Számvetés

2022.08.22. 16:58

Palkovics László: növelnünk kell az ország energiaszuverenitását

Növelnünk kell Magyarország energiaszuverenitását, kordában kell tartani az egyre emelkedő energiaárak hatását, és meg kell védeni a rezsicsökkentést – sorolta Palkovics László az ország energiabiztonságával kapcsolatos teendőket hétfőn a Vigadóban, tárcájának az államalapítás tiszteletére rendezett ünnepségén.

Palkovics László

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A technológiai és ipari miniszter hangoztatta: gondoskodni kell a növekvő energiaigények kielégítéséről, a magyarországi energetikai rendszer korszerűsítésével hozzá kell járulni a gazdaság, az ipar fejlődéséhez. Hozzátette: továbbra is szem előtt kell tartani a zöldítési és klímasemlegességi célokat.

Ehhez számos eszköz áll rendelkezésre – mondta a miniszter, ide sorolva a hazai energiatermelés növelését. Az energiaveszélyhelyzet azonban rendkívüli kormányzati intézkedéseket követelt a biztonságos ellátás érdekében – emlékeztetett, kiemelve, hogy a kormány az átlagfogyasztás mértékéig továbbra is biztosítja a magyar családok számára a rezsicsökkentést.

A gázzal összefüggésben rámutatott: nem az a kérdés, hogy mennyibe kerül, hanem az, hogy lesz-e belőle elegendő. 

Hangsúlyozta: Magyarország jól áll a gáztározók töltöttségét tekintve, a már betárolt készletek az éves fogyasztás harmadát fedeznék, amivel megelőzzük a 20 százalékos európai átlagot. Magyar közbenjárás kellett ahhoz is, hogy néhány nap szünet után újrainduljon a szállítás a Barátság kőolajvezetéken – jegyezte meg.

Államalapítónkat méltatva Móricz Zsigmondot idézte, aki Szent Istvánról azt írta: bölcsen tette, hogy egész életében egy uralkodó gondolat híve volt. Ez az uralkodó gondolat mindmáig érvényes: mi is egy egységes, szabad, önmagát megvédeni tudó országot szeretnénk, helytállva az európai nemzetek között – tettet hozzá.

Palkovics László azt mondta: I. István küzdelmes uralkodásának köszönhető, hogy az idő próbáját kiálló államszervezet jött létre. Megjegyezte: sok nomád nép próbált otthont találni Európa közepén, de kevesen tudtak életképes államot alapítani. Ez számos fejedelemségnek sem sikerült az össztartozás tudata nélkül, és a területi egység híján – tette hozzá. Úgy folytatta: augusztus 20. annak a kimagasló teljesítménynek az ünnepe, amely évezredes hazánkat, Magyarországot megteremtette.

Az új állam építéséhez első királyunknak teljesen új intézményeket kellett létrehoznia, neki köszönhetjük a vármegyéket és az egyházmegyéket, első törvényeinket 

– sorolta a miniszter. Hozzátette: I. István kiváló diplomata és a korát értő vezető volt, aki utat nyitott a formálódó magyar nemzet számára a világ felé.

Amikor Szent Istvánt és a magyar állam létrejöttét ünnepeljük, fel kell idéznünk, hogy ez a lépés garantálja mindmáig a magyarság szabadságát, és alapozza meg több mint 1000 év után is a jövőjét – mondta.

A miniszter Thomas Mannt idézve azt mondta: „a múltat ünnepelni szép dolog, ha az embernek a jelent és a jövőt illetően rendben van a szénája...”. Hozzátette: érdemes számba venni, ilyen tervekkel állunk a sokasodó kihívások elé.

Palkovics László sajnálatos ténynek nevezte, hogy az elmúlt évek Magyarországon is a járvány elleni védekezésről és az azt követő válságról szóltak, most pedig az elhúzódó háború miatti még súlyosabb helyzettel kell szembenézni. Felidézte: a járvány első hulláma után kiderült, hogy a meghozott intézkedéseik célt értek. A 2020-as mélypont után 2021-ben már 7,1 százalékos volt a gazdasági növekedés, a munkahelyeket pedig nemcsak megtartották, de ma már többen dolgoznak, mint bármikor korábban – mondta.

Az önellátás érdekében sok fontos ágazatot indítottak újra és erősítettek meg, ezek közé sorolta az egészséggazdaságot és a védelemipart. 

A beruházásokat ösztönző politikának köszönhetően okkal vélhettük, hogy egy rendkívül biztató fejlődési pálya előtt állunk 

– mondta a miniszter. Ezt még most is így hiszik – mondta –, de ebbe a helyzetben tört ki az ukrajnai háború. Hozzátette: az első naptól kezdve tudni lehetett, hogy nagyon súlyos következményei lesznek a háborúnak, ma már egész Európa szenved a háborús infláció hatásaitól, a nagyfokú bizonytalanságtól és a fokozódó energiaválságtól.

A kormány célja az, hogy a globális recesszió hatásai alól a lehető legnagyobb mértékben megóvja Magyarországot, a magyar családokat és a vállalkozásokat – fogalmazott. Hozzátette: ennek eléréséhez erős alapokat teremtettek az elmúlt években, jelentős előrelépéseket tettek egyebek közt az iparfejlesztés, a kutatások, az innováció, az egyetemi modellváltás, a közúthálózat, a vasút területén.

Semmilyen veszély, kihívás vagy bizonytalanság nem tántoríthat el bennünket attól, hogy Szent István ügyét folytatva cselekedjünk Magyarországért, a magyar nemzetért 

– mondta a miniszter. Hozzátette: kettőzött erővel folytatják a munkát az energetika, az ipar és a közlekedés-fejlesztés területén. Úgy fogalmazott: bizakodásra ad okot, hogy a borús kilátások ellenére a hazai ipar és a foglalkoztatás is rekordot döntött ebben az évben, és minden nehézség dacára 5,1 százalékkal nőtt az ipari termelés az első fél évben.

Az államalapítás alkalmából lovagkeresztben részesült Virág István, a Magyar Államvasutak Zrt. pályaműködtetési vezérigazgató-helyettese, valamint Szautner Péter, a FrieslandCampania Hungária Zrt. vezérigazgatója. Arany érdemkeresztet vehetett át Eck József, a Paks II. Atomerőmű Zrt. programigazgatója. Ezüst érdemkeresztet kapott Sipos László József, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. nyugalmazott minőségbiztosítási vezető mérnöke, valamint Vincze Pál, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség nukleáris mérnöki osztályának nyugalmazott osztályvezetője. Palkovics László további 14 miniszteri elismerést nyújtott át Koncz Zsófia államtitkárral együtt, többségében energetikai cégek szakembereinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában