Újjáépített intézmény

2022.08.08. 07:53

Hivatásos és szerződéses határvadászok védik az államhatárt (videó)

Napjainkra beigazolódott, történelmi hiba volt a Gyurcsány-kormány részéről, hogy 2007-ben úgy szüntette meg az önálló határőrséget, hogy tapasztalt határőrök ezreit küldte el, a határvédelem feladatait pedig nem teljeskörűen szerveztette át a rendőrség keretei közé. Így 2015 óta immár másodszor kell a határvédelmet jelentősen megerősíteni – írja a Magyar Nemzet.

Amióta az Európai Unión belül 2007. december 17-én a schengeni övezet tagja lett hazánk is, attól kezdve az uniós belső határok szabadon átjárhatóvá váltak, kivéve Románia és Horvátország felé. Magyarország schengeni határországként védi az uniót többek között az illegális migráció ellen is. A Gyurcsány-féle SZDSZ–MSZP-kormány ebben az időben számolta fel az önálló határőrséget, amiért már akkor is sok bírálatot kapott. 

Napjainkra beigazolódott, történelmi hiba volt úgy megszüntetni a határőrséget, hogy tapasztalt határőrök ezreit küldték el, a határvédelem feladatait pedig nem teljeskörűen szervezték be a rendőrség keretei közé.

Erre a hibára először a 2015-ös, Európára zúduló migránsáradat mutatott rá. Emiatt döntött a kormány a rendőrség határvédelmi képességének növeléséről. Napjaink újabb tömeges migránsinváziója miatt azonban máshonnan odavezényelt rendőrökkel és katonákkal kellett megerősíteni a határvédelmet. Az ukrajnai háború miatt milliószám menekülők, a fokozódó migráció, valamint a déli határon próbálkozó, egyre agresszívabb jövevények kikényszerítették az újabb megerősítést, négyezer fős szerződéses határvadász szolgálatba léptetését.

A határra vezényelt rendőrökre saját szolgálati helyükön is nagy teher hárul, ott van szükség a közbiztonság fenntartására, a katonáknak pedig a háborús helyzet miatt vissza kell térniük alapfeladataikhoz.

A határvédelem szerződéses határvadászokkal történő megerősítése után ez meg is történhet.

Szerveződik a határvadászezred

A Készenléti Rendőrség jelenleg mintegy kilencezer fővel a legnagyobb magyar rendőri egység. 

Ezen belül négyezer fővel a legnagyobb szervezet a Határrendészeti Igazgatóság hivatásos határrendészekkel és határvadászokkal. 

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztrációfotó / MTI / Ujvári Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában