Kormányinfó

2022.04.21. 09:47

A május 16-i héten alakulhat meg az új kormány (videó)

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezen a héten is beszámolt a kormányzati intézkedésekről.

A kormányinfón elhangzott legfontosabb kijelentések:

  • Kocsis Máté maradhat a Fidesz frakcióvezetője.
  • Nem lesz önálló egészségügyi tárca és teljesen önálló oktatási tárca sem lesz.
  • Magyarország továbbra is mindent megtesz a háború megfékezése érdekében.
  • A kormány eddig 40 milliárdot fordított az ukrán menekülthelyzet kezelésére, 2 százaléknyi volt ebből uniós forrás.
  • Eddig 625 ezer menekült érkezett Magyarországra.
  • Covid: csökkent a súlyos kezelésre szorulók száma.
  • A magyar gazdaság minden nehézség ellenére stabil lábakon áll, az idei várakozások legnagyobb kérdése az infláció és az árstopok ügye.
  • Az infláció 13 százalékos lenne az intézkedések nélkül, jelenleg 8,6 százalék ez az arány.
  • Magyarország az unió középmezőnyében van a 8,6 százalékos inflációval.
  • Magyarországon a beruházási ráta a második legjobb Európában.
  • A Fidesznek megfelel, ha Jakab Péter marad a Jobbik elnöke.

– A magyar demokrácia mindig akkor volt a legerősebb, amikor polgári kormányzás volt Magyarországon – kezdte a kormányinfót Gulyás Gergely. A miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, az 1990 óta lezajlott 9 választás történetében három kiemelkedő részvételt mutató választás volt: a 2002-es, a 2018-as és a 2022-es. Néhány tizedszázalékos eltéréssel, az emberek 70 százaléka vett részt a választásokon.A majdan megalakuló kormány legitimációja így kifejezetten erős– szögezte le. 

Kocsis Máté nem akart kormányzati pozíciót

A szerdai kormányüléssel kapcsolatban kifejtette: a közjogi helyzet világos, a jelenlegi kormánynak május 2-ig tart a megbízatása. Hangsúlyozta: a parlament május 2-án alakul meg. Gulyás Gergely a személyi kérdésekről szóló sajtóban megjelent találgatásokra nem reagált. Kiemelte: a május 16-ával kezdődő héten választják meg a miniszterelnököt és megalakul az új Országgyűlés is. Mint fogalmazott, egy személyi döntés volt, amellyel nem lehetett várni: kormányzati pozíciót kaphatott volna Kocsis Máté, de ő úgy döntött, hogy marad a Fidesz frakcióvezetője. 

Gulyás Gergely elmondta, a koronavírussal összefüggésben súlyos kezelésre szorulók száma a korábbiakhoz képest jelentősen csökkent, ugyanakkor a megbetegedések száma erős kilengéseket mutat. A koronavírus továbbra is velünk van, de a betegség intenzitása csökkent, és továbbra is a súlyos alapbetegségekkel küzdők vannak a leginkább veszélyben– tette hozzá.

Cél: a háború megfékezése

A miniszter jelezte, Magyarország továbbra is mindent megtesz a háború megfékezése érdekében befolyásunk mértékének megfelelően, de minden nagyhatalomnak a béke helyreállítására kell törekednie. A reális forgatókönyv, hogy a háború még hónapokig, akár évekig eltarthat, ezért rövid távon a háború befejezése nem várható. – Cselekvőképes kormányra van szükség, ezért az Országgyűlés el fogja rendelni a kormány cselekvőképességének biztosítására az alaptörvény kiegészítését a humanitárius katasztrófa és a szomszédban zajló háborús konfliktus tekintetében – emelte ki. Gulyás Gergely elmondta, reméli, hogy nem kell majd élni a kiegészítések életbeléptetésével.Bár pontos számok nem állnak rendelkezésre, de több tízezer, akár a százezret is elérő számban lépték át eddig a határt a menekültek, a cél, hogy minél többeket tudjanak beiskolázni, minél többeknek tudjanak munkát adni, ellátásuk, étkeztetésük, iskoláztatásuk biztosított legyen– hangsúlyozta a miniszter. Gulyás kitért arra is, a déli határ védelmére eddig összesen 600 millió forintot költött a kormány, ebből 40 milliárdot fordított az ukrán menekülthelyzet kezelésére, és 2 százaléknyi volt ebből uniós forrás.  
– A déli határon lévő menekültek ellátására négymilliárd forintot kaptunk az uniótól, ezt is a menekültek ellátására, iskoláztatására költjük – tette hozzá.

Stabil lábakon a gazdaság

– A pénzügyminiszter beszámolója szerint a magyar gazdaság minden nehézség ellenére stabil lábakon áll, az idei várakozások legnagyobb kérdése az infláció és az árstopok ügye, ebben a kormány a jövőben döntést fog hozni, de az látható, hogy az intézkedések mindeddig beváltak, az infláció 13 százalékos lenne ezek nélkül, jelenleg 8,6 százalék az arány. Magyarország a középmezőnyben van a 8,6 százalékos inflációval, előttünk van például Románia, Spanyolország és Belgium is – mondta. Gulyás ismertetése szerint fontos az inflációt kormányzati intézkedésekkel mérsékelni, a Magyar Nemzeti Bank prognózisa szerint 2022 augusztus–szeptemberében kezdődhet meg az infláció csökkenése, addig – remélhetőleg szerény mértékű – növekedésre lehet számítani. Az európai uniós fejlettségi rangsorán Magyarország hét országot előz meg, például Portugáliát, Bulgária, Görögország, Lettország vannak előttünk– mondta Gulyás Gergely. Azt is kifejtette, hogy a járvány előtti időszakhoz képest is kevesebb az álláskereső, jelenleg 3,6 százalékos a munkanélküliség, a foglalkoztatottság pedig a 4,7 millióhoz közelít. A kiskereskedelem és vendéglátás felülmúlta a 2019-es arányokat, amely szintén hazánk stabilitását mutatja – tette hozzá a miniszter.

Folyamatos a segítségnyújtás 

Szentkirályi Alexandra köszönetet mondott a menekülteknek segítséget nyújtóknak, akik összehangoltan végzik tevékenységüket. Az elmúlt 24 órában 10,5 ezren érkeztek a magyar oldalra. Kiemelte: 625 ezer azok száma, akik a háború elől menekülve érkeztek az ukrán vagy román határon keresztül Magyarországra. Az összes menedékes kérelem 17 ezer volt, és 100 ezer ideiglenes tartózkodásra jogosító papírt állítottak ki.  Több mint a fele az elhelyezetteknek gyermek, de civil szervezetektől és magánfelajánlások formájában is érkezik segítség a menekültek számára.

Fotó: Magyar Nemzet / Teknős Miklós

Hangsúlyozta, hogy jelenleg is működnek a segítségpontok, öt helyszínen a határ mellett. Szentkirályi Alexandra kiemelte: az egymilliárd forintot is meghaladta az a felajánlás, amelyet a magyar emberek, magánemberek és cégek nyújtottak segítségképpen. Részletezte, hogy többek között a BOK csarnokban eddig 24 ezer ember fordult meg és kap segítséget. Hozzátette: 300 óvodás és több mint 100 iskolás ukrajnai menekült van már magyar intézményekben. Mint mondta, a kormány 40 milliárd forintot fordított eddig a menekültek megsegítésére. 

A baloldal eloszlatta a kérdőjeleket

Gulyás Gergely kérdésekre válaszolva kiemelte: ahhoz, hogy kormány politikáját támogassák, szövetségre van szükség, és a baloldalon ennek a minimuma sincs meg. Hozzátette: Ha bárkinek kétsége lett volna, hogy képesek-e az ország kormányzására, a történtek eloszlatták a kérdőjeleket. Elmondta azt is: A baloldal a választókban keresi a hibát, ha az eredmény nem nekik kedvező. Szerinte ez nem demokrata hozzáállás. Úgy fogalmazott: az a politika alfája és ómegája, hogy a választópolgároknak mindig igazuk van. – Ahol pozíciókat vesztettünk, ott is mindenütt gratuláltunk a győztesnek – tette hozzá Gulyás Gergely. Újabb, Jakab Péterre vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, a Fidesznek megfelel, ha Jakab Péter marad a Jobbik elnöke. Az ellenzéki szavazók „eltűnésével” összefüggésben a miniszter elmondta, nem tartja méltányosnak, hogy kizárólag egy párton verik el a port a baloldalon, hiszen a józanul gondolkodó választópolgárok részéről joggal merültek fel kétségek, bizalmatlanság. Szerinte sok baloldali szavazó voksolt kétségek között, ami szubjektív megállapítás, de a „jobb híján szavazók” mindenképpen sokan lehettek. Orbán Viktor vatikáni látogatása kapcsán a vatikáni szerződés módosítása eddig nem merült fel, mert szerinte jó szerződés, ellenzékből is ezt képviselte annak idején a Fidesz.Navracsics Tibort kiváló embernek és politikusnak tartom, ha visszatér a kormányba, annak nagyon fogok örülni– kommentálta a kormányalakítással kapcsolatos pletykákat a miniszter. Az árstopokról külön-külön döntést fog hozni a kormány, jövő héten legkésőbb meg kell tenni. A szektorális különadókról eddig nem született döntés, de nem lehetetlen, hogy be fog vezetni ilyet a kormány.A korrupcióval szemben nincs tolerancia, ezt a minisztériumokkal szemben is alkalmazni kell– számolt be Gulyás Gergely a tegnap nyilvánosságra került hírekkel kapcsolatban.
A kormány megtiszteltetésnek tartja, hogy a Vatikán meghívta a miniszterelnököt, a tavalyi pápai látogatás folyománya volt a mostani meghívás. A Vatikán a külpolitikában továbbra is fontos szerepet játszik a több területen fennálló nézetkülönbségek ellenére. 
L. Simon László posztolta közösségi oldalán, hogy elképzelhető-e manapság, hogy csak telefonon lehet bejelentkezni a háziorvoshoz, ezt kommentálva Gulyás Gergely elmondta, jobbulást kíván L. Simon László édesanyjának, az önálló egészségügyi minisztérium a baloldal ötlete volt, ez nem fog megvalósulni.

Hogyan tudnának kormányozni?

A Magyar Nemzet kérdésére, miszerint megkezdődött a választás utáni hatalmi harc a baloldalon, Gulyás Gergely úgy fogalmazott: Látható, hogy káosz van a baloldalon olyan minimális ügyekben, mint többek között a mandátumok kijelölése. Ha ilyen kérdésekben összevesznek, hogy tudnának országot kormányozni?– tette fel a kérdést a miniszter.  
Gulyás Gergely hangsúlyozta: Brüsszelben, a legutóbbi állam- és kormányfői találkozón felmerült, hogy mit tudnának tenni, hogy az energiahordozók ne legyenek drágábbak. A miniszter szerint Brüsszel a kis buborékjában élve erre a helyzetre még nem válaszolt. 

Szombathely új kézilabdacsarnokával kapcsolatban Gulyás Gergely reményét fejezte ki, hogy a város nem nehezíti ezt, mint mondta: a szokásos állami beruházási gyakorlatnak megfelelően koncepcióterv és kiviteli terv készül, majd engedélyezési, és jöhet a közbeszerzés.Gulyás Gergely hangsúlyozta azt is: nem lesz önálló egészségügyi tárca és teljesen önálló oktatási tárca sem. Az egészségügyi átalakítással kapcsolatban Gulyás Gergely kiemelte: sok fontos egyeztetés megtörtént, a kamarával egyetemben. Mint mondta, sem Európában, sem a magyar történelemben nem volt ekkora béremelés az orvosoknál. Meg fog maradni az a gyakorlat, hogy Európában GDP-arányosan Magyarország költ a legtöbbet családtámogatásra. Semmilyen forráskivonás a családtámogatási rendszerben nem lesz, sőt ezeket a támogatásokat bővíteni fogják – hangsúlyozta Gulyás Gergely.
Elmondta azt is, hogy az április 10-i hatállyal felmentett Ekler Gergely, aki a Miniszterelnökség államtitkára volt, Novák Katalin mellett fog dolgozni a jövőben.
Zelenszkij ukrán elnök szavahihetőségéről is kérdezték a minisztert, aki elmondta, most mindent annak fényében kell értelmezni, hogy Zelenszkij országában háború zajlik. Azzal kapcsolatban, hogy a NATO engedélye ellenére NATO-országokból érkeznek fegyverek és katonák Ukrajnába, Gulyás Gergely elmondta, nemzetközi jog szempontjából ez nem számít jogsértésnek. A Tungsram nehéz anyagi helyzetével kapcsolatban a miniszter elmondta, a munkahelyekkel kapcsolatban a kormány igyekszik segíteni, és a kormány jó szándékáról biztosítja a cégeket, de a továbbiakról csak bővebb ismeretek tudatában lehet nyilatkozni.

Borítókép: Gulyás Gergely a kormányinfón 2022. április 21-én / MTI / Bruzák Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában