Lengyel–magyar nyári egyetem

2022.08.26. 07:16

Orbán Balázs: a közép-európai együttműködésnek még válságállóbbnak kell lennie

Földrajzi adottságok miatt különbség van a lengyel és a magyar stratégiai gondolkodás között – mondta a miniszterelnök politikai igazgatója.

Orbán Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

A térségünket érő fenyegetések a jövőben erősödni fognak, a közép-európai együttműködésnek még válságállóbbnak kell lennie – hangsúlyozta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója csütörtökön a lengyelországi Krasiczynben megrendezett 5. lengyel–magyar nyári egyetemen.

A rendezvényen Tomasz Grosse lengyel politológia-professzor bemutatta Orbán Balázs A magyar stratégiai gondolkodás egyszeregye című könyve lengyel fordítását, amelyet a nyári egyetem szervezője, a varsói Waclaw Felczak Intézet adott ki. A  közönség kérdéseire válaszolva, Orbán leszögezte: földrajzi adottságok miatt különbség van a lengyel és a magyar stratégiai gondolkodás között.

Mindazonáltal történelmileg a középkorban, amikor szintén eltérő volt a lengyel és a magyar állam helyzete,  is felismerték azt,

hogy az euroázsiai kontinens közepén vagyunk, így folyamatos nyomások és behatások érnek minket északról, délről, nyugatról, keletről, és éppen ezért érdemes együttműködni, szövetségekre lépni

– idézte fel.

Úgy látja: a 21. században is „ugyanaz a logika”, a két nemzet stratégiai együttműködése – taktikai különbségek mellett – azért nem tud abbamaradni,

mert az a gravitációs erő, amely az első visegrádi királyi találkozót (1335) is létrehozta, tolja össze ezeket az erőket.

Orbán megítélése szerint a térségünket a különféle földrajzi irányból érő fenyegetések a következő évtizedekben erősödni fognak.

Ezért a közép-európai együttműködésnek még erősebbnek, még válságállóbbnak, összeforrottabbnak kell lennie

– tette hozzá.

Egy másik kérdésre reagálva leszögezte:  meg kell megerősíteni a térségbeli katonai együttműködést,

Közép-Európának képesnek kell lennie megvédeni magát.

Kifejtette: keleti irányból elsősorban katonai fenyegetés éri a régiót, amellyel szemben „katonai módon érdemes felkészülni”, a nyugati irányú fenyegetések pedig „a szuverenitás korlátozásában jelentkeznek”. Az utóbbi kapcsán politikai, gazdasági és diplomáciai együttműködésre van szükség – hangsúlyozta.

Úgy fogalmazott: ebben a témában „együttgondolkodás van a lengyel és a magyar politika, legalábbis annak jobboldali tömbje között”. Hozzátette: stratégiai eltérések vannak

például abban, mi következik az éppen aktuális helyzetből, az Ukrajnával szembeni elfogadhatatlan orosz agresszió vonatkozásában.

Ez azonban

nem írja felül azt a hosszú évtizedekig felépülő közép-európai együttműködést és együttgondolkodást, amelyre mindannyiunknak szüksége van a saját nemzeteink szuverenitásának megerősítése és megőrzése kapcsán

– tette hozzá Orbán Balázs.

A hétfőtől péntekig tartó krasiczyni nyári egyetemet idén mintegy százötven magyar és lengyel diák részvételével, lengyel és magyar politikusok, szakértők, zenészek, sportolók közreműködésével tartják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában