Kis előrelépés

2022.05.09. 21:43

Szijjártó Péter: a brüsszeli szankciós csomag hatalmas problémákat okozna (videó)

Némi előrehaladást, egy kicsi előrelépést sikerült elérni az Oroszország elleni újabb szankciós csomaggal kapcsolatban az Európai Bizottság elnökével Budapesten folytatott hétfői tanácskozáson – mondta a külgazdasági és külügyminiszter, hozzátéve: nagyon sok mindent kell még megbeszélni ahhoz, hogy Magyarország változtasson álláspontján.

Nem engedhetjük meg, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg ennek a háborúnak az árát – szögezte le Szijjártó Péter.

 A miniszter azt követően nyilatkozott, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökét fogadta Budapesten Orbán Viktor miniszterelnök.

Elmondta: a tanácskozáson a fő téma a következő brüsszeli szankciós csomag volt, s annak hatása Magyarországra, a magyar gazdaságra.

Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország energiaellátása jelenleg „biztos lábakon áll”. A mostani szankciós csomag hatályba lépése viszont lerombolná Magyarország energiabiztonságát, hiszen ebben az esetben lehetetlen volna beszerezni a magyar gazdaság működtetéséhez szükséges kőolajat.

A kormány képviselői részletesen tájékoztatták az Európai Bizottság elnökét a Magyarországot ért hatásokról s azokról a problémákról, amelyet a szankciós csomag Magyarországnak okozna, egyúttal kérték a szankciós csomag megfontolását.

Szijjártó Péter kiemelte: mindaddig, amíg az Európai Bizottság nem kínál megoldást ezekre a problémákra, addig Magyarország nem tudja támogatni a szankciós csomagot, mivel az jelen formájában – megoldási javaslatok nélkül – felér egy a „magyar gazdaságra ledobott atombombával”.

 

Nincs megállapodás az olajembargóról, bár Von der Leyen lát előrelépéseket

Nemrégiben Ursula von der Leyen arról adott tájékoztatást a Twitter-oldalán, hogy „az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott hétfő esti megbeszélés segített tisztázni a szankciókkal és az energiabiztonsággal kapcsolatos kérdéseket. Előrehaladtunk, de további munkára van szükség. Videókonferenciát fogok összehívni a regionális szereplőkkel az olajinfrastruktúrával kapcsolatos regionális együttműködés megerősítése érdekében.”


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában