Hiábavaló tagadás

2022.10.14. 10:11

DatAdat-botrány: az adócsalási ügybe keveredett cég hallgat a házkutatásról

Sem a DatAdattól, sem a cégcsoporthoz tartozó személyektől nem kapott érdemi választ a Magyar Nemzet azzal kapcsolatban, hogy történt-e házkutatás az adatlopási botrányba keveredett vállalkozás tevékenységével összefüggésben.

Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője, megválasztott európai parlamenti (EP-) képviselője a pártszövetség eredményváróján Budapesten, egy Dob utcai szórakozóhelyen az európai parlamenti választás napján, 2014. május 25-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Az elmúlt napokban hiába érdeklődött a Magyar Nemzet az interneten megjelölt e-mail-címen, a Bajnai Gordon, valamint egykori titokminisztere, Ficsor Ádám és Gyurcsány Ferenc kabinetfőnöke, Szigetvári Viktor érdekeltségébe tartozó cégcsoport, a DatAdat nem reagált azon kérdéseikre, hogy a NAV tartott-e házkutatást és foglalt-e le iratokat a vállalkozások tevékenységével összefüggésben. SMS-ben keresték Ficsort és Szigetvárit is, ám érdemi választ tőlük sem kaptak.

Információk szerint a NAV hónapok óta folytat nyomozást költségvetési csalás miatt a cégcsoporttal összefüggésben, és ennek az eljárásnak a keretében történt a házkutatás is. Úgy tudni, a NAV a cég hirtelen bevételnövekedésére figyelt fel, ami számottevő, több mint félmilliárdos volt az elmúlt években. A lap úgy értesült, hogy a kutatás és a lefoglalások után derült ki, hogy egy a cég tulajdonában álló, észt bejegyzésű társaság tulajdonrészét adták el egy Amerikában bejegyzett offshore cégnek több mint kétmillió euróért. 

A DatAdat mindent cáfolni próbált, ugyanakkor a NAV tegnap közleményt adott ki, ami szerint valóban történt házkutatás. Mint írták, a gyanú szerint a DatAdat Professional Kft. 2020-ban illegális módon csökkentette fizetendő adóját. A cég valótlan tartalmú nyilatkozatot tett bevallásában, így a költségvetésnek vagyoni hátrányt okozhatott.

 Hozzátették: a költségvetési csalás gyanúja miatt indult eljárásban a nyomozók szeptember 27-én megpróbálták lefoglalni a társaság könyvelési iratait, de a cég jogszabálysértő működése miatt ez nem sikerült. A DatAdat ugyanis – a törvényi előírásokat megszegve – nem a bejegyzett székhelyén működött.

 A társaság vezetői telefonon sem voltak hajlandók megmondani a társaság tényleges működési helyét. Az iratokat a NAV a DatAdat könyvelőjénél sem tudta megtekinteni, mert a megadott címen nem is volt könyvelőiroda. Végül a szükséges iratok jelentős részét a könyvelést végző egyéni vállalkozó be nem jelentett irodájából sikerült lefoglalnia a nyomozóknak – közölte az adóhatóság.

Szigetvári Viktor a NAV-közlemény után a Telexnek már megszólalt és hazugságnak nevezte az adóhatóság állításait. 

A teljes cikket itt olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában