Feladatok

2022.07.04. 15:30

ÁSZ-elnökjelölt: felértékelődik a számvevőszék szerepe

Fel fog értékelődni az Állami Számvevőszék szerepe a mostani, pénzügyi és gazdasági szempontból nehéz időszakban - mondta Windisch László, az ÁSZ elnökjelölti meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottsága ülésén hétfőn.

Kiemelte: 

a jövőben egyre fontosabb lesz, hogy ne csak szabályosan, hanem eredményesen és hatékonyan legyenek elköltve az állami pénzek; ennek egyik biztosítéka lehet az ÁSZ.
Egy modern, professzionális állami pénzügyi-gazdasági ellenőrző és tanácsadó szervezetet szeretnék felépíteni 

- fogalmazott.
Az elnökjelölt a számvevőszéken belül új kompetenciaközpontokat kíván kiépíteni, célja, hogy a szakterületek legjobbjai dolgozzanak az ÁSZ-nál, ahol "kimagasló fizetések vannak" az állami szférán belül.
Felvázolta, hogy elnöksége alatt a partnerségre törekedne az ÁSZ felügyelete alá vont szektor szereplőivel.
Támogatja a deregulációs törekvéseket - jelezte, utalva arra, hogy számos terület "sokszorosan túlszabályozott", kis számú devianciát nagyfokú szabályozottsággal kezel.
Windisch László szeretné elmélyíteni a vizsgálatokat, kevesebb, de mélyrehatóbb ellenőrzést tervez. 

A járvány miatt jó irány volt korábban, hogy az ÁSZ "a fókuszból visszavett és a darabszámot növelve 10 ezer fölé emelte az ellenőrzések éves számát" - mondta.
Orosz Anna (Momentum) kérdésére, hogy az ÁSZ ezentúl is politikai célokhoz fogja-e időzíteni a jelentéseit, az elnökjelölt elmondta, hogy a hivatal egy előre elfogadott vizsgálati rend szerint végzi tevékenységét. A vezetése alatt az ÁSZ kizárólag annak érdekében fog vizsgálatot indítani, hogy a "szabályos, eredményes és hatékony pénzköltést garantálja" - mondta.
Szintén a képviselő kérdésére reagálva arra is kitért, hogy a civil szervezetek vizsgálatát az ÁSZ-nak törvény írja elő. Ígértet tett arra, hogy át fogja tekinteni ezeknek a társaságoknak az ellenőrzési rendjét, illetve - megerősítette - velük is a partnerségre fog törekedni.
Windisch László jelenleg a Központi Statisztikai Hivatal elnökhelyettese, ahol elmondása szerint a népszámlálás kommunikációjának előkészítése tartozott hozzá. Korábban a Magyar Nemzeti Bank alelnöke és a monetáris tanács tagja volt 2013-2019 között. Ezt megelőzően a Nemzetgazdasági Minisztériumban, még korábban az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál dolgozott. Jogász diplomáját 2002-ben szerezte meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán.
A képviselők 12 igen és 3 nem szavazattal alkalmasnak találták a jelöltet az ÁSZ elnöki pozíciójára; személyének 12 évre történő kinevezéséről hétfő délután szavaznak a parlamentben.

Borítókép: Windisch László (MTI/Balogh Zoltán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában