Voks

2022.07.31. 08:14

Három településen lesz ma időközi önkormányzati választás

Cserháthaláp és Mőcsény választói az új polgármester személyéről döntenek, Budapest XXII. kerületében az egyik egyéni választókerületben pedig új képviselőt választanak. Tatán három kérdésben tartanak helyi népszavazást, amelynek kezdeményezői azt szeretnék megakadályozni, hogy az Avalon-csoport szállodát építhessen az Öreg-tó partján.

A Nógrád megyei Cserháthalápon a korábbi polgármester lemondása miatt kell időközi választást tartani. A tisztségért a mostani választáson két jelölt indul: egy függetlenként, egy pedig a Mi Hazánk Mozgalom színeiben. A névjegyzékben 302-en szerepelnek.

A Tolna megyei Mőcsényben idén áprilisban meghalt a polgármester, a mostani időközi választáson a település 278 választópolgára két független jelölt közül választhatja meg az új településvezetőt.

A főváros XXII. kerületében, a 6. egyéni választókerületben lemondott a képviselő. Az időközi választáson két jelölt indul: egy a Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-Jobbik, egy pedig a Fidesz-KDNP jelöltjeként. A választói névjegyzékben 3469-en szerepelnek.

A Komárom-Esztergom megyei Tatán három kérdésben rendeznek helyi népszavazást. Azt szeretnék elérni, hogy az önkormányzat ne köthessen településfejlesztési szerződést a tatai Öreg-tó természetvédelmi területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve ezzel a terület természeti és épített értékeit; megtiltanák, hogy a szomszédos telekre út épüljön, illetve a meglévőt kiszélesítsék; emellett azt szeretnék elérni, hogy az istállóra és a lovas pályára vonatkozó településképi rendelet és helyi építési szabályzat a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon.

 A Hell Energy érdekeltségébe tartozó Avalon-csoport 2020 májusában jelentette be, hogy 120 szobás, ötcsillagos szállodát építene 15 milliárd forintból a saját tulajdonában lévő telken, az Öreg-tó partján. A beruházók szerint a városnak 100 millió forintos adóbevételt hozhat a létesítmény, emellett 80-100 fő alkalmazására nyújt lehetőséget. A tervek ellen nagyszabású lakossági tiltakozás bontakozott ki, a beruházás megakadályozása érdekében Stop Avalon Tata néven alakult civil mozgalom, amely több tüntetést szervezett, majd közel 7000 aláírást gyűjtött össze a népszavazás kiírásáért.

A népszavazás akkor lesz érvényes, ha azon a választópolgárok több mint fele - mintegy tízezer ember - voksol. Egy-egy kérdésben a szavazás eredményességéhez az érvényes szavazatok több mint felének azonossága szükséges. Eredményes népszavazás esetén a képviselő-testület egy évig nem hozhat a szavazással ellentétes döntést.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában