CPAC Hungary

2022.05.18. 23:08

Szánthó Miklós: a közös fenyegetettség hozta össze az amerikai és magyar konzervatívokat

Az Alapjogokért Központ főigazgatója szerint nem meglepő, hogy Budapest az első európai város, amely otthont a CPAC-nek.

– Mi is változott igazán? Mi hozta oly közel az amerikai és az európai konzervatívokat, hogy Tucker Carlson, Rod Dreher és még sokan mások is Budapestre érkeznek válaszokat keresni azokra a problémákra, amelyek Amerika gyengeségét okozzák?

– tette fel a kérdést Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója a Newsweek amerikai hírmagazin weboldalán megjelent, az amerikai és a magyar jobboldal egymásra találásáról szóló írásában – írja a Magyar Nemzet.

„A válasz, mint az oly sokszor lenni szokott, a közös fenyegetettség. Így a modern identitáspolitika – beleértve az egyház gyengeségét, a kritikus fajelméletet és még sorolhatnám –, amely a nyugati civilizáció alapvető pilléreinek darabokra szedésével, lebontásával fenyegeti a hagyományos vallást, különösképp a kereszténységet; a nemzeti emlékezetet – a történelmet; és a család intézményét a hagyományos nemi szerepek aláásásán keresztül” – folytatta gondolatait a szerző.

– Ezen pilléreken nyugszik a társadalom nyugalma, következésképp a posztmodern baloldal a konzervativizmus magját készül megtámadni. Ez az új fenyegetettség magyarázza, miért épül intellektuális híd az Atlanti-óceán felett

– fogalmazott Szánthó Miklós.

Az Alapjogokért Központ főigazgatója rámutatott, a hidegháború alatt, a szovjet fenyegetéssel szemben szoros szövetségesekként tekintettek egymásra az Egyesült Államok és Európa konzervatívjai. A korszak lezárultával azonban a filozófiai különbségek továbbra is fennmaradtak, az amerikai jobboldal némileg elmaradottnak, esetenként reakciósnak tartotta az európaiakat. Gyakran úgy tűnt, a republikánusok jobban együtt tudnak működni a baloldal liberális kormányaival, mint a konzervatívokkal.

– Az elmúlt években azonban ez a dinamika megváltozott. Az amerikai jobboldal újból vetett egy pillantást az európai keresztény konzervativizmusra – különösen Magyarország és Lengyelország esetében –, és úgy tűnik, tetszik nekik, amit látnak – a baloldal és a mérsékeltek legnagyobb bánatára

– mutatott rá Szánthó Miklós.

„Nem meglepő tehát, hogy a legnagyobb amerikai politikai összejövetel, a Conservative Political Action Conference, vagyis a CPAC első európai iterációját Budapesten rendezik meg” – vélekedett az igazgató. Hozzátette: a magyar konzervatívok örömmel fogadták a hírt a választások után, amelyeken a jobboldal elsöprő győzelmet aratott.

– A magyarok felismerték, hogy a demokráciának nem kell kizárólag liberálisnak lennie, és sokak számára izgalmas példaként szolgál

– zárta írását Szánthó Miklós.

Borítókép: Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója (balra) és Matt Schlapp, az American Conservative Union (ACU) elnöke Budapesten 2022. május 18-án / MTI / Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában