Időjárási vészhelyzet

2022.09.18. 11:25

Japánban már több ezren kerestek menedéket a közelgő tájfun elől

Az előrejelzések szerint a szupertájfunná minősített tájfun a legpusztítóbb trópusi viharnak bizonyulhat, amely az elmúlt évtizedekben Japánra lecsapott.

A Nanmadol az idei tájfunszezon 14. szélvihara Japánban. A tájfun középpontjában 200-270 kilométer/órás szélsebességet mértek.

Forrás: The Yomiuri Shimbun/AFP

Fotó: Tosei Kisanuki

Több ezren kerestek menedéket vasárnapra virradóan a Japán déli részén található Kjúsú sziget térségében a közelgő Nanmadol tájfun elől, amely várhatóan a nap folyamán érkezik a területre.

Az amerikai haditengerészettel közösen üzemeltetett japán tájfun-előrejelző központ által "szupertájfunná" minősített tájfun a legpusztítóbb trópusi viharnak bizonyulhat, amely az elmúlt évtizedekben Japánra lecsapott.

A katasztrófavédelem azt közölte, hogy a 13 milliós Kjúsún mintegy 2,9 millió embert szólítottak fel arra, hogy hagyják el otthonaikat, a sziget legnagyobb városában, a délnyugati Kagosimában pedig már több ezren húzódtak óvóhelyekre. A városra és térségére szombaton "különleges figyelmeztetést" adtak ki a hatóságok.

Sajtóhírek szerint vasárnap reggelre több mint 25 ezer háztartás maradt áram nélkül Kagosimában és a szomszédos Mijazakiban, a helyi közlekedési vállalat pedig felfüggesztette a vasúti és vízi közlekedést a vihar elvonultáig.

Helyi idő szerint vasárnap reggel Jun Szok Jol dél-koreai elnök is felszólította a dél-koreai hatóságokat, legyenek készenlétben, mert előrejelzések szerint a tájfun elérheti Dél-Korea déli és délkeleti részeit.

A Nanmadol az idei tájfunszezon 14. szélvihara Japánban. A tájfun középpontjában 200-270 kilométer/órás szélsebességet mértek. A meteorológiai hivatal előrejelzése szerint Kjúsú déli részén 500 milliméternyi eső is eshet vasárnap, míg a fő szigeten, a Tókai régió középső részén (Nagoja környékén) 300 milliméternyi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában