Nehéz időszak jön

2022.04.29. 11:03

Vitályos: az ellenzék konkrét javaslat nélkül érkezett a parlament megalakulását előkészítő tárgyalásokra

A politikus szerint a második, szerdai tárgyaláson is az volt érezhető, hogy az ellenzék nem a megállapodás szándékával érkezett.

Az ellenzéki pártok konkrét javaslat, elképzelés nélkül érkezetek a parlament megalakulását előkészítő tárgyalásokra, a kormányoldaltól várták, hogy tegyen ajánlatokat - mondta a Fidesz frakcióvezető-helyettese az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Vitályos Eszter közölte, "korrekt és fair" ajánlatott tettek, amely visszaigazolja a választók akaratát is: kétharmad-egyharmad arányt indítványoztak a bizottsági és az országgyűlési tisztségek vonatkozásában.

A politikus szerint a második, szerdai tárgyaláson is az volt érezhető, hogy az ellenzék nem a megállapodás szándékával érkezett. Azt mondták: nem szeretnék elfogadni a kormánypárti javaslatot, mert diktátumnak tartják. Lett volna két napjuk, hogy kifejtsék a javaslatukat, de ezt nem tették meg - fűzte hozzá.

Vitályos Eszter kifejtette: a kormányoldal azzal érvelt a tárgyalásokon, hogy a bejutó listák arányára tesznek javaslatot a tisztségek vonatkozásában, hiszen az ellenzéki összefogás egy közös listán indult, ezt a veszik alapul.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy nehéz parlamenti időszakra számít a tárgyalások tapasztalatai alapján.

Vitályos Eszter azt mondta, óriási részvétel mellett zajlott le az április 3-ai országgyűlési választás, a választópolgárok azt szeretnék, hogy minél hamarabb alakuljon meg az új Országgyűlés és kezdődjön meg a munka.

Hozzátette, rengeteg dologról tárgyalni kell, de alapvetően a családtámogatások, a munkahelyteremtés, valamint a béke és a biztonság fenntartása képezi azon irányvonalakat, amelyek mentén haladnak majd.

A Magyarország elleni jogállamisági eljárásáról szólva elmondta, várható volt, hogy megindul az eljárás, de bízik abban, hogy jogi alapon nem tudnak pénzt megvonni Magyarországtól, hiszen ezek a felzárkóztatásra, a kohéziós politika folytatására vonatkoznak. Ezek az összegek a szerződések szerint járnak nekünk, ez nem az Európai Unió "ajándékpénze" - mutatott rá a politikus, jelezve, hosszabb tárgyalásokra számítanak.

Vitályos Eszter megjegyezte: olyan időszakban jönnek elő politikai támadásokkal, amikor éppen arra lenne szükség, hogy Európa egységesen tudjon fellépni.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Brüsszel részéről mi lehet a politikai nyomásgyakorlás háttere, a politikus azt mondta: nyilvánvalóan nehezen fogadják el a magyarországi választás eredményét, azt, hogy újabb kétharmados felhatalmazása van a polgári kormányzásnak.

Borítókép: Kocsis Máté, a Fidesz (b3) és Simicskó István, a KDNP (j2) delegációvezetője, valamint Balla György (b2) és Vitályos Eszter, a Fidesz (j3), és Latorcai János, a KDNP (j) delegációjának tagja az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő tárgyaláson a Parlamentben 2022. április 25-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában