Célkeresztben

2022.08.08. 16:33

Egyelőre nem zárják ki pártjából Gerhard Schrödert

A volt német kancellár Vlagyimir Putyinhoz fűződő kapcsolata miatt került célkeresztbe.

Egyelőre nem zárják ki a Német Szociáldemokrata Pártból (SPD) Gerhard Schrödert volt kancellárt a Kremlhez fűződő viszonya miatt – döntött hétfőn a volt kancellár párttagságának ügyében első fokon eljáró testület.

Az SPD hannoveri regionális szervezetének döntőbizottsága szerint Gerhard Schröder orosz cégekben betöltött tisztségei nem sértik a párt alapszabályát, ezért nincs ok párttagságának megszüntetésére vagy fegyelmi intézkedésre.

A határozat ellen két hétig lehet fellebbezni. A 17 pártszervezet által indított eljárás július közepén kezdődött. Gerhard Schröder nem jelent meg a testület előtt, és jogi képviselőt sem küldött.

Az SPD társelnöke, Lars Klingbeil a döntőbizottsági határozatot értékelő közleményében kiemelte, hogy a testület jogi alapon vizsgálta az ügyet, politikailag azonban nyilvánvaló, hogy Gerhard Schröder az orosz vezetéshez fűződő viszonya és Oroszország Ukrajna ellen indított háborújával kapcsolatos álláspontja miatt „elszigetelődött az SPD-ben”.

Az orosz államfő, Vlagyimir Putyin barátjaként számon tartott volt kancellárt évek óta kritizálják pártjában az orosz kapcsolatai miatt. Az Ukrajna elleni háború kezdete óta a korábbinál is élesebbé váltak a bírálatok. Gerhard Schröder a nyomás hatására májusban megvált orosz vállalati tisztségeitől, de még a napokban is azt hangsúlyozta egy interjúban, hogy ugyan az orosz kormány „hibájának” tarja a háborút, de nem szakít Vlagyimir Putyinnal.

Gerhard Schröder az SPD politikusaként és kancellárként – a szociáldemokraták és a Zöldek 1998-2005 közötti koalíciójának vezetőjeként – barátkozott össze Vlagyimir Putyinnal. Hivatali idejében egy 2004-es kijelentésével kellett leginkább megdöbbenést, amelyben úgy vélte, hogy az orosz elnök „kifogástalan demokrata”.

Az elveszített 2005-ös szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után elvállalta az elnöki tisztséget az Oroszországot Németországgal Ukrajna és Lengyelország megkerülésével, a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat földgázvezeték-rendszer megépítésére alapított cég (Nord Stream AG) felügyelőbizottságában, 2017-ben pedig a többségi tulajdonos orosz állam javaslatára a Rosznyeft kőolaj-, és földgázipari társaság részvényesei választották meg ugyancsak felügyelőbizottsági elnöknek.

Borítóképünkön Gerhard Schröder korábbi német kancellár. Fotó: MTI/EPA/Omer Messinger

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában