Háború a szomszédban

2022.05.21. 08:24

Újabb sorsdöntő ütközet bontakozik ki ezekben a napokban Kelet-Ukrajnában (videó)

87. napja pusztít az orosz-ukrán háború.

Moszkva fontolóra veszi ukrán foglyok cseréjét egy Putyin-közeli oligarchára

Egy orosz parlamenti képviselő szerint Moszkva fontolóra veszi ukrán foglyok cseréjét egy Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közeli oligarchára. 

Moszkva tanulmányozni fogja az Azov ukrán ezred fogságba esett harcosainak kicserélését Viktor Medvedcsukra - közölte szombaton Donyeckben Leonyid Szluckij orosz parlamenti képviselő a RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint. 

A "Putyin komájaként" emlegetett politikust és üzletembert április közepén vették őrizetbe; a 67 éves férfi február 24., az orosz invázió kezdete óta szökésben volt. Medvedcsuk előtte, 2021 májusa óta házi őrizetben volt, miután hazaárulás vádjával perbe fogták.
    Pénteken az orosz hadsereg bejelentette, hogy az Azovsztal acélüzem földalatti létesítményeiben rejtőzködő ukrán fegyveresek, Mariupol utolsó védői megadták magukat.

 

Molotov-koktélt dobtak egy orosz toborzóirodára

Május 21-én este tűz ütött ki egy toborzóiroda épületében Igra községben, egy helyiség kiégett.

AZ ELSŐDLEGES VIZSGÁLATOK SZERINT VALÓSZÍNŰLEG GYÚJTOGATÁS TÖRTÉNT, EGY MOLOTOV-KOKTÉLT DOBTAK AZ IRODÁRA, AZ OKOZTA A TÜZET

- írja a Meduza.io

Az orosz-ukrán háború kezdete óta a mostani a 13. támadás orosz katonai sorozóirodák ellen.

Az Egyesült Államokban már a török NATO-kizárásról beszélnek

Törökország elutasítja Finnország és Svédország NATO-tagságra irányuló kérelmének jóváhagyását, ami komoly vitát váltott ki a szövetségen belül. Törökország az egyetlen ország, amely ellenzi a NATO-tagországok számának növelését. Az Egyesült Államokban még arról is beszélni kezdtek, hogy Ankarát ki kellene zárni a szervezetből, hogy a törökök ne akadályozzák a NATO terjeszkedését.

Erdogan telefonon tárgyalt svéd és finn vezetőkkel a NATO-csatlakozásukról

Telefonon tárgyalt Svédország és Finnország vezetőivel szombaton a két ország NATO-csatlakozását ellenző Recep Tayyip Erdogan török elnök, és megvitatta velük a "terrorszervezetekkel" kapcsolatos aggodalmait.

Parancsmegtagadás az ukrán haderőben

A szeverodonyecki fronton a mellékelt videó szerint olyan rossz a helyzet, hogy egy alegység megtagadta a parancsot az ellátmány krónikus hiánya miatt és erről videóüzentet küldött Zelenszkij elnöknek. 

A hírt független forrásból még nem sikerült megerősíteni.

 

Így néz ki az ostromlott Szeverodonyeck

 

Putyin megtiltotta Bidennek és közel 1000 amerikainak, hogy belépjen Oroszországba

Oroszország megtiltotta 963 amerikainak, köztük Joe Biden amerikai elnöknek, hogy belépjen az országba. A döntésre azután került sor, hogy Biden aláírt egy Ukrajnának szánt 40 milliárd dolláros segélyről szóló törvényjavaslatot.

A Reuters szerint az utazási tilalom Bidenen kívül érinti még Antony Blinken külügyminisztert és William Burns CIA-főnököt is.

A múlt hónapban az orosz külügyminisztérium megtiltotta Boris Johnson, Liz Truss, Ben Wallace és további 10 brit kormánytag belépését az országba.

40 milliárd dolláros segély Ukrajnának

Joe Biden amerikai elnök aláírt egy törvényjavaslatot, mellyel 40 milliárd dollár azonnali segélyt hagyott jóvá Ukrajnának. A segély fele az ukrán hadseregé – írja a Sky News.

Csehország Ukrajna 4-5 legnagyobb hadianyag szállítója közé tartozik

Ezt mondta Tomás Kopecky, a cseh védelmi miniszter helyettese a CTK hírügynökség által szombaton közölt beszélgetésben.

– Az orosz agresszió ellen védekező Ukrajnába sok milliárd korona értékben küldött Csehország fegyvereket és hadianyagot – mutatott rá Tomás Kopecky, de pontos adatot nem kívánt mondani.

A cseh kormány már az első hetekben több mint hárommilliárd korona értékben hagyott jóvá katonai segítséget, és a lakossági gyűjtésből további több mint egymilliárd korona jött össze. Más forrásokból ennek a többszörösét küldte eddig Csehország Ukrajnába - fejtette ki a miniszterhelyettes szintén konkrétumok nélkül. 

Tomás Kopecky azt mondta, hogy az Ukrajnába küldött hadianyagban szinte az összes fegyvernem és hadianyag megtalálható, a gránátvetőktől kezdve a nehézfegyverekig.

Közel 200 menekültnek segítettek a humanitárius tranzitponton pénteken

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton pénteken 198 menekülőnek segítettek, az éjszakát 80 ember töltötte a létesítményben – tájékoztatta Budapest Főváros Kormányhivatala szombaton az MTI-t.

Menekülteket fogad be a brit királyi család

A Daily Express jelentése szerint Ukrajnából érkezett menekülteket szállásol el a királyi család. Az Egyesült Királyságba eddig mintegy 53 800 ukrán menekült érkezett. A Buckingham-palota szóvivője azt mondta, számos módon segítenek, de több információt nem adnak.

Nyugati fegyverszállítmányt semmisítettek meg az orosz erők

Oroszország azt állítja, hogy megsemmisítettek egy Nyugatról érkező fegyverszállítmányt Ukrajna Zsitomir régiójában – írja az Interfax orosz hírügynökségre hivatkozva a Sky News.

Továbbra is heves harcok folynak Donbasz keleti régiójában

Folytatódnak a Donbasz elleni támadási kísérletek. Teljesen tönkretették Rubizsnét, Vonokvakhát, csakúgy, mint Mariupolt – mondta Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök szerint az oroszok ugyanezt próbálják megtenni Szeverodonyeckkel és sok más várossal

A keletei Szeverodonyeck városban 12 ember meghalt, és további 40 ember megsérüllt orosz lövöldözésben.

Oroszország győzelmet hirdetett a Mariupolban

Az Azovstal acélmű és Mariupol város teljes felszabadításáról tett jelentést Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, hadseregtábornok Vlagyimir Putyin elnöknek

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy hétfőn az acélműben bekerített ukrán fegyveresek utolsó, 531 fős csoportja is megadta magát.

Az Azov (alakulat) nácijainak úgynevezett parancsnokát a mariupoli lakosok gyűlölete és a városlakók azon vágya miatt, hogy számos atrocitása miatt leszámoljanak vele, egy speciális páncélozott járművön szállították el az üzem területéről 

– közölte a tábornok.

Konasenkov szerint az üzem föld alatti létesítményei, ahol a fegyveresek rejtőzködtek, teljes egészében az orosz fegyveres erők ellenőrzése alá kerültek. Összesítse szerint az Azov és az ukrán fegyveres erők 2439 katonája tette le a fegyvert az Azovstalban május 16. óta. Az ukrán csapatok orosz fogságba kerültek, és egy részüket egy volt büntetőtelepre vittek, mások állítólag kórházba kerültek. Az oroszok azt mondták, az acélgyár néhány védőjét háborús bűnök miatt bíróság elé állítják, „náciknak" és bűnözőknek bélyegezve őket.

Ukrán jelentés a legutóbbi orosz veszteségekről

Az ukrán hadműveleti parancsnokság arról számolt be, hogy Oroszország az elmúlt 24 órában legalább 36 katonát, három T-72-es tankot, egy Grad rakétavetőt és számos járművet veszített Ukrajna déli frontvonalain.

Gerhard Schröder lemondott a Rosznyeft igazgatósági elnökségéről

A Financial Times arról számolt be , hogy Gerhard Schröder volt német kancellár lemondott a Rosznyefty, az állami tulajdonú orosz olajóriás igazgatótanácsának elnöki posztjáról, miután hetekig tartó viták folytak amiatt, hogy az ukrajnai invázió kapcsán nem volt hajlandó elhatárolódni a Kremltől.

Matthias Warnig volt keletnémet titkosszolgálati tiszt, Putyin közeli barátja, aki évek óta Oroszországnak dolgozott, szintén a héten távozott az igazgatóságból.

A német parlament a héten vonta meg a közpénzt Schrödertől az egykori kormányfői tisztségéhez kapcsolódó berlini iroda és stáb fenntartására. A volt kancellár a mintegy 8300 eurós (3 millió forint) nyugdíját megtarthatja, és továbbra is gondoskodik a védelméről a szövetségi bűnügyi hivatal.

Vlagyimir Putyin és Gerhard Schröder 2005-ben Forrás: DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP/PEER GRIMM

 

Bosznia nem csatlakozik a szankciókhoz

Milorad Dodik boszniai szerb nacionalista vezető azt mondta Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, hogy Boszniának meg kell őriznie semlegességét, és nem csatlakozik az Oroszországgal szembeni EU-szankciókhoz az Ukrajna elleni invázió miatt.

– Úgy gondolom, rendkívül fontos, hogy Bosznia semleges maradjon. Olyan körülmények között, amelyek között létezünk, problémát jelentene számunkra bármilyen szankció kiszabása, vagy uniós vagy globális szankciókhoz való csatlakozás – mondta Dodik a Michellel és Sefik Dzaferoviccsal, a bosnyák elnökség elnökével tartott közös sajtótájékoztatón.

Leállt az orosz gázszállítás Finnországba

Oroszország leállította szombaton reggel a gázszállítást Finnországba a két fél közötti pénzügyi vita miatt – közölte a Gasgrid finn állami gázhálózat-fenntartó vállalat. A fejlemény várható volt a Gasum finn gázszolgáltató előző napi közlése alapján. A pénzügyi vita lényege, hogy a Gazprom orosz állami gázipari vállalat rubelben követeli a számlakiegyenlítést.

A Gasum igazgatója kijelentette pénteken, hogy felkészültek erre az eshetőségre, és intézkedtek, hogy ne legyenek fennakadások a finn gázszolgáltatásban. Hozzátette, hogy alternatív beszerzési forrásokat találtak, ideértve a Finnországot Észtországgal összekötő Balticconnector vezetéket.

A földgáz a finn energiaszerkezet öt százalékát teszi ki, és eddig kizárólag Oroszországból érkezett.

Oroszország túlzó számot adhatott meg

A Háborúkutató Intézet szerint Oroszország valószínűleg túlbecsüli az Azovstalból evakuált ukrán katonák számát. Az amerikai agytröszt úgy látja: Oroszország felfújhatja a számokat vagy azért, hogy maximalizálja az orosz hadifoglyok számát a következő csere alkalmával, vagy hogy elkerülje azt a kínos helyzetet, amikor beismeri, hogy hónapokig tartó ostromot vállalt csupán több száz ukrán ellen.

Orosz jelentések szerint az Azovstal acélműből közel 3000 fegyveres adta meg magát.

Az Orosz Védelmi Minisztérium által kiadott képen az Azovstalból távozó utolsó ukrán fegyvereseket vizsgálják át az orosz katonák Forrás: AFP/SPUTNIK

 

Kanada további 195 millió dollárt kölcsönöz Ukrajnának

Chrystia Freeland Kanada miniszterelnök-helyettese és pénzügyminisztere 195 millió dolláros további kölcsönt jelentett be Ukrajnának a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Ukrajnának vezetett számláján keresztül. A korábbi pénzügyi támogatással együtt ez a kölcsön Kanada Ukrajnával szembeni pénzügyi kötelezettségvállalását idén 1,5 milliárd dollárra növeli.

A Moody's leminősítette Ukrajnát

A Moody's pénteken három hónapon belül másodszor csökkentette Ukrajna adósságbesorolását, és negatívra csökkentette a kilátásokat, mivel egyre nagyobb a kockázata, hogy az orosz invázió hatással lesz az ország adósságfenntarthatóságára.

Annak ellenére, hogy a nemzetközi közösség jelentős pénzügyi támogatást nyújtott az azonnali szükségletek kielégítésére, az államadósság jelentős növekedése középtávon valószínűleg fenntarthatatlannak bizonyul, és gátolhatja a hivatalos finanszírozáshoz való további hozzáférést – véli a Moody's.

Heves harcok Szeverodonyecknél

Heves harcokról számoltak be az ukrán Szeverodonyeck város körül, miközben az orosz erők ismét támadásba lendülnek, hogy bekerítsék az ukrán védőket. Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy a keleti Luhanszk és Donyeck tartományok – közös nevén Donbász – „pokollá" változnak, és figyelmeztetett, hogy az általa „a háború végső szakaszának" nevezett ütközet a legvéresebb lesz.

Kaszparov és Hodorkovszkij is felkerült a külföldi ügynökök listájára

Garri Kaszparov sakknagymester és Mihail Hodorkovszkij volt olajmágnás is felkerült a "külföldi ügynökként" fellépő személyek listájára Oroszországban - közölte a Kreml igazságügyi minisztériuma. Kaszparov és Hodorkovszkij egyaránt kiemelkedő kritikusai az orosz kormánynak és Vlagyimir Putyinnak. 

Hodorkovszkij korábban azt mondta, hogy a közéleti szereplők álljanak a mikrofonhoz, és mondják ki, hogy Putyin háborús bűnös. Kaszparov egyenesen puccsról beszélt: 

– Katonai vereség Ukrajnában, társadalmi-gazdasági lázadás, és akkor meglesznek a megfelelő feltételek a palotapuccshoz.

Brit külügyminiszter: Moldovát NATO-képessé kell tenni

A brit külügyminiszter szerint Moldovának a NATO-szabványnak megfelelő felszerelést kell kapnia, hogy megvédje magát egy esetleges orosz agressziótól. Liz Truss a The Telegraph-nak adott interjújában azt mondta, hogy az Egyesült Királyság szövetségeseivel tárgyal a kilátásokról, mivel Vlagyimir Putyin világos ambíciója egy nagyobb Oroszország létrehozása.

Azt mondta, a cél annak biztosítása, hogy Ukrajna tartósan meg tudja védeni magát, de ez más sebezhető államokra is vonatkozik, például Moldovára, amely nem tagja a NATO-nak.

Anyagilag is felelősségre kell vonni Oroszországot

Zelenszkij elnök szerint el kell érni, hogy Oroszország kompenzálja mindazt, amit Ukrajnában elpusztított. Az orosz pénznek kárpótlásként kell eljutnia minden érintetthez, családhoz, vállalkozáshoz.

– Sürgetjük partnerországainkat, hogy jogilag ismerjék el, hogy Oroszországnak anyagi felelősséget kell vállalnia az általa elkövetett bűncselekményekért. A gonosznak megtorlást kell kapnia, és tudnia kell, hogy megbüntetik – fogalmazott Zelenszkij, aki multilaterális megállapodást javasol, amelyen keresztül mindenki, aki kárt szenvedett, kártérítést kaphat a veszteségeiért.

– Egy ilyen megállapodás értelmében a partnerországok joghatósága alá tartozó orosz pénzeszközöket és vagyonokat le kell foglalni vagy be kell zárni, majd le kell kobozni, és egy speciálisan létrehozott alapba kell irányítani, amelyből az orosz agresszió minden áldozata megfelelő kártérítést kaphat. Az igazságos lenne. És Oroszország érezni fogja minden rakéta, minden bomba, minden lövedék valódi súlyát, amit ránk lőtt – mondta az ukrán elnök.

 

Több mint 10 ezer menekült érkezett pénteken

Magyarország területére 2022. május 20-án az ukrán-magyar határszakaszon 6671, a román-magyar határszakaszon 4028 belépő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A rendőrség 312 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Az ukrajnai háború elől május 20-án 465 ember, köztük 155 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Borítókép: Ukrán katonák Lszicsanszk városa körünyékén 2022. május 20-án / AFP / ARIS MESSINIS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában