Energiaválság

2022.10.26. 15:33

Szuverenitási, nemzetbiztonsági kérdéssé vált a nukleáris energia (videó)

A nukleáris energia talán kis kivételt tud képezni a túlideologizált, érzelmi alapú viták alól és a szektor a kelet-nyugati együttműködés olyan szelete, amely valamennyire még sértetlen maradt - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Washingtonban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal a Nukleáris Energia Intézet (Nuclear Energy Institute, az amerikai nukleáris ipari kereskedelmi szövetség) washingtoni rendezvényén 2022. október 26-án

Forrás: MTI/KKM

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) miniszteri szintű konferenciájára érkezve hangsúlyozta, hogy Európa minden idők legsúlyosabb energiaellátási válságával néz szembe az ukrajnai háború és az "elhibázott" szankciós válaszok miatt.

A jelenlegi helyzetben így azok az országok tudnak a legstabilabban helyt állni, amelyek képesek maguk megtermelni az általuk felhasznált energia jelentős részét. 

Márpedig Magyarország esetében ez főként nukleáris reaktorokkal lehetséges, ezért is fontos a paksi bővítés, amelynek keretében az atomerőmű kapacitása 2000 megawattról 4400-ra fog nőni - húzta alá.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy az elmúlt hónapokban és években a kormány hatalmas vitákat folytatott az Európai Unióban annak érdekében, hogy megszűnjön a negatív diszkrimináció a nukleáris energiával szemben, azt a megújuló forrásokkal egyenlő feltételekkel kezeljék, illetve a szektor mentességet kapjon az Oroszországgal szembeni szankciók alól.

Mindkét cél teljesült, így nem érinti semmilyen korlátozás a paksi beruházást, amely valódi nemzetközi projekt, mivel bár a fővállalkozó az orosz Roszatom, a blokkok több kritikus fontosságú elemét nyugati nagyvállalatok, így az amerikai General Electric, a francia Framatome és a német Siemens szállítják

 - emlékeztetett.

Majd hozzátette, hogy a nap folyamán találkozik a General Electric vezetőivel, a Siemens képviselőivel nemrég Németországban tárgyalt és hamarosan egyeztetni fog a Framatome vezetőivel is Franciaországban.

Kivétel a túlideologizált érzelmi alapú viták alól

A miniszter közölte, ez példázza azt is, hogy a nukleáris energia "a kelet-nyugati együttműködés olyan szelete, amely valamennyire még sértetlenül megmaradt".

"A nemzetközi viták észszerűtlen, túlideologizált és érzelmi alapokra helyezése alól talán a nukleáris energia pici kivételt tud jelenteni, a paksi atomerőmű maga erre egy bizonyíték" - fogalmazott.

Kiemelte: 

a nukleáris energia olcsó, biztonságos és környezetbarát energiaforrás, utóbbit jól mutatja, hogy a két tervezett új paksi blokk építésével évente 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátása lesz megelőzhető.

Végül pedig figyelmeztetett: "ma már mindenkinek be kellene látnia, akinek csak egy kis józan esze még maradt, hogy nukleáris energia nélkül nem lesz energiabiztonság Európában, nukleáris energia nélkül nem lesznek megfizethető energiaárak Európában és nukleáris energia nélkül Európa nem tudja majd teljesíteni zöld célkitűzéseit."

Szuverenitási, nemzetbiztonsági kérdéssé vált a nukleáris energia

A nukleáris energia szuverenitási, nemzetbiztonsági kérdéssé vált, mivel nélküle nincs ellátásbiztonság sem Európában, sem Magyarországon - közölte Szijjártó Péter az amerikai Nukleáris Energia Intézet (NEI) kerekasztal-beszélgetésén. A tárcavezető rámutatott, hogy nem pusztán az ukrajnai háború és a szankciós válaszintézkedések miatt állt elő a mostani, példa nélküli energiaellátási válság Európában.

Mint mondta, ehhez az is kellett, hogy 

az elmúlt években a kontinens "túlságosan elkényelmesedett", elmaradtak fontos beruházások és infrastruktúra-fejlesztések, a hosszú távú szerződések helyett egyre inkább a spot piacra támaszkodtak a szereplők, illetve a zöld átmenet is "ideológiai kérdéssé" vált.

Szijjártó Péter problémásnak nevezte, hogy ez utóbbi mindenféle alap nélkül erős atomenergia-ellenes állásponttal párosult a csernobili és fukusimai katasztrófára hivatkozva, márpedig szerinte ez olyan, mintha egy közúti baleset miatt lemondanánk az autóhasználatról.

Leszögezte: a nukleáris energia sokkal függetlenebbé teszi Európát, kevésbé védtelenné a nemzetközi energiapiacoktól, így a szektor szuverenitási kérdéssé vált, nélküle nincs ellátásbiztonság, nincsenek megfizethető energiaárak és nincs zöld átállás.

A miniszter arról számolt be, hogy a kormány hatalmas vitákat folytatott azért, hogy az Európai Unió olcsó, biztonságos, fenntartható és zöld energiaelőállítási módnak ismerje el a nukleáris energiát, illetve mentesítse az ágazatot az Oroszországgal szembeni szankciók alól.

Bár utóbbit többször kimondták, a nukleáris beruházásokhoz szükséges szolgáltatásokat és termékeket is kivonták a korlátozások köréből, több intézmény és bank egyfajta "túlteljesítés" miatt továbbra is tart az ilyen ügyletektől.

Szijjártó Péter azt közölte, hogy a magyar energiamixben a nukleáris energia 17 százalékkal szerepel, a hazánkban előállított villamos energia 45 százalékát a paksi erőmű termeli meg, az áramfelhasználás 34 százalékát fedezve.

A jelenlegi négy, egyenként 500 megawatt teljesítményű blokk mellé az orosz Roszatommal 2014-ben aláírt szerződés alapján 2030-ra két VVER-1200 típusú reaktor lép majd működésbe 2400 megawattos összteljesítménnyel. Az erős társadalmi támogatottságot élvező projekt során pedig eleget tesznek a legszigorúbb biztonsági előírásoknak - tudatta.

Hozzátette, hogy a kapacitásbővítésre nagy szükség van, mivel Magyarországon az autó- és elektromos akkumulátorgyártó vállalatok energiaigénye jelentősen emelkedni fog a következő években.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség védelmére van szükség

Szijjártó Péter a konferencián hangsúlyozta, hogy folytatni kell a küzdelmet a nukleáris energiával szembeni negatív diszkrimináció ellen, hiszen bizonyos csoportoknak még mindig erős ellenérzéseik vannak mindenféle tényalap nélkül, pusztán "ideológiai és politikai motivációból".

Magyarország a nukleáris energiát már több mint negyven éve használja, és csak pozitív tapasztalatai vannak, enélkül nincs ellátásbiztonság, nincsenek megfizethető árak és nincs zöld átmenet 

- mondta. Rámutatott, hogy a paksi bővítés a valaha volt legnagyobb hazai zöldmezős beruházás, költsége 12 milliárd euróra rúg, a projekt százezer munkahelyet biztosít, eredményeképpen pedig évi 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátása lesz megelőzhető.

A miniszter kiemelte, hogy a jól szervezett és finanszírozott atomenergia-ellenes mozgalmak többek között Magyarország szuverenitását is veszélyeztetik, ugyanis az energiamix meghatározása nemzeti hatáskör.

Ezzel kapcsolatban pedig a NAÜ-nek fontos szerepe van abban, hogy felemelje a szavát a nukleáris energia békés célú felhasználásának joga mellett, kiegyensúlyozott, igazságos és pártatlan hozzáállásra van szükség

 - szögezte le.

Végül méltatta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség tevékenységét, például az ukrajnai válságban is tapasztalt racionális megközelítését, amely a további eszkaláció helyett segített a nukleáris katasztrófa megelőzésében.

Hozzátette: a fegyveres konfliktust illetően a világ már a 25. órában jár, és ha minden így megy tovább, annak rendkívül súlyos következményei lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában