Ukrán válság

2022.03.16. 06:15

Ellentámadást indítottak az ukránok, Lavrov szerint van remény a kompromisszumra – frissül

Harmadik hete tart a háború Ukrajnában, a 21. nap krónikája folyamatosan frissül.

Cikkünk frissül!

A háború legfontosabb szerdai eseményei

  • Washingtonban háborús bűnösnek nyilvánították Putyint, Moszkvából kitiltották Bident és külügyminiszterét
  • A lengyel, a cseh és a szlovén kormányfő kedd éjszaka Kijevben tárgyalt Volodimir Zelenszkijjel, szerdán már az Európai Tanács elnökével egyeztettek az ukrán helyzetről
  • Az ukrán elnök szerint már májusban béke lehet az országban, és most már az orosz külügyminiszter szerint is van esély a megállapodásra
  • Szlovákia újabb NATO-csapatokat fogadna, a legrosszabbra készülnek, Csehországban a többség támogatná a NATO-erősítést
  • Szerdán folytatódnak a fegyverszüneti tárgyalások Oroszország és Ukrajna között
  • Rendkívüli tanácskozást tartanak a NATO-tagországok védelmi miniszterei Brüsszelben

Zelenszkij légvédelmi rendszereket kér az Egyesült Államoktól

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök légvédelmi rendszereket kért az Egyesült Államoktól szerdán az amerikai kongresszushoz videóhívás révén intézett beszédében.

Megfogalmazása szerint ezt alternatív megoldásként kéri Ukrajna, hogy maga zárhassa le légterét az orosz rakétacsapások elől. Eddig Ukrajna nyugati szövetségeseitől követelte az ukrán légtér lezárását. 

"Önök tudják, milyen védelmi rendszerekre van szükségünk. SZ-300-as és hasonló rendszerekre. Tudják, mennyi múlik a harcban a légtérhasználaton" - hangoztatta Zelenszkij. Emellett repülőgépeket is kért, amelyek - szavai szerint - segíthetnek a védekezésben "Ukrajnának, és egyben Európának is".

Csernyihivben kenyérért sorban állók haltak meg egy támadásban

Legkevesebb tízen vesztették életüket az észak-ukrajnai Csernyihivben szerdán, amikor vélhetően orosz rakéta csapódott be egy bolt előtt kenyérért sorban álló emberek mellett - jelentette a Szuszpilne ukrán hírportál, amely videófelvételt is közzétett.

A felvételen - elhomályosítva - mozdulatlanul a földön fekvő embereket lehet látni. A kísérőszöveg szerint szemtanúk mondták azt a hírportálnak, hogy a támadás következtében legalább tízen haltak meg. Független forrás nem erősítette meg, hogy az orosz erők csapást mértek volna a megyeszékhelyre.

Az Európa Tanács kizárta Oroszországot

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága szerdai rendkívüli ülésén a szervezet alapokmányának 8. cikke alapján indított eljárás keretében úgy határozott, hogy azonnali hatállyal megszűnteti Oroszország tagságát a szervezetben.

A strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet tájékoztatása szerint 

Oroszország részvétele az Európa Tanács munkájában 26 éves tagság után szűnik meg.   

Emlékeztettek, a Parlamenti Közgyűléssel folytatott eszmecserét követően a Miniszteri Bizottság február 25-én határozott a kizárást lehetővé tevő eljárás megindításáról, továbbá beleegyezett abba, hogy felfüggeszti Oroszország képviseleti jogát a Miniszteri Bizottságban és a tanács Parlamenti Közgyűlésben.   

Kedden az orosz külügyminisztérium tájékoztatta a szervezet főtitkárát, hogy az alapokmánynak megfelelően kilép az Európa Tanácsból, valamint azon szándékáról, hogy felmondja az Emberi Jogok Európai Egyezményét.   

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése keddi rendkívüli ülésén javasolta Oroszország kizárását a szervezetből, megítélése szerint ugyanis egy másik tagország, Ukrajna megtámadásával Oroszország súlyos jogsértéseket követett el, nem tesz eleget kötelezettségvállalásainak.   

Oroszország 1996. február 28-án csatlakozott az Európa Tanácshoz.

 

1,89 millió ukrán menekült Lengyelországban

A háború kezdete óta

TÖBB MINT 1,89 MILLIÓ EMBER MENEKÜLT UKRAJNÁBÓL LENGYELORSZÁGBA

- írta a BBC a lengyel határőrségre hivatkozva. 

Csak kedden 66 600-an lépték át a határt - írta a portál. 

A LEGTÖBB MENEKÜLT VARSÓBA, KRAKKÓBA ÉS WROCLAWBA MENT,

ahol egyre nehezebben kezelik a menekültek nagy számát. 

 

Ukrán védelmi minisztérium: 13 800 orosz katona halt meg

Az ukrán védelmi minisztérium jelentése szerint a február 14-i orosz támadástól a mai napig 13 800 orosz katonát öltek meg, megsemmisítettek 430 tankot, 1375 páncélozott harci járművet, 190 tüzérségi eszközt és 108 helikoptert is. 

 

Lavrov szerint is van remény a békére

Az orosz külügyminiszter sürgette, hogy az orosz és ukrán tárgyaló félnek adják meg lehetőséget arra, hogy nyugodt légkörben, a hisztéria fokozása nélkül dolgozzanak.

Nem könnyű tárgyalások folynak Oroszország és Ukrajna között, de van remény a kompromisszumra

– jelentette ki Szergej Lavrov szerdán az orosz RBK tévécsatornának nyilatkozva. Azt mondta, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter nem terjesztett elő új elképzeléseket kettőjük múlt csütörtöki, antalyai tárgyalásán.

Ellencsapás az ukrán haderőktől, Kijevet érheti nagyobb támadás

Az ukrán fegyveres erők több fronton kisebb ellentámadásokat hajtanak végre, és az orosz csapatok nem tudnak teret nyerni - írta a Sky News Olekszij Arestovics ukrán elnöki tanácsadóra hivatkozva.

A helyzet a fő pontokon nem változott, és nincs esélye a változásra, mivel

OROSZORSZÁG ELHASZNÁLTA ERŐFORRÁSAIT

- mondta a tanácsadó egy videótájékoztatón.

Sir Richard Barrons tábornok, a brit hadsereg nyugalmazott tisztje a Sky Newsnak elmondta, hogy Oroszországnak még mindig nehézséget okoz a Kijev körüli erők összegyűjtése.

Az orosz erők kételkednek abban, hogy képesek lennének sikeresen harcolni Kijevért a lerombolásán kívül - tette hozzá, ami magyarázatot ad arra, hogy Moszkva miért fokozta a főváros ágyúzását. A tábornok arra számít, hogy

AZ OROSZOK HAMAROSAN EGY NAGYOBB TÁMADÁST INDÍTHATNAK KIJEV ELLEN, AMI PUSZTÍTÓ LEHET. 

 

Ukrajna az OTP-t is felszólította Oroszország elhagyására

Vannak olyan cégek, amelyek még nem hagyták el Oroszországot, s ezeket a cégeket bojkottálni kell – mondta Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter, aki az OTP Bankot is megnevezte, amikor az Oroszországban maradt cégeket sorolta.
 

Drasztikus lépésre szánhatja el magát a NATO

A NATO arra fogja utasítani katona parancsnokait, hogy készítsenek új, elrettentést szolgáló terveket – számolt be róla az Al Jazeera.

A katona szövetség védelmi miniszterei március 24-én Brüsszelben, a NATO főhadiszállásán tartanak tanácskozást, melyen Joe Biden amerikai elnök is jelen lesz.

A miniszterek fontos megbeszélést folytatnak majd a biztonságunk hosszú távú megerősítését célzó intézkedésekkel kapcsolatban

– tette hozzá Jens Stoltenberg NATO főtitkár.

 

Áron alul szabadulnak az oroszok a csehországi ingatlanjaiktól

Az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók miatt a csehországi ingatlanokkal rendelkező oroszok attól tartanak, hogy elveszíthetik tulajdonaikat. Egy részük ezért igyekszik minél hamarabb eladni az ingatlanját, még ha a piacinál alacsonyabb áron is ad túl azon – írja a cseh Hospodárske Noviny.

A lap szerint Prágában akár a piaci ár ötödéért is hozzá lehet most jutni az oroszok által sürgős eladásra kínált lakásokhoz, de a gyógyfürdőiről híres Karlovy Varyban is eladási dömping indult meg az orosz ingatlantulajdonosok körében. 

 

Műholdas felvételen a Herszonban szétlőtt orosz helikopterek

Robbanások Kijevben, egy 12 emeletes épületet ért találat

Tüzérségi támadás érte Kijevet a reggeli órákban, a BBC beszámolója szerint egy 12 emeletes épületet ért találat, két ember megsérült, 35 embert evakuáltak az épületből.

A tüzet eloltották, a mentők most túlélők után kutatnak.

Elítélték az élő adásban tiltakozó orosz tévést

Pénzbírságot kapott Marina Ovszjannyikova, az orosz állami televízió alkalmazottja, aki hétfő este Moszkvában élő adás közben egy háborúellenes szlogent tartalmazó táblával a kezében rohant be a híradó stúdiójába. Harmincezer rubelt (kb. 97 ezer forintot) kell fizetnie.

Ovszjannyikovát közigazgatási szabálysértéssel vádolták meg, de az indoklás szerint nem a hétfő esti akciója miatt, hanem azért, mert közzétett egy videót is, amelyben másokat is tüntetésre szólított fel a Kreml által „különleges katonai műveletnek” nevezett ukrajnai háború ellen.
 

Százmilliárd dollárokban mérhető az ukrán kár

Denisz Smihal  ukrán miniszterelnök egy friss nyilatkozatában kijelentette, hogy a február 24-én kezdődött háború már eddig több száz milliárd dolláros kárt okozott Ukrajnában. A gazdasági minisztérium számításai szerint csak az infrastruktúrában 119 milliárd dollárnyi kár keletkezett.

 

Háborús bűnösnek tartja Putyint az amerikai szenátus

Háborús bűnök elkövetéséért tartja felelősnek Vlagyimir Putyin orosz elnököt az amerikai szenátus helyi idő szerint kedden elfogadott határozata szerint.

Az általában mélyen megosztott kongresszusi testület egyhangúlag fogadta el a határozatot, amely mások mellett a hágai székhelyű nemzetközi büntetőbíróságot kéri arra, hogy folytasson vizsgálatot az Ukrajnában február 24. óta zajló orosz támadások során elkövetett erőszak, háborús bűnök és emberiesség elleni bűnök ügyében.

A tervezetet Lindsey Graham republikánus szenátor nyújtotta be. 

Chuck Schumer, a demokraták frakcióvezetője már a szavazás előtt kijelentette, hogy a szenátus valamennyi tagja úgy gondolja: Putyin nem menekülhet meg az elől, hogy felelősségre vonják az ukrán nép ellen elkövetett orosz atrocitásokért.

Az amerikai kongresszus szerint a nemzetközi vizsgálatoknak Putyin mellett az elnök részvételével működő orosz biztonsági tanács tagjaira és a katonai vezetőkre is ki kell terjedniük.

 

Meghalt két amerikai újságíró Kijev közelében

Meghalt a Fox News amerikai hírtelevízió két újságírója, amikor a gépkocsijukra lőttek Kijev közelében kedden. Egy velük utazó harmadik újságíró megsebesült, közölte a televízió – írja a Világgazdaság.

 

Újra tárgyalóasztalhoz ülnek

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója megerősítette, hogy szerdán ismét tárgyalóasztalhoz ül a konfliktus megoldásán dolgozó orosz és az ukrán delegáció. Az ukrán illetékes korábbi nyilatkozatában úgy vélte, hogy miközben továbbra is alapvető nézeteltérések jellemzik a két felet, mutatkozik némi tér a kompromisszumra is.

Ez utóbbit erősítette meg szerda hajnali nyilatkozatában Zelenszkij is, aki az Interfax hírügynökség jelentése szerint kijelentette, hogy a két fél álláspontja „realisztikusabb” lett.

 

Nemzetközi békefenntartó missziót küldenének Ukrajnába a lengyelek

Az Európai Unió tagjelölti státusának megadását sürgette Ukrajna számára Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kedd éjjel Kijevben, Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes pedig nemzetközi békefenntartó misszió küldésére tett javaslatot.

A lengyel kormány két vezető képviselője Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfővel együtt, vonaton érkezett az ukrán fővárosba, 

első külföldi vezetőként február 24. óta, amikor Oroszország támadást indított Ukrajna ellen. A magas rangú látogatók már este találkoztak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal miniszterelnökkel.

A megbeszélés után Morawiecki és Fiala arról biztosította az ukrán vezetést és népet, hogy az Európai Unió nem hagyja őket magukra.

A lengyel kormányfő egyúttal felszólította az uniót, hogy ennek bizonyítékaként gyorsan adja meg kijevnek a tagjelölti státust.

Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfőhelyettes egyebek között arról beszélt, hogy nemzetközi békefenntartó missziót kellene küldeni Ukrajnába, „akár a NATO részéről, akár szélesebb keretekben”. Olyan erőről lehet szó, amely meg is tudja védeni magát a veszélyes területen – tette hozzá.

Kedden történ az orosz-ukrán háborúban

  • Zelenszkij meghosszabbítja a hadiállapotot
  • Újra van áram Csernobilban
  • Abramovics visszatért Moszkvába
  • Újabb újságíró sérült meg Ukrajnában
  • Európai kormányfők látogatnak Kijevbe kedden
  • Továbbra sem érintik az energiaellátást az újabb szankciók
  • Dnyipro reptere használhatatlanná vált
  • Két napos kijárási tilalmat vezetnek be az ukrán fővárosban
  • Kiosztotta a NATO-t Zelenszkij
  • Oroszország fizetésképtelenné válhat a jelek szerint
  • Az amerikai elnök ellen vezetett be szankciókat Oroszország
  • Amerika 13,6 milliárd dolláros katonai és humanitárius támogatást nyújt Ukrajnának

Borítókép: Vitalij Klicsko kijevi polgármester (balra) újságírók kérdéseire válaszol egy tüzérségi támadásban Kijevben 2022. március 12-én / MTI / EPA / Szerhij Dolzsenko

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában