Kiút

2022.08.24. 12:36

Egyre nagyobb bajban van a világgazdaság

Orbán Balázs facebook posztjában felvázolja a globális recessziós helyzetet, illetve hogy Magyarország miként válhat lokális kivétellé.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

– Négy fontos gazdasági mutató, ami jól szemlélteti, hogy az orosz–ukrán háború miatt egyre nagyobb bajba kerül a világgazdaság: Európában az energiaárak az egekben vannak, a háborús infláció világszerte tombol, a globális gazdasági recesszió a küszöbön, az élelmiszerárak pedig drasztikusan emelkednek – írja Orbán Balázs a Facebookon.

– Egy felelős kormánynak tudnia kell lépni a megfelelő eszközökkel a világgazdasági folyamatoknak leginkább kitettek, vagyis a családok és a nehezebb anyagi helyzetben lévők védelme érdekében.

 
  • A jelzáloghitelekre vonatkozó kamatstop, illetve az üzemanyagár-sapka mellett a kormány hat élelmiszer árát is rögzítette. Ez utóbbi – a rezsicsökkentéssel együtt – kifejezetten a nehezebb anyagi helyzetben lévőknek segít: az alsó jövedelmi ötödbe tartozó háztartások kiadásainak több mint 55 százalékát a rezsi és az élelmiszer adja, szemben a felső ötöd közel negyvenszázalékos értékével.
  • Az elhúzódó háború és az energiaválság ellenére a magyar gazdaság állja a sarat: a KSH adatai szerint a magyar gazdaság nemhogy elkerülte a visszaesést, de még bővült is, méghozzá hat és fél százalékkal, negyedéves alapon pedig 1,1 százalékos növekedés mutatkozik.
  • Ráadásul felülmúlva a várakozásokat, az első fél évben 5,1 százalékkal nőtt az ipari termelés. A hazai ipar ezzel a vírusválság előtti mutatót tartósan felülmúlva újabb rekordszintre emelkedett.

– A kormány célja, hogy a háború és az elhibázott nyugati szankciós politika által előidézett globális recesszióban Magyarország lokális kivétel legyen. Éppen ezért harcolni fogunk a gazdasági visszaesés ellen annak érdekében, hogy minden munkahelyet meg tudjunk védeni, az emberek továbbra is el tudják tartani a családjukat, megtartsuk a rezsicsökkentést, és megakadályozzuk az életszínvonal visszaesését! – olvasható a politikus bejegyzésében.

Olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában