Madridi csúcstalálkozó

2022.06.29. 15:43

A NATO hivatalosan felkérte Svédországot és Finnországot a csatlakozásra

A NATO-tagországok vezetői elfogadták az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének új, a következő évtizedre vonatkozó stratégiai koncepcióját madridi csúcstalálkozójukon szerdán. A találkozón a szövetség hivatalosan is felkérte a két skandináv országot a csatlakozásra.

A NATO hivatalosan is felkérte Svédországot és Finnországot madridi csúcstalálkozóján szerdán, hogy csatlakozzék az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez. 

A szövetség vezetői történelmi döntést hoztak azzal, hogy meghívták Svédországot és Finnországot a NATO tagjai közé- fogalmazott Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az eddigi döntéseket ismertető sajtótájékoztatóján.

A csúcstalálkozón a NATO-tagországok vezetői elfogadták az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének új, a következő évtizedre vonatkozó stratégiai koncepcióját is. A NATO-főtitkár a sajtótájékoztatón elmondta: a dokumentumban Oroszországot "a legjelentősebb és közvetlen fenyegetésnek" minősítették a szövetséges országok biztonsága, a béke és az euroatlanti térség stabilitása szempontjából.

A madridi csúcstalálkozón meghozandó döntések határozzák meg a következő évtized nemzetközi biztonságát - jelentette ki a NATO főtitkára szerdán a spanyol fővárosban, az észak-atlanti szövetség állam-, illetve kormányfőinek kétnapos találkozóját hivatalosan megnyitó beszédében.

Nagyon fontos döntéseket hozunk a NATO megerősítésére egy veszélyesebb, versengőbb világban, ahol olyan tekintélyelvű országok, mint Oroszország vagy Kína, nyíltan megkérdőjelezik a szabályokon alapuló nemzetközi rendet - fogalmazott Jens Stoltenberg a találkozó első munkaértekezletének kezdetén.

A szövetségesek megállapodnak a NATO új stratégiai koncepciójában, amely megerősíti a szervezet elrettentési és védelmi képességét, növeli katonai erejének létszámát, valamint garantálja a kellő forrásokat a biztonságot fenyegető kihívásokkal szemben - tette hozzá.

"A NATO ajtaja továbbra is nyitva áll" - hangsúlyozta a főtitkár, és megerősítette, hogy a szövetség hivatalosan is fel kéri Finnországot és Svédországot a csatlakozásra, miután Törökország feloldotta vétóját, és beleegyezett a két északi ország NATO-tagságának támogatásába.

Stoltenberg közölte: a csúcs résztvevői megállapodnak egy Ukrajnának nyújtandó átfogó segélycsomagról is. "Folytatjuk példa nélküli segítségnyújtásunkat, hogy Ukrajna megvédhesse magát" - mondta, hozzátéve, hogy az ukrán nép bátorsága inspiráció az egész világ számára.

Zelenszkij újabb fegyvereket és pénzt kért, a NATO-államoktól

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videokapcsolaton keresztül részt vesz a zárt ajtók mögött zajló munkaértekezleten.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videokapcsolaton keresztül szólal fel a NATO madridi csúcstalálkozójának első napi ülésén az Ifema kongresszusi és kiállítási központban 2022. június 29-én
Forrás: Juan Carlos Hidalgo / MTI/EPA/EFE

A Jevropejszka Pravda hírportál beszámolója szerint az ukrán államfő a felszólalásában hangsúlyozta, hogy a már több, mint négy hónapja tartó háborúnak nem szabad tovább elhúzódnia, ezért Ukrajnát több fegyverrel, elsősorban korszerű tüzérséggel kell ellátni.

Szavai szerint Ukrajnának modern rakétákra és légvédelmi rendszerekre is szüksége van, hogy megvédje a civil lakosokat az orosz rakétatámadásoktól és bombázásoktól. Az ukrán államfő emellett pénzügyi támogatást is kért a nemzetközi közösségtől.

Az elnök sürgette, hogy Ukrajnát ne csak fegyverekkel, hanem pénzzel és szankciókkal is támogassa a Nyugat. Kiemelte: olyan szankciókra van szükség Oroszországgal szemben, amelyek megakadályozzák abban, hogy finanszírozza az Ukrajna elleni háborúját.

Zelenszkij azt is hangsúlyozta, hogy Ukrajnának biztonsági garanciákra van szüksége. Leszögezte: a NATO-nak "helyet kell találnia Ukrajna számára a közös biztonsági térben, és segítenie kell őt abban, hogy megnyerje a háborút, különben a szövetség pusztán újabb háborút késleltet Oroszországgal.

Vagy gyors segítség Ukrajnának, amely elegendő a győzelemhez, vagy elhalasztott háború Oroszország és Önök között- fenyegetett az államfő.

Zelenszkij bírálta a NATO "nyitott ajtók" politikáját, hangsúlyozva, hogy meg kell szüntetni a NATO és az Oroszországi Föderáció közötti "szürke zónát". "A NATO nyitott ajtók politikája nem hasonlíthat a kijevi metró régi forgókapuihoz, amelyek nyitva vannak, de amikor át akarsz menni, a forgókapuk becsukódnak előtted, amíg nem fizetsz. Nem fizetett még eleget Ukrajna? Hozzájárulásunk Európa és az egész civilizáció biztonságához még mindig nem elégséges? Akkor mi kell még?" - fogalmazott Zelenszkij.

"A világ ránk figyel, mutassuk meg egységünket és összetartásunkat" - fogalmazott az eseménynek otthont adó Spanyolország miniszterelnöke bevezető beszédében.

Pedro Sánchez hangsúlyozta: a következő két nap döntései határozzák meg a jövőt, a kihívásokra adandó sikeres választ. "Meg kell erősíteni szövetségünket" - jelentette ki, és fontos mérföldkőnek nevezte, hogy újabb két ország csatlakozhat hamarosan az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában