Párbeszéd

2022.05.26. 16:58

A magyar álláspontról tájékoztatta az uniós nagyköveteket Varga Judit

A minisztérium egyik legfontosabb feladata a 2024 második felében esedékes soros magyar uniós elnökség megszervezése lesz, melynek előkészítése már meg is kezdődött - mondta a miniszter.

A legfontosabb uniós kérdésekben elfoglalt magyar álláspontról tájékoztatta az Európai Unió tagállamainak budapesti misszióvezetőit Varga Judit igazságügyi miniszter és Bóka János államtitkár.

Varga Judit csütörtökön a Facebook-oldalán azt írta: a nagyköveteknek elmondta, hogy a minisztérium egyik legfontosabb feladata a 2024 második felében esedékes soros magyar uniós elnökség megszervezése lesz, melynek előkészítése már meg is kezdődött.

Szóba kerültek a hétfői tanácsülés - az EU-tagállamok uniós ügyekkel foglalkozó miniszterei tanácskozásának - témái is, így az Európai Unió jövője és a 7-es cikk szerinti eljárás.

Az EU jövőjével kapcsolatban Varga Judit aggasztónak nevezte, hogy az "Európai Parlament állampolgári ajánlásoknak álcázva próbálja saját ideológiai céljait beteljesíteni". A magyar emberek ezzel szemben "nemet mondtak a nyomásgyakorlásra és a lopakodó hatáskörbővítésre". Ezért Magyarország kezdeményezni fogja a szerződések módosítását - közölte.

A 7-es cikk szerinti eljárást illetően azt írta: álláspontjuk változatlan: "a konstruktív vitára mindig nyitottak vagyunk, ám a jelenlegi kihívásokkal teli időszakban volna fontosabb feladata is a közösségünknek".

Azt mondta, hisznek az európai párbeszédben, hozzátéve, ezért a Magyarországon dolgozó diplomatákkal továbbra is kapcsolatban maradnak, állnak rendelkezésükre.

"Magyarország addig is tovább küzd egy erős nemzeteken alapuló erős Európáért!" - hangsúlyozta bejegyzésében Varga Judit.

Címkék#Varga Judit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában