Háttéralkuk

2022.08.17. 13:25

Három baloldali polgármestert is megfúrna Budapesten a DK és a Momentum

Horváth Csaba, Gajda Péter, és V. Naszályi Márta újraindulását sem támogatják a baloldali pártok 2024-ben – vetítette előre a Magyar Hírlap. A portálhoz kiszivárgott egy előzetes megállapodás, amely a DK és a Momentum között köttethetett, a két baloldali párt lényegében egymás között osztaná fel Budapestet a következő önkormányzati választások előtt.

Horváth Csaba zuglói polgármester

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

 

A Demokratikus Koalíció és a Momentum elérkezettnek látja az időt, hogy a 2024-es önkormányzati választáson e két párt dominanciája érvényesüljön a fővárosban az ellenzéki összefogás során. A szocialista polgármesterek közül csak Tóth József, Angyalföld polgármestere mellett tartanának ki, míg a Párbeszédnek be kellene érnie azzal, hogy Karácsony Gergely 2024-ben is az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje maradna

írja a Magyar Hírlap.

A portál saját értesülései alapján azt írja, hogy Gyurcsány pártja és a Momentum ezzel gyakorlatilag leszámolna az MSZP-s Horváth Csabával Zuglóban és Gajda Péterrel Kispesten (noha mindketten abszolút többséget nyerték a 2019-es önkormányzati választást), a szövetségeseknek inkább csak alpolgármesteri helyeket juttatnának. A Gyurcsányék által  dominált baloldal megvonná a támogatását továbbá az I. kerület párbeszédes polgármesterétől, V. Naszályi Mártától is – tette hozzá a lap. 

 

A Magyar Hírlap szerint Őrsi Gergely, a II. kerület szocialista polgármestere akkor indulhat újra baloldali támogatással, ha átlép vagy a DK-ba, vagy a Momentumba.

 

A többi kerületben már így is a két baloldali párt politikusai a polgármesterek. 

A portál felsorolása szerint Terézvárosban maradna a jelölt Soproni Tamás, Erzsébetvárosban Niedermüller Péter, Újpesten Déri Tibor, Óbudán az MSZP-ből a DK-ba átlépő Kiss László, Újbudán László Imre, Rákospalotán Németh Angéla, Pestszentlőrincen az MSZP-ből a DK-ba igazoló Szaniszló Sándor.

A felsorolásból lényegében csak Pikó András VIII. kerületi polgármester és Baranyi Krisztina ferencvárosi kerületvezető maradt ki, előbbi a Momentum támogatását bírja, Baranyi viszont az utóbbi időben rendre összeveszett a baloldali pártokkal a IX. kerületi képviselő-testületben, ami könnyen az ő támogatásának a megvonásához is vezethet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában