Ukrán válság

2022.05.16. 06:44

Evakuálják az ukrán sebesülteket a mariupoli Azovsztálból (videó)

82. napja pusztít az orosz–ukrán háború.

Az oroszok szerint az ukrán különleges szolgálatok vegyi támadást hajtottak végre Mazanivka közelében

Az orosz védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy az ukrán különleges szolgálatok felrobbantottak egy tonna ammónium-nitrátot a Donyec-medencei Mazanivka közelében, aminek következtében körülbelül egy kilométer magas mérgező felhő keletkezett, amely Kramatorszk felé vonul.

A tárca emlékeztetett rá, hogy május 11-én hasonló „provokációt” hajtott végre az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a Harkiv megyei Dolhrenke falu közelében, hogy az orosz hadsereget vegyi fegyver bevetésével vádolják meg: akkor egy műtrágyát, feltehetően ammónium-nitrátot tartalmazó tartálykocsit robbantottak fel.

Macron támogatja Svédország NATO-csatlakozását

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn teljes támogatásáról biztosította Svédország döntését arról, hogy benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. A francia elnöki hivatal nem sokkal azután adott ki közleményt a témáról, hogy Magdalena Andersson svéd miniszterelnök – a parlament vitáját követően – bejelentette Stockholm határozatát.

Macron úgy fogalmazott: teljes mértékben támogatja Svédország szuverén döntését a gyors NATO-csatlakozásról. A francia elnök az elsők között üdvözölte a múlt héten Finnország hasonló döntését is.

Üdvözölte a svéd bejelentést Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is. A Twitter internetes közösségi oldalon közölt reagálásában úgy vélte: Svédország és Finnország NATO-ba lépése egyértelműen előnyös lenne a kollektív biztonság és védelem szempontjából.

Putyin: Moszkva válaszolni fog a NATO-infrastruktúra finnországi és svédországi kiterjesztésére

Oroszország válaszolni fog a NATO katonai infrastruktúrájának Finnországra és Svédországra történő kiterjesztésére - figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) hétfői moszkvai csúcstalálkozóján

ZSAPAROV, Szadir; LUKASENKA, Aljakszandr; PASINJÁN, Nikol; PUTYIN, Vlagyimir; TOKAJEV, Kaszim-Zsomart
Moszkva, 2022. május 16. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah, Szadir Zsaparov kirgiz, Vlagyimir Putyin orosz, Emomali Rakhmon tádzsik elnök, Nikol Pasinján örmény miniszterelnök, és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfõ (b-j) a Kollektív Biztonsági Szerzõdés Szervezetének (ODKB) moszkvai csúcstalálkozóján 2022. május 16-án. MTI/EPA/Pool/AFP/Alekszandr Nyemenov
Forrás: Alekszandr Nyemenov

Putyin szerint a válaszlépésekről Moszkva az Oroszországot fenyegető döntések alapján fog dönteni. Hozzátette, hogy a NATO Finnországgal és Svédországgal történő bővítése nem jelent közvetlen fenyegetést Oroszországra, mert Moszkvának "nincs problémája ezekkel az országokkal". 

Az orosz elnök a NATO-bővítést mesterségesként jellemezte. Rámutatott, hogy a szövetség túllép a földrajzi rendeltetésén, és megpróbál más régiókat "nem a legjobb módon" befolyásolni. 

Putyin a tanácskozáson, amelyet a hat tagállamból álló ODKB alapjául szolgáló szerződés aláírásának 30. és a szervezet megalakításának 20. évfordulója alkalmából hívtak össze, egyebek között arra is kitért, hogy a Nyugat szerinte szemet huny az Ukrajnában régóta "burjánzó neonácizmus" felett, sőt, mint mondta, valójában bátorítja a tendenciát. Hozzátette, hogy mindezt a nyugati társadalmakban "példátlanul erősödő, fékeveszett ruszofóbia kíséri". 

PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2022. május 16. Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kollektív Biztonsági Szerzõdés Szervezetének (ODKB) moszkvai csúcstalálkozóján 2022. május 16-án. MTI/EPA/Pool/AFP/Alekszandr Nyemenov
Forrás: Alekszandr Nyemenov

"Szélsőségesek mindenütt vannak. Így vagy úgy, de előbukkannak a föld alól és megmutatkoznak. De sehol, ezt hangsúlyozom, sehol nem dicsőítik állami szinten a nácikat. Sehol. A civilizált országokban sehol sem bátorítják a hatóságok a többezres neonáci fáklyás felvonulások megtartását, náci szimbólumokkal. Ezt sehol nem csinálják. Sajnos ez történik Ukrajnában" - mondta Putyin. 

Felemlegette a posztszovjet térségben működő amerikai biolaboratóriumok kérdését, amelyek, mint mondta, biológiai anyagokat gyűjtenek és a veszélyes betegségek terjedésének sajátosságait tanulmányozzák, Ukrajnában pedig lényegében biológiai fegyvereket fejlesztettek. Kezdeményezte egy, a járványügyi helyzet destabilizálása elleni szakosított tanács felállítását. 

Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy az ODKB-országoknak együtt kell működniük a Nagy Honvédő Háborúban (a második világháborúnak a Szovjetuniót érintő szakaszában) aratott győzelem emlékének és a hatalmas veszteségeket elszenvedett népek fegyvertényének védelmében. Mint mondta, szembe kell szállni a nácik, kollaboránsaik és mai követőik tisztára mosására irányuló kísérletekkel. 

Putyin azt javasolta, hogy a Független Államok Közössége (FÁK) megfigyelői státuszt kapjon a szövetségben és szorgalmazta, hogy az ODKB fokozza az együttműködést az olyan "természetes partnereivel", mint a Sanghaji Együttműködési Szervezet és a FÁK. Kifejezte reményét, hogy az ODKB a kiélezett nemzetközi helyzetben is tovább fejlődik és bejelentette, hogy a szervezet ősszel közös hadgyakorlatokat hajt majd végre Kazahsztánban, Kirgizisztánban és Tádzsikisztánban. 

Az orosz elnök az ukrajnai háború menetéről zárt ajtók mögött tartott tájékoztatást szövetségeseinek. 

A tanácskozás nyilvános szakaszában Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök bírálta a szövetség többi tagállamát - Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Örményországot és Tádzsikisztánt- amiért nem állt ki nyíltan a nyugati szankciók által sújtott Oroszország és Fehéroroszország mellett. Emlékeztetett rá, hogy az ODKB januárban csapatokat vezényelt Kazahsztánba a tüntetések által megrendített kormány támogatására. 

Lukasenka követendő példaként hozta fel az egységesen cselekvő EU-t, azt hangoztatva, hogy egyenként a tagállamokat lerombolják. Ukrajnával kapcsolatban az ország feldarabolására irányuló tendenciát nevezte meg a legnagyobb veszélynek, amelyben a Nyugatot nevezte meg felelősnek. 

LUKASENKA, Aljakszandr; ZSAPAROV, Szadir; PASINJÁN, Nikol; PUTYIN, Vlagyimir; TOKAJEV, Kaszim-Zsomart
Moszkva, 2022. május 16. Nikol Pasinján örmény miniszterelnök, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz, Vlagyimir Putyin orosz, Szadir Zsaparov kirgiz, Kaszim-Zsomart Tokajev kazah és Emomali Rakhmon tádzsik elnök (b-j) érkezik a Kollektív Biztonsági Szerzõdés Szervezetének (ODKB) moszkvai csúcstalálkozójára 2022. május 16-án. MTI/EPA/Pool/AFP/Alekszandr Nyemenov
Forrás: Alekszandr Nyemenov

Nikol Pasinján, az ODKB-ben soros elnök Örményország miniszterelnöke arról beszélt, hogy a tagállamoknak össze kell hangolniuk szavazásukat a nemzetközi szervezetekben, Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök pedig annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a szövetségesek összefogjanak a stabilitásukat Afganisztán felől fenyegető veszély ellen. 

A csúcs részvevői több dokumentumot aláírtak és közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben egyebek között kifejezték készségüket a NATO-val történő gyakorlati együttműködésre. A dokumentum szerint a szövetség vezetői komolyan aggódnak azon tendencia miatt, hogy az általánosan elismert nemzetközi jogi normák és elvek megkerülésével egyesek "erőszakkal avatkoznak be válsághelyzetekbe, és az ENSZ Alapokmányát megsértve erőszakot alkalmaznak, vagy azzal fenyegetnek a konfliktusok megoldására. Elítélték egyebek között a belügyeikbe történő beavatkozást, az ENSZ Biztonsági Tanácsának előjogait sértő egyoldalú szankciókat, valamint a kettős mérce alkalmazását a gyűlölet és az intolerancia megítélésében. 

A szövetségesek kifejezték készségüket a határok biztonságának szavatolására, a többi között az afganisztáni és az ODKB más külső határain kialakult aggasztó helyzet fényében. Elítélték a történelem-hamisítást és a neonácizmust.

Orosz védelmi tárca: az Azovsztalnál megállapodás született a sebesültek elszállításáról

A mariupoli Azovsztal acélgyárban körülzárt ukrán katonák képviselőivel folytatott tárgyalások eredményeként megállapodás született a sebesültek elszállításáról - közölte hétfő délután az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a vállalat területén fegyvernyugvás lépett életbe, és humanitárius folyosót nyitottak, hogy a sebesült ukrán katonákat a Donyecki Népköztársaságban lévő Novoazovszk egy egészségügyi létesítményébe szállítsák, ahol minden szükséges segítséget megkapnak.

Folytatódik az Azovstal-gyár bombázása

 

Drónfelvételen a háborús pusztítás Oleksandrivkában

 

Végleg hátat fordít Oroszországnak a legnagyobb gyorséttermi vállalat

A McDonald's bejelentette, hogy eladja oroszországi érdekeltségeit, bő 30 évvel azután, hogy ott is éttermeket kezdett működtetni. A döntést a február 24-én indult ukrajnai orosz invázióval indokolták.

Podolszk, 2022. május 16. Bezárt McDonald's étterem az oroszországi Podolszkban 2022. május 16-án. A globális gyorsétteremlánc bejelentette, hogy az Ukrajna ellen indított orosz invázió miatt hozott szankciók hatására eladja minden oroszországi érdekeltségét és 32 év után kivonul az országból. MTI/EPA/Makszim Sipenkov
Forrás: Makszim Sipenkov

 

Ukrajna szerint visszavertek egy orosz támadást Szumi régióban

Az ukrán határőrök megállítottak egy orosz szabotőrökből és felderítőkből álló csapatot Szumi régióban hétfő reggel a régió kormányzója szerint.

Peszkov: Európa nem lesz biztonságosabb attól, ha Finnország és Svédország csatlakozik a NATO-hoz

Dmitrij Peszkov szerint Oroszország figyelemmel fogja követni Finnország és Svédország NATO-csatlakozási kérelmét. A Kreml szóvivője szerint a két ország felvétele a NATO-ba nem fogja megerősíteni Európa biztonsági szerkezetét.

A korábbi orosz támadásokban lerombolt lakóépületek a Kijev közelében fekvő Irpinyben 2022. május 15-én.
Forrás: Oleg Petrasjuk/MTI/EPA

 

Három ukrán repülőgép lelövéséről és földi célok megsemmisítéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Három ukrán katonai repülőgép lelövéséről és számos földi célpont megsemmisítéséről számolt be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfő délelőtti hadijelentést ismertetve.

Konasenkov szerint az orosz légierő precíziós rakétái az ukrán 72. gépesített dandár parancsnoki állására és egy másik harcálláspontra, valamint 16 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, nyolc tartós tüzelőállásra, továbbá öt rakéta- és tüzérségi fegyverraktárra mért csapást. Mint mondta, ezek következtében több mint 360 „nacionalista” vesztette életét és 78 haditechnikai eszköz vált üzemképtelenné.

A harcászati légerő három harcálláspontot, 104 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, valamint két üzemanyagraktárt, a rakéta- és tüzérségi erők pedig 325 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, 14 harcálláspontot és 24 tüzérségi üteg tüzelőállásait támadta. A légvédelem a tábornok szerint lelőtt két Szu-25-ös és egy Szu-24-es repülőgépet (utóbbit a Kígyó-sziget közelében), tíz drónt – köztük két szovjet gyártmányú Tu-143 Rejsz típusút- és 18 Szmercs-rakétát.

Az orosz védelmi tárca összegzése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 168 repülőgépet, 125 helikoptert, 889 drónt, 307 légvédelmi rakétarendszert, 3108 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 381 rakéta-sorozatvetőt, 1529 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2949 speciális katonai járművet veszített.

Alekszandr Hodakovszkij, a donyecki „népköztársaság” belügyi alegységeinek egyik parancsnoka hétfői Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy tíz ukrán katona jött ki fehér zászlóval a mariupoli Azovsztal acélmű területéről. Hodakovszkij szerint az Azov nacionalista alakulat katonái adták meg magukat.

Nyikolaj Baszurin, a donyecki „népi milícia” parancsnok-helyettese a közléssel kapcsolatban annyit jegyzett meg egy sajtónyilatkozatban, hogy a különleges művelet sikere érdekében hivatalos tájékoztatás csak később hangzik el arról, hogy ki és milyen körülmények között adta meg magát.

A luhanszki „népi milícia” hétfői közleménye szerint a „felszabadított” rubizsnei Zarja vegyiüzem területén tárgyi bizonyítékokat találtak az ukrán védelmet irányító amerikai és lengyel kiképzők jelenlétére.

Rakétatámadás Odessza régióban, három ember megsérült

Az odesszai városi tanács a Telegramon közölte, hogy rakétatámadás ért egy használaton kívüli hidat a Dnyeszter torkolatánál. Két felnőtt és egy gyerek megsérült.

A luhanszki régióban indítanak offenzívát az oroszok

Az oroszok Harkov környékéről megkezdték a csapataik átcsoportosítását és a tervek szerint friss offenzívát indítanak a luhanszki régióban, amelyet teljes egészében elfoglalhatnak. Az Institute for the Study of War elemzése kiemeli, hogy az oroszokon fontos stratégiai célpontokra mérhetnek csapásokat az elkövetkező időszakban. Ezek közé tartoznak az ukrán utánpótlásvonalak, valamint a kommunikációt szolgáló objektumok.

Ukrán katonák egy felderítő küldetés közben az ukrán hadsereg által visszafoglalt települések egyikén, a kelet-ukrajnai Harkiv közelében 2022. május 14-én.
Forrás: Bernat Armangue/MTI/AP

Orosz külügyminiszter-helyettes: hiba lenne, ha Finnország és Svédország csatlakozna a NATO-hoz

Az orosz külügyminiszter-helyettes, Szergej Riabkov szerint hiba lenne, és messzire mutató következményei lennének annak, ha Finnország és Svédország csatlakozik a NATO-hoz. Szerinte a két ország nem hiheti azt, hogy Oroszország egyszerűen beletörődik ebbe a lépésbe, ami megváltoztatná a globális helyzetet is.

381 menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton vasárnap

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton vasárnap 381 menekülőnek segítettek. Az éjszakát 210 ember töltötte a létesítményben – tájékoztatta Budapest Főváros Kormányhivatala hétfőn az MTI-t.

A mintegy 4400 négyzetméter alapterületű BOK csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet elérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve – írták.

A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárt üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket. A tranzitpontról továbbutazóknak a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc repülőtérre különbuszokkal biztosítják az eljutást, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában – áll a közleményben.

Az ukrán csapatok elérték az orosz határt Harkovnál

Harkov kormányzója azt állítja, hogy az Ukrajnát védő csapatok elérték az orosz határt Harkov régióban.

Az eseményről videót is megosztottak a Twitteren:

 

A legrosszabbtól félnek az Azovstalban

Az Azovstalt védő katonák feleségei szerint egyre fogy az élelem és a víz az acélműben. Egyikük azt nyilatkozta, hogy a folyamatos bombázások miatt az emberek ritkán jönnek ki a felszínre, akkor is igyekeznek vízhez és élelemhez jutni.

Nagyon pesszimisták. A végső csatára készülnek, mivel nem bíznak benne, hogy diplomáciai úton meg fog oldódni

– nyilatkozta az egyik katona felesége.

Újabb csapatokat küld az ukrán határra Fehéroroszország

A brit védelmi minisztérium jelentése szerint a fehérorosz hadsereg különleges csapatokat küldött az ukrán határhoz, megerősítve többek között a tüzérséget és a légvédelmet is. Valószínűleg ezzel a lépéssel akarják meggátolni, hogy Ukrajna újabb csapatokat küldjön a Donbasz régióba. Ugyanakkor Fehéroroszország még nem foglalt állást nyíltan az orosz–ukrán konfliktusban.

NATO-főtikár: Ukrajna győzhet

Jens Soltenberg NATO-főtitkár szerint az orosz–ukrán háború nem úgy halad, ahogy azt Moszkva eltervezte. A főtitkár szerint az orosz invázió elakadt Donbasz régióban, és Ukrajnának van esélye megnyerni a háborút. A háború kezdetén még kevés katonai elemző számított erre a végkimenetelre.

ORFK: több mint 11 500-an érkeztek Ukrajnából vasárnap

Az ukrán–magyar határszakaszon 5382 ember lépett be vasárnap Magyarország területére, míg a román–magyar határszakaszon belépők közül 6120-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek– közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-vel.

A beléptetettek közül a rendőrség 314 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – tájékoztatott az ORFK.

Az ukrajnai háború elől vasárnap 429 ember, köztük 256 gyermek érkezett Budapestre vonattal – tették hozzá.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt közölte hétfőn a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel és a rendőrjárőr képzésben résztvevőkkel segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival

– írták.

Bevetés közben az amerikai M777-es ágyúk

 

Tűzeső záporozik az Azovstalra - videó

Fehér, fényesen égő lövedékek zápora zúdul az Azovstal acélgyárra a videón amit egy oroszbarát szakadár parancsnok tett közzé vasárnap - írta a The Guardian.

A Reutersnek sikerült megerősítenie a helyszínt, de azt nem tudni, mikor készült a felvétel. Alekszandr Hodakovszkij a Telegramon azt írta, "ha nem tudnád, hogy mi ez és mi a célja, még gyönyörűnek is tarthatnád."

 

Újabb folyami átkelést akadályoztak meg az ukránok

Az oroszok ezúttal a közép-kelet-ukrajnai Inhuletsz folyón akartak átkelni, de az ukrán légierő ezt megakadályozta.

 

Államhatár jelző póznával az orosz határnál készített csoportképet egy ukrán csapat

Ukrán katonák az orosz-ukrán államhatáron:

 

2500 orosz tartalékost vethetnek be Ukrajnában

Oroszország legfeljebb 2500 tartalékos küldését tervezi Ukrajnába - közölte az ukrán vezérkar.

A jelentés szerinz újoncokat az oroszországi Voronyezs, Belgorod és Rosztov területeken lévő gyakorlótéren képzik ki.

 

Felrobbantottak az ukránok egy vasúti hidat Luhanszkban

Az ukrán hadsereg jelentése szerint a Szeverodonyeck és Rubizny közötti vasúti hidat semmisítették meg.

Címkék#háború

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában