Pártszakadás előtt

2022.07.22. 07:45

Kiadja a Jobbik Jakab Péter útját

Felkészült a Jobbik Jakab Péter távozására – ez derült ki a párt elnökhelyettesi nyilatkozatából. Potocskáné Kőrösi Anita azt mondta, kétszáz százalék, hogy Jakab saját pártot alapít, egyébként pedig alapszabályban rögzített joga, hogy kilépjen a Jobbikból. A párt tehát felkészült az új időszámításra, de úgy tűnik, Jakab Péter is.

– Jakab Péternek alapszabályban rögzített joga, hogy kilépjen a Jobbikból

– mondta Potocskáné Kőrösi Anita, aki a Népszavának beszélt a Jobbik jelenlegi helyzetéről. 

A párt elnökhelyettese a hetek óta keringő hírt is megerősítette, miszerint a bukott elnök és frakcióvezető új pártot alapít, mint mondta, körülbelül kétszáz százalék, hogy Jakab Péter saját pártot hoz létre.

Ezzel a Jobbik gyakorlatilag elengedte Jakab kezét, sőt a frakció pár napja hozott döntésével csak nagyobb lett a szakadék a párt és annak országgyűlési képviselője között.

Ismert, a képviselőcsoport úgy határozott, a frakció tagjai mostantól „csak a párt arculati elemeivel, logójával ellátott anyagokkal dolgozhatnak”. A döntés egyértelmű válasz arra, hogy Jakab – amióta kényszerből lemondott az elnöki posztról – következetesen távol tartja közösségi oldalát a Jobbiktól. Nem használja a párt nevét és logóját, nem tünteti fel, hogy a Jobbik országgyűlési képviselője, azaz elhatárolódott a szerinte őt hátba támadó párttól. 

Ehelyett a parizerről és paprikás krumpliról elhíresült Jakab minden bejegyzése mellé A nép pártján szlogent használja.

Olyannyira, hogy az eredetileg a Jobbikhoz köthető Zöld Válasz Facebook-oldalt kisajátítva A nép pártján elnevezéssel aktiválta újra. A Zöld Válasz Egyesület jelenlegi képviselője Nunkovics Tibor, a Jobbik pártigazgatója, de korábban Jakab bizalmasa, Molnár Enikő is tagja volt a szervezetnek, feltehetően az ő segítségével sikerült a közösségi oldalnak új arculatot adni.

Erre lehetett válasz a Jobbik frakciójának új döntése, ám Jakab szemlátomást nem foglalkozik párttársai felhívásával. Potocskáné Kőrösi Anita azzal a kijelentéssel, miszerint Jakabnak joga van elhagyni a Jobbikot, üzenhetett a volt elnöknek, akinek megbuktatásában főszerepelt vállalt, amikor az elnökség tagjaként többedmagával fellázadt Jakab és Molnár Enikő ellen.

Azóta egyre több jel utal arra, hogy Potocskáné akciója vezetett végül Gyöngyösi Márton pártelnökségéhez, ezzel együtt Jakab Péter bukásához.

A Magyar Hírlap jobbikos forrásokra hivatkozva korábban például arról írt, „Gyöngyösi Márton machiavellista személyiség, aki most békét hirdet az olajfák alatt, miközben a Jakab-ellenes puccsnak leginkább ő volt a szellemi vezetője.”

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Amikor még megvolt a bizalom az (akkori) alelnök és az (akkori) elnök között / Magyar nemzet / Facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában