Súlyos következmények

2022.06.09. 10:03

Akár kétezer eurós többletköltséget is jelenthet a német családoknak az energiaárak növekedése

Világszerte tovább emelkedtek az energiaárak az elmúlt hónapokban, a következő időszakban pedig várhatóan egyre súlyosabb következményekkel kell szembenéznie a háztartásoknak. Németországban akár közel 2000 eurós többletköltséget is jelenthet a drágulás.

Azok, akik gázzal fűtenek Németországban – mint a háztartások fele – és közvetlenül a szolgáltatónak fizetnek, a következő hónapokban még részesülhetnek a tavalyi árgaranciából. Nemsokára azonban újabb emelés következik, ami már súlyos többletköltséget jelenthet a háztartásoknak, miután aláírják az új szolgáltatói szerződéseket. A legnagyobb mértékben a gázárak növekedtek, egy év alatt több mint kétszeresére – írja a V4NA.

Egy négytagú, 20 000 kilowattórát fogyasztó család esetében ez a jelenlegi árakon évi 1400 eurós többletköltséget jelent – számolta ki a Verivox fogyasztói portál a Frankfurter Allgemeine Zeitung német lapnak. Ez a többletköltség egy kéttagú háztartás esetében 720 euró, egy egyedülállónak pedig 300 euróval emelkedne az összkiadása évente.

A villamosenergia esetében a növekedés valamivel enyhébb, mintegy 30 százalékos. De még ez is magasabb költségeket eredményez, 400 eurót a családoknak, 270 eurót a pároknak és 150 eurót az egyedülállóknak.

Összeadva ezeket az árakat, könnyen előfordulhat az is, hogy egy négytagú családnak közel kétezer eurós többletköltsége keletkezik éves szinten. Sőt, mivel az árak napról napra emelkednek, az sem kizárt, hogy a fent említett költségek is tovább nőnek.

A többletköltségeket a kormány segélycsomagjai egy kis mértékben csökkentik ugyan, de ez szinte semmilyen segítséget nem jelent az embereknek. Például minden felnőtt egyszeri 300 eurós energiapótlékot kap, de ez adóköteles, vagyis valamivel több mint a fele marad meg a támogatásnak. Emellett minden gyermek után idén további 100 eurót jár a családoknak, de ezt a gyermek után járó támogatással szemben kell elszámolni, azaz ebből sem marad sok a háztartásoknál. A kormány továbbá megemelte a lakhatási támogatást a rászorulók esetében, ezt azonban ellensúlyozzák a megemelkedett élelmiszerárak.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában