Összefogással a mindennapok biztonságáért

2022.06.26. 09:56

Elismeréseket is átadtak az Országos Polgárőr Napon, Dunapatajon (videó)

Négy év alatt immár másodszor adott otthont Bács-Kiskun megye az Országos Polgárőr Napnak, amit szombaton rendeztek meg Dunapataj-Bakodpusztán több mint 2500 résztvevővel. Összefogással a mindennapok biztonságáért mottót választották a polgárőrség legnagyobb, 27. alkalommal megtartott ünnepének számító esemény szlogenének, ami híven kifejezi a polgárőrség, a rendészeti szervek és a széleskörű társadalom együttműködését és megbecsülését. Az eseményen részt vett Bolcsik Zoltán, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára is.

A polgárőrség ünnepének számító rendezvényen a házigazda Dunapataj polgármestere, Dusnoki Csaba köszöntötte a vendégeket. Mint fogalmazott, az eseményen együtt ünnepelhetik a polgárőrség sikerét, rövid időre fellélegezve a világot sújtó háborús válságból és migrációs nyomásból. Külön köszöntötte a fogadalomtételre érkezett nagy számú ifjú polgárőrt, akik a polgárőrség jövőjét és további megerősödését jelentik. Hangsúlyozta: A polgárőrök munkája is szükséges ahhoz, hogy hazánk Európa egyik legbiztonságosabb országa, és ez különösen fontos, hiszen minden társadalom alappillére a közbiztonság – írja tudósításában a baon.hu.

– A polgárőrökre mindenkor és mindenben számíthatunk, legyen az a migráció, a katasztrófavédelmi vagy közbiztonsági helyzetek kezelése – szólt méltatóan a polgármester, megköszönve a polgárőrök munkáját, családjaik támogatását. Hozzátette: immár negyedszázada vezeti az országos szervezetet Túrós András, akinek irányítása alatt vált a polgárőrség az ország egyik legnagyobb, legismertebb és legelismertebb civil szervezetévé, s munkájával méltóvá vált a Hungarikum címre.

– A polgárőrség az egyetlen társadalmi szerveződés, amely az alkotmányos jogállam rendészeti szerveinek valódi és megbízható partnere a közbiztonság védelmében – kezdte beszédét egy tudományos szaklapból vett idézettel Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, és hangsúlyozta, hogy rendkívül hosszú és kemény munka előzte meg azt, hogy a rendészettudomány is elismeri a polgárőrség áldozatos munkáját.

Az elnök kifejtette: a jó közbiztonság közösségi termék, ami csak társadalmi összefogással teremthető meg.

Magyarországon ez az összefogás megvalósult, amint azt a jelenlévő díszvendégek személye is mutatja. Ennek gyümölcse, hogy hazánk a világ egyik legbiztonságosabb országa: erős a honvédelmünk, jó a közbiztonságunk, az emberek biztonsága kielégítő és a bűnözés évről évre csökken. A polgárőrök a kiemelkedő biztonsági helyzethez jelentősen hozzájárultak: több millió óra közterületi szolgálattal, több tízezer jelzésadással, több ezer jogsértő elfogásával, és ami a legjelentősebb, hogy a helyi lakosság szubjektív biztonságérzetéhez járultak hozzá. A polgárőrség társadalmi értékét kiemelten növeli, hogy egyetlen civil szervezetként vesz részt az országhatár védelmében. Hangsúlyozta: a polgárőrség határvédelmi szolgálatának hatékonysága az esztendő egyik legnagyobb sikertörténete. Fél év alatt közel kilencezer polgárőr 100 ezer szolgálati órát teljesített és ötezer határsértő elfogásában működött közre. Kiemelte, hogy a Covid alatti helytállásra is büszkék lehetnek, amivel kirajzolódott a polgárőrség gondoskodó arca.

– Látható, hogy jól és eredményesen működik a polgárőrség. Sokan keresik ennek titkát. Ez egyszerű: felelősségteljes, nagyszerű, elkötelezett emberek tagjai a polgárőrségnek, akik hazafiak a határvédelemben, lokálpatrióták a közbiztonság védelmében, gondoskodóak az elesettek segítésében. Mindezek mellett kiváló közösségi emberek – zárta gondolatait az elnök, hozzátéve: a társadalmi összefogásra az elkövetkezendő nehéz években is szükség lesz.

Bolcsik Zoltán, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára a polgárőrség fejlődését méltatta és köszönetet mondott a közbiztonságért végzett áldozatos munkáért.

Pintér Sándor belügyminisztert idézve elmondta, hogy a polgárőrség a kormány és a rendőrség stratégiai partnere a közrend és a közbiztonság fenntartásában. Hangsúlyozta, hogy a polgárőrség mára branddé, márkává vált. Az államtitkár kiemelte, hogy a következő években nehéz időszak vár ránk a biztonság terén, aminek megoldásában számít a polgárőrségre.

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka kihangsúlyozta, hogy a polgárőrséggel bízva számíthatnak egymásra és megköszönte a polgárőrség munkáját. Mint fogalmazott, a honvédelem szent ügye társadalmi összefogást igényel, amiért a polgárőrséggel közösen dolgozik a hadsereg.

Az ifjú polgárőrök fogadalomtételét követően Balogh János altábornagy, országos rendőr-főkapitány mondott ünnepi beszédet, melyben napjaink válságai közül legjelentősebbként említette a migrációval járó krízist, aminek kezelésében a polgárőrség is együttműködik a rendőrséggel. Elmondta, hogy 122 ezer intézkedést igényelt tavaly az illegális bevándorlás. Idén eddig több mint 104 ezerszer intézkedtek a migránsokkal szemben és 777 embercsempészt fogtak el. Hangsúlyozta: vállt vállvetve küzdenek a déli határon és tartják vissza az egyre veszélyesebb és elszántabb emberek áradatát.

– Köszönöm a 30 éves munkájukat, amit Magyarország érdekében és a rendőrség segítségére végeztek és számítok erre a jövőben is – mondta méltatóan a főkapitány.

A köszöntők után Berta Tibor dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium katolikus tábori püspöke megáldotta a rendezvény résztvevőit, majd Fekecs Dénes, a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség elnöke átvette az OPSZ vándorzászlaját Batiz Istvántól, a Csongrád-Csanád Megyei Polgárőr Szövetség elnökétől.

Elismerések átadására is sor került, több polgárőrt díjaztak.

A polgárőr nap színes programokkal folytatódott az esti órákig.

Borítókép: Ifjú polgárőrök tettek fogadalmat szombaton Dunapatajon, az Országos Polgárőr Napon. Fotó: Baon/Bús Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában