Magyar Nemzeti Médiaszövetség

2022.05.19. 20:54

Reagáltak az újságírók a Jelen hetilap Kövér Lászlót becsmérlő cikkére

„Szabjunk gátat az oktalan gyűlöletnek, és a nemtelen sértegetéseknek!” – szólít fel a Magyar Nemzeti Médiaszövetség.

„A szabad vélemény nem lehet egyenlő az emberi méltóságot sértő, gyűlölettől fűtött öncélú sértegetéssel” – figyelmeztet a Magyar Nemzeti Médiaszövetség a Magyar Nemzet szerkesztőségéhez eljutott közleményében a Jelen hetilapban megjelent, Kövér László házelnököt becsmérlő írásra reagálva.

Ahogy arról a Magyar Nemzet beszámolt

Kövér László sértegetésének lehetséges módozatain morfondírozott egy nyilvános gondolatmenetében Tóth Ákos, a balliberális sajtótermék főmunkatársa a publicisztikájában. A cikk a lap legelőkelőbb helyén, vezércikként szerepel a Dolgok éle című rovatban.

Az írás a Kövér, a baromarcú címet kapta, azonban az online kiadásban már óvatosabban fogalmaznak, ott Kövér, minek nevezzelek? a cikk címe, mintha maguk is érezték volna, hogy túllőttek a célon.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség közleményében úgy fogalmaz, növekvő aggodalommal figyelik a baloldali médiumokban egyre inkább elharapózó gyűlölködő megnyilvánulásokat. 

Meggyőződésünk, hogy az újságíró társadalomnak a tájékoztatás mellett a példamutatás is a feladata kell, hogy legyen, ezért az otromba, trágár kifejezéseknek, az öncélú, gyűlölettől fűtött sértegetésnek nincs helye a magyar sajtóban – írja a szövetség.

„A Népszavában lehozott botrányos karikatúrák után ezúttal egy Jelen elnevezésű lapban szabadult el a véleménynyilvánításnak álcázott oktalan gyűlölet. A szerző, Tóth Ákos az írásban arról elmélkedik, hogy milyen durva sértésekkel lehetne illetnie a baloldalnak a magyar Országgyűlés elnökét” – teszik hozzá.

Aláhúzzák, hogy 

a Magyar Nemzeti Médiaszövetség mindig is kiállt a véleménynyilvánítás szabadsága, az újságírói műhelyek zavartalan munkájának biztosítása mellett,

és felemelték a szavukat, amikor baloldali politikusok hivatásukat gyakorló újságírókat fenyegettek meg, de nem hallgattak akkor sem, amikor baloldali médiumokat ért terheléses támadás a világhálón keresztül.

De most felháborodásunknak adunk hangot, és arra szólítunk fel minden jóérzésű kollégát, hogy szabjunk gátat az oktalan gyűlöletnek és a nemtelen sértegetéseknek

– írják.

„Hisszük, hogy névtelen firkászokat nem a minősíthetetlen stílus emel a nagy újságírók sorába. Hisszük, hogy a szebb napokat megélt közös szakmánk eszköztárába nem férhet bele az otrombaság és a gyűlölködés. Az emberi méltóság tiszteletének kultúrája megőrzésre szorul, és szövetségünk mindent megtesz annak érdekében, hogy a közönséget megvédje a romboló médiatartalmakkal szemben” – húzzák alá.

Kérünk minden kollégát, hogy segítsen megállítani ezt a visszataszító folyamatot, és határolódjon el minden hasonló megnyilvánulástól

– zárja közleményét a Magyar Nemzeti Médiaszövetség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában