – írja a RIA Novosztyi hírügynökségre hivatkozva a Reuters. 

 

Biztonságosan kaphatnak SIM kártyát a menekültek

Magyarország lakhatással, élelemmel, ingyenes utazással és számos egyéb módon segít a bajbajutottaknak. Az Ukrajnából érkezők a hátrahagyott vagy más irányba útnak indult családtagokkal való kapcsolattartásban is támogatásra szorulhatnak. Egy friss veszélyhelyzeti kormányrendelet lehetővé teszi, hogy a szolgáltatók úgy lássák el a menekülőket előre fizetős SIM kártyákkal, hogy azok ne kerülhessenek illetéktelen kezekbe – írja az ITM. 

 

Több tagország is gátolja Ukrajna EU-tagjelöltségét

Németországot és Hollandiát nevezték meg  – írja a Világgazdaság diplomáciai forrásokra hivatkozva.

 

Zelenszkij folytatja a tárgyalásokat

Kijev folytatja a tárgyalásokat Oroszországgal, amíg megegyezés nem születik – mondta hétfőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki egyúttal kijelentette: nem mozdul az ukrán fővárosból.

– Nem félek – szögezte le Telegramon közzétett videóüzenetében az elnök. 

 

Fegyverszünet lehet négy város térségében

Az orosz fegyveres erők közép-európai idő szerint

reggel nyolc órától fegyvernyugvást hirdettek

négy ukrán városnál – Kijevnél, Harkovnál, Szuminál és Mariupolnál –, humanitárius folyosót nyitva a polgári lakosság és a külföldi állampolgárok távozásához.

A moszkvai katonai tárca három órával később közölte, hogy

az ukrán fél a humanitárius folyosók működtetésének egyetlen feltételét sem teljesítette,

az evakuálandók menetoszlopai nem álltak össze, az útvonalakon nem történt mozgás.

 

Az orosz-ukrán háború legfontosabb hétfői eseményei

  • Magyarország is rajta van az Oroszországgal szemben barátságtalan országok listáján
  • Orbán Viktor: Egyre közelebb jön a háború a magyar határhoz
  • Újabb ostromra készülnek Kijevben
  • Az újabb béketárgyalások sem vezettek eredményre
  • Tovább drágul az olaj és az arany, gyengül a forint, történelmi rekordok dőlnek meg
  • Boris Johnson brit kormányfő szerint nehéz lesz lekapcsolódni az orosz gázról és olajról
  • Moszkva szerint súlyos ára lenne az olajembargónak
  • Washington szerint megtorpantak az oroszok

Borítókép: Mariupolba tartó evakuálást végző buszok a humanitárius folyosóban / Ukrinform / NurPhoto / AFP / Dmytro Smolyenko

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában