Nem sikerült

2022.07.27. 06:12

Nyolcvanmillió forintot próbált átjátszani saját holdudvarának Jakab Péter

Bukása előtt, még frakcióvezetőként nyolcvanmillió forintot próbált átjátszani saját holdudvarának Jakab Péter – tudta meg a Magyar Nemzet. Az ügyletet végül a képviselőcsoport többi tagja meghiúsította, majd le is váltották Jakabot.

Amikor Jakab már tudta, hogy az elnökség után a képviselőcsoport vezetését is kénytelen lesz elengedni, nyolcvanmillió forint össz­értékű szerződést írt alá – értesült a Magyar Nemzet

A lap információi szerint Jakab a leváltása előtti hétvégén a Képviselői Irodaházban írta alá az ominózus papírokat, melyeket soron kívül küldtek be az Országgyűlés Hivatalához, hogy azokat minél előbb jóváhagyják, de legalábbis azelőtt, mielőtt Jakab elveszíti frakcióvezetői posztját és ezzel a jogot is, hogy egy személyben írjon alá szerződéseket.

Mint ismert, az Országgyűlés Hivatala a képviselőcsoportok által kötött szerződések tartalmát nem ellenőrzi, mindössze azt, hogy az adott frakció­nak van-e fedezete a megjelölt összeg kifizetésére. Jakab ezt az ellenőrzést igyekezett siettetni, tudván, hogy napjai vannak hátra a frakció elnökségében.

A Magyar Nemzet információi szerint azonban mielőtt Jakab nyolcvanmilliós terve révbe ért volna, a párt frakciója megakadályozta a bukott pártelnök haverjainak meggazdagodását, mégpedig úgy, hogy visszatartották azt a keretet, melyből havonta visszaad a frakciónak.

A jobbikos képviselőket ugyanis lemondatják az asszisztensi keret egy részéről, valamint az iroda bérlésének keretéről. Ráadásul a legutóbbi választás után már csak az lehetett képviselő, aki a teljes asszisztensi keretéről is hajlandó lemondani.

A képviselőcsoport tagjai, akik akkor már tudták, hogy nem akarják Jakab Pétert a frakció élén látni, úgy döntöttek, mégsem mondanak le saját képviselői keretükről. Ezzel megszűnt a kifizetéshez szükséges forrás, az utalások tehát nem teljesülhettek. Pár nappal később a jobbikos képviselőtársak leváltották Jakab Pétert, aki így a saját holdudvarának kijátszott pénzek nélkül távozott.

A lap felidézi, hogy a most tízmilliókat kijátszani próbáló Jakab még május végén azzal vádolta Potocskáné Kőrösi Anita elnökhelyettest, hogy jogtalanul utasította a Jobbik pártalapítványát különböző kifizetésekre. Jakab ezért kezdeményezte a párt etikai bizottságánál Potocskáné kizárását a Jobbikból, valamint feljelentést ígért hűtlen kezelés, illetve hanyag kezelés kísérlete miatt. Végül a Jobbik fegyelmi és etikai bizottsága Jakab Péter minden igyekezete ellenére felmentette Potocskáné Kőrösi Anitát a bukott pártelnök által benyújtott indítványban szereplő vádpontok alól, amivel Jakab egyértelműen alulmaradt az őt megpuccsoló elnökhelyettessel szemben.

Borítókép: Jakab Péter, a Jobbik korábbi frakcióvezetője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 23-án.
MTI/Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában