Vírushelyzet

2022.06.10. 10:42

Majomhimlő: újabb eseteket regisztráltak Magyarországon

Újabb majomhimlős fertőzötteket azonosítottak a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakemberei – tájékoztatott az NNK pénteken.

Egy 35 éves, életvitelszerűen Budapesten tartózkodó és egy 24 éves Pest megyei férfinak vannak majomhimlőre utaló tüneteik. A fertőzöttek enyhe tünetekkel, otthonukban tartózkodnak, elkülönítve 

– közölték az MTI érdeklődésére.   

A területileg illetékes járványügyi hatóság megkezdte a járványügyi vizsgálatokat, a kontaktkutatás folyamatban van – áll a közleményben.   

Az NNK arra kéri a lakosságot, hogy aki majomhimlőgyanús tüneteket észlel magán, mielőbb forduljon orvoshoz.   

Az első majomhimlős esetet a múlt héten regisztrálták Magyarországon.

Az országos tiszti főorvos korábban elmondta: a majomhimlő egy emberről emberre nem túl könnyen terjedő úgynevezett zoonózis-fertőzés (állatról emberre terjedő), a megbetegedéshez mindenképpen szoros kontaktus kell. Tünetei a kezdeti szakaszban rossz közérzet, fejfájás, izomfájdalom, nyirokcsomó-duzzanat, majd megjelennek a kiütések, hólyagok, jellemzően az arcon, kézfejen és tenyéren, majd az egész testen.

Borítókép: illusztráció/Shutterstock

Címkék#majomhimlő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában