Ellenállás

2022.05.13. 10:38

Politico: elbukhat az olajembargós csomag

Sajtóhírek szerint a magyar ellenkezés miatt félretehetik akár az egész uniós olajembargós ügyet.

A radikális olajembargó-terv kapcsán a Politicónak név nélkül nyilatkozó uniós diplomaták jelezték: – Nagyon frusztráló látni, hogy miközben a hatodik uniós szankciós csomag mintegy kilencven százalékáról megegyeztünk, mégsem tudunk haladni az elfogadással, mert az olajembargó ügyében Magyarország vétóval fenyeget. Ezért felmerült az az ötlet, hogy ezt a kérdést kivesszük és egyelőre félretesszük a szankciós csomagból és úgy haladunk  – írja a Portfolio.hu nyomán a Magyar Nemzet. 

Egyikük a felmerült tervet annyiban máshogy mondta el, miszerint lehet, hogy az olajembargós tervnek csak a vezetékes szállításra vonatkozó részét vennék ki a csomagból, hiszen azt a magyar kormány is támogatná, hogy a tengeri szállítási orosz kőolajat és finomított termékeket betiltsák .

Egyelőre nem világos, hogy a ma reggeli rendes uniós nagyköveti ülésre milyen terv kerül az asztalra, illetve egyáltalán a szankciós csomagról tárgyalnak-e, vagy majd megint a hétvégén hívnak össze ülést (múlt héten vasárnap volt nagyköveti ülés, ami után hétfőn Budapestre repült Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök egyeztetni) – írta az internetes lap.

Az viszont biztos, hogy ha a fenti úton, tehát a szankciós csomag legerőteljesebb részének félre rakásával haladna az EU, az nagyon rosszul nézne ki és egyértelműen mutatná, hogy milyen nehézkesen tud az EU előre lépni a szavak szintjén sokszor hangoztatott irányba, miszerint alá kell ásni az orosz vezetés bevételeit, hogy ne tudják sokáig folytatni a háborút – áll a cikkben.

Az elmúlt napokban összességében afelé mutattak a jelek, hogy nemcsak időbeli engedményt kapna a magyar és a szlovák kormány a vezetékes orosz olaj alóli embargóban (2024 végéig kinyújtanák számukra a határidőt), hanem a most véglegesítés alatt álló, az orosz fosszilis energiahordozókról való leválást segítő REPowerEU csomagból is számíthatna pénzekre a magyar energiarendszer átalakítására.

Ezután jelezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán, hogy még mindig várják az Európai Bizottság azon ajánlatait, amelyek mellett el tudnák fogadni a szankciós csomagot, de ha ilyen nem érkezik, akkor továbbra is ragaszkodik a magyar kormány ahhoz, hogy a vezetéken érkező orosz olajat vegyék ki a szankciós csomagból időkorlát nélkül – emlékeztetett a cikk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában