77 éve tették le a fegyvert

2022.08.15. 10:16

Főhajtás a világháborús áldozatok előtt: Japán a konfliktusos világban is békepárti marad

Japán pacifista törekvéseit hangoztatta hétfőn Kisida Fumio, a szigetország miniszterelnöke hazája második világháborús fegyverletételének 77. évfordulóján elmondott beszédében.

Naruhito császár és a felesége, Maszako császárné meghajol az oltár előtt a tokiói Nippon Budokan csarnokban, ahol megemlékezést tartanak a II. világháború során elhunyt japán katonák és polgári személyek emlékére Japán háborús kapitulációjának 77. évfordulóján 2022. augusztus 15-én. Japán 1945. augusztus 15-én jelentette be, hogy feltétel nélkül leteszi a fegyvert az Egyesült Államok előtt. A fegyverszüneti egyezményt szeptember 2-án írták alá az amerikai Missouri hadihajón

Forrás: MTI/EPA/Pool/Getty Images

Fotó: Jamazaki Juicsi

 A tokiói Budokan sportcsarnokban, csaknem 1000 ember, köztük Naruhito császár és Maszako császárné előtt elmondott beszédében Kisida leszögezte: 

Japán sosem ismétli meg a háború tragédiáját. Tokió a konfliktusokkal teli világban is tartja magát pacifista törekvéseihez.

Kisida emellett beszélt a japán nép nagaszaki és hirosimai atomtámadás során elszenvedett tragédiájáról, és hangsúlyozta: Japán a háborúban meghaltak áldozatos munkájának köszönheti jelenlegi békéjét és jólétét.

Az eseményt a koronavírus-járvány nyomán hozott korlátozások közepette tartották meg: a résztvevők maszkot viseltek, és nem énekelték el a nemzeti himnuszt.  

A miniszterelnök nem látogatott el a 19. század közepe és 1945 között elesett, nagyjából 2,5 millió japán katona emlékére emelt Jaszukuni-szentélybe, ahová azonban vallási jelképet küldött.

A szentélyt kabinetje három tagja felkereste, több más parlamenti képviselő pedig a koronavírus-járványra hivatkozva maradt távol.

 

Azóta, hogy a júliusban meggyilkolt Abe Sindzó, akkori japán kormányfő 2013-ban nemzetközi botrányt okozott a szentélyben tett látogatásával, hivatalban lévő japán vezetők nem keresték fel személyesen a Jaszukuni-szentélyt.

 

Kína és a két Korea a 20. századi japán háborús agresszió szimbólumának tartja az egyébként amely 14, háborús főbűnös japán katona emlékét is őrző Jaszukuni-szentélyt, a három miniszter látogatása miatt pedig a dél-koreai és a kínai külügyminisztérium csalódottságának adott hangot.

Macuno Hirokazu, a japán kormány főtitkára azt mondta, a tárcavezetők magánemberként keresték fel a szentélyt, s hozzátette: "minden országban elfogadott, hogy az élők leróják tiszteletüket azokkal szemben, akik életüket áldozták hazájukért". Tokió egyik külpolitikai célja továbbra is a Szöullal és Pekinggel ápolt kapcsolatok szorosabbra fűzése - emelte ki.

Habár a japán kormány elismeri az állam háborús bűneit, és több alkalommal bocsánatot kért a környező országoknak okozott szenvedésekért, Kína és Dél-Korea nem tartja elégségesnek és őszintének a szigetország megbánását, és minden évben hevesen tiltakozik a szentélybe tett látogatások miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában