Ukrán válság

2022.11.23. 06:07

Ismét orosz rakétacsapás érte Kijevet

A háború 273. napjának krónikája.

Egy nő telefonál egy generátor segítségével Kijevben, 2022. november 21-én

Forrás: Anadolu Agency/AFP

Fotó: Metin Aktas

Törvényjavaslatot terjesztettek be a Moszkvához hű ukrán ortodox egyház betiltásáról

Képviselők egy csoportja törvényjavaslatot terjesztett az ukrán parlament elé, amelyben azt indítványozzák, hogy tiltsák be az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű „szárnyát” – hozta nyilvánosságra Irina Friz parlamenti képviselő szerdán a Facebookon.

„Ez a törvényjavaslat teljes tilalmat ír elő minden olyan vallási szervezetre és intézményre vonatkozóan, amely elfogadja az orosz ortodox egyház fennhatóságát kánoni, szervezeti, illetve bármilyen egyéb ügyeiben”

– idézett az UNIAN hírügynökség a képviselő bejegyzéséből. Friz szerint az ukrajnai ortodox vallási szervezetek tevékenységét annak figyelembe vételével kell kezelni, hogy az ukrán ortodox egyház független az orosz ortodox egyháztól.

Lembergben is súlyos következményei voltak a rakétacsapásoknak

A mai nap folyamán egész Lemberg áram nélkül maradt az ukrán energetikai infrastruktúrára mért nagy erejű orosz rakétacsapások miatt,

mostanra helyreállt az áram- és vízellátás.

Andrij Szadovij polgármester közölte, hogy a tervezett áramkimaradások továbbra is érvényben maradnak.

Ezt mondta Putyin legfőbb szövetségese

Békekötésre szólított fel Oroszország és Ukrajna között Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) jereváni csúcsértekezletén szerdán.

„Minden háború béketárgyalásokkal ér véget. Nem engedhetjük meg, hogy az orosz és ukrán testvérnépet évtizedekre vagy évszázadokra kölcsönös gyógyíthatatlan sebek válasszák el egymástól” – mondta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta kollégáinak, hogy Ukrajnáról zárt ajtók mögött fog beszélni.

A vasárnap újraválasztott kazah elnök szoros szövetséget ápol Moszkvával, de már korábban is bírálta Oroszország ukrajnai háborúját.

Zelenszkij az ENSZ BT összehívását követeli az orosz rakétatámadások miatt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök utasította Ukrajna ENSZ-nagykövetét, hogy a szerdai orosz rakétacsapások miatt követelje a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását.

Ezt Zelenszkij maga közölte a Twitteren. „Civilek meggyilkolása, a polgári infrastruktúra lerombolása terrorcselekmények. Ukrajna továbbra is határozott választ követel a nemzetközi közösségtől ezekre a bűncselekményekre” – szögezte le az elnök bejegyzésében.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a Facebookon ítélte el a szerdai orosz rakétatámadásokat. „Az ukrán hadsereg legyőzésére képtelen ellenség civilek, hőerőművek, egészségügyi intézmények, sőt csecsemők ellen is hadat visel” – fogalmazott a főparancsnok, utalva arra, hogy egy szerdára virradóra végrehajtott orosz rakétatámadás során találat ért egy szülészeti osztályt Zaporizzsja megyében, és meghalt egy újszülött.

Tájékoztatása szerint az orosz erők 67 rakétát lőttek ki Ukrajnára, ebből csak a fővárosra, Kijevre harmincat. Utóbbiból húszat semmisített meg az ukrán légvédelem. Megerősítette, hogy országszerte 51 rakétát és öt drónt semmisítettek meg még becsapódás előtt az ukrán erők.

Zaluzsnij köszönetet mondott a partnerországoknak az Ukrajnának adott légvédelmi és rakétaelhárító rendszerekért kiemelve, hogy „az európai béke közvetlenül függ Ukrajna stabilitásától és biztonságától”.

Uniós biztos: létfontosságú az Ukrajna támogatását szolgáló új pénzügyi eszköz elfogadása

Létfontosságú, hogy az Ukrajnának nyújtandó mintegy 18 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomagot minél hamarább elfogadják az uniós tagállamok, ez nemcsak Ukrajna megsegítése, hanem az egész EU hitelessége szempontjából szükségszerű - jelentette ki Virginijus Sinkevicius uniós biztos szerdán az Európai Parlament plenáris ülésén.

A biztos az Ukrajna hosszútávú finanszírozásról szóló parlamenti vitában elmondta: Oroszország a háború kezdete óta akkora károkat okozott Ukrajnában, hogy május végére az újjáépítés és a helyreállítás becsült költsége 349 milliárd dollárra rúgott.

Felhívta a figyelmet: 

az ukrajnai pénzügyi szükségletek 2023-ban is akutak lesznek. Az EU és tagállamai eddig összesen csaknem 20 milliárd eurót mozgósítottak 2022-ben a katonai támogatás mellett. Szerdán további 2,5 milliárd euró rendkívüli makroszintű pénzügyi támogatást folyósítottunk, a háború kezdete óta ezek összege mintegy 6,7 milliárd euró - tette hozzá.

Mint mondta decemberben további 500 millió eurót folyósít az EU Kijevnek, amint a hatóságok bizonyítják, hogy teljesítették a támogatáshoz szükséges, vállalt feltételeket a reformok megvalósításával kapcsolatban. Elmondása szerint eddig kielégítő előrelépés történt a reformok terén, a rendkívüli makroszintű pénzügyi támogatáshoz kapcsolódó, a pénzeszközök felhasználásának átláthatóságát és hatékonyságát biztosítani hivatott jelentéstételi követelmények alapján Ukrajna arról számolt be, hogy a forrásokat megfelelően használták fel.

A biztos szerint az uniós támogatás hatékonyan hozzájárult ahhoz, hogy Ukrajna korlátozza kormányzásának monetáris finanszírozását, a makroszintű pénzügyi stabilitás fenntartását és az ukrán hivatalos nemzetközi tartalékállományok megőrzését, amely szeptember óta 25 milliárd dollár felett stabilizálódott.

Transznyefty: újraindult a kőolaj szivattyúzása a Barátság vezeték ukrán szakaszán

Ukrajna közép európai szerint 17 óra 46 perckor újraindította a kőolaj szivattyúzását a Barátság kőolajvezeték korábban leállított ukrajnai szakaszán - közölte Igor Gyomin, a Transznyefty orosz csővezeték-társaság elnökének tanácsadója a RIA Novosztyi hírügynökséggel.

A Barátság kőolajvezeték az oroszországi Szamara megyéből indul, majd Brjanszkon áthaladva kettéágazik: északra Fehéroroszországon, Lengyelországon és Németországon, délre pedig Ukrajnán, Csehországon, Szlovákián és Magyarországon keresztül halad.

Leállították a Barátság kőolajvezeték egy szakaszát Ukrajnában

Ukrajna leállította a Barátság kőolajvezeték egy szakaszát - mondta Igor Gyomin, a Transznyefty orosz olajvezeték-vállalat elnökének tanácsadója szerda este a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

"Ukrajnában leállították a Barátság kőolajvezeték egy szakaszát Broditól a Kárpátokig. Brodi irányába Fehéroroszország még mindig szivattyúzza az olajat. Nem tudom megmondani, hogy az Ukrtransznafta mikor kapcsolódik vissza" - mondta Gyomin a RIA Novosztyinak.

A TASZSZ orosz hírügynökség a Transznyeftyre hivatkozva azt írta, hogy ha Kijev nem állítja vissza a kőolajvezeték működését a Novohrad-Volinszkij - Brodi szakaszon, akkor a szivattyúzás hamarosan leáll.

Az Ukrtransznafta hétfőn arról tájékoztatta a Transznyeftyet, hogy Kijev 2023-tól meg akarja emelni a Barátság vezetéken keresztül a kelet-európai országokba történő orosz kőolajszállítás tranzitdíját.

A RIA Novosztyi szerint az Ukrtransznafta idén áprilisban már megemelte a tarifát. Éves szinten a tranzitköltségek 51 százalékkal emelkedtek.

Novák Katalin a Sándor-palotában fogadta a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökét

Novák Katalin államfő a Sándor-palotában fogadta szerdán Brenzovics Lászlót, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökét.

Brenzovics László a találkozó után a helyszínen a közmédiának azt mondta, hogy a kárpátaljai magyarság és Kárpátalja helyzetéről is szó esett a köztársasági elnökkel folytatott megbeszélésen.

Kiemelte, 

a háború miatt hatalmas a szenvedés, és rendkívül nehéz tél előtt állnak, ezért még sokáig szükségük lesz a támogatásra és szolidaritásra.

Elmondta, megköszönte Novák Katalin szolidaritását és támogatását, és azt, hogy odafigyel a kárpátaljai magyarságra.

Brenzovics László emlékeztetett arra, hogy az ukrajnai háború idején Magyarország egyik legnagyobb humanitárius programját folytatja, a kárpátaljai magyarság sok támogatásban részesült, és a köztársasági elnök külön is támogatott kárpátaljai árvaházakat.

Kárpátalja messze van a frontvonaltól, de a gazdasági válság, az áramkimaradások, a légiriadók rányomják a bélyegét a kárpátaljai magyarok életére is 

- mutatott rá Brenzovics László.

Hozzátette: a magyar kormány támogatása az élet minden területére kiterjed, így segítik az ott dolgozó orvosokat, tanárokat, infrastrukturális beruházásokat, közintézményeket, továbbá gyógyszert és élelmiszert is kapnak. Enélkül az ott élők helyzete sokkal rosszabb lenne - hangsúlyozta, hozzáfűzve: reménykednek, hogy a háború mielőbb véget ér, és az élet visszatérhet a rendes kerékvágásba.

Katonai és energetikai létesítmények elleni támadást hiúsított meg az FSZB Voronyezs megyében

Katonai és energetikai létesítmények elleni szabotázskísérletet akadályoztak meg az orosz rendvédelmi szolgálatok Voronyezs megyében, a merénylőkkel végeztek - közölte szerdán az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közönségkapcsolat-központja.

Az FSZB szerint a három merénylő, aki a közlemény szerint egy "ukrán nacionalista ideológiát támogató összeesküvő sejthez" tartozott, erőszakkal ellenállt az őrizetbe vételi kísérletnek Voronyezs külvárosában. A hatóságok akkor csaptak le rájuk, amikor a "terror eszközeit" elővették a rejtekhelyükről.

A szabotőrök lakhelyén tartott házkutatások során két bevetésre kész improvizált robbanószerkezetet, az előállításukhoz szükséges alkatrészeket, hideg- és lőfegyvereket, lőszereket és kommunikációs eszközöket találtak és foglaltak le.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve elmondta, hogy az orosz fegyveres erők a donyecki régióban zajló előrenyomulásuk során az elmúlt nap folyamán több mint hatvan ukrán katonát öltek meg, és öt páncélozott harcjárművet tettek üzemképtelenné. A tábornok szerint az ukrán hadsereg sikertelen offenzívakísérletek közben Kupjanszk irányában több mint harminc embert, két járművet és egy aknavetőt, Liman irányában pedig mintegy húsz embert, három aknavetőt és két járművet veszített.

Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi erők csapást mértek az ukrán 128. hegyi rohamdandár parancsnokságára a Zaporizzsja megyei Volnyanszk közelében, továbbá 72 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra is, megsemmisítve egyebek között egy amerikai gyártmányú AN/TPQ-37-es lövegelhárító radarállomást és két rakéta- és tüzérségi fegyver- és lőszerraktárt. Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán öt ukrán drónt lőtt le a fekete-tengeri gázmezők felett és Szevasztopol város közelében.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán hadsereg a háború kezdete óta 333 repülőgépet, 177 helikoptert, 2554 drónt, 390 lékvédelmi rakétarendszert, 6782 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 901 sorozatvetőt, 3615 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7329 katonai járművet veszített.

Moldovai miniszter: tömeges áramkimaradások kezdődtek országszerte

Tömeges áramkimaradások kezdődtek szerdán Moldovában az ukrajnai energiahálózatban keletkezett károk miatt - közölte Andrei Spinu miniszterelnök-helyettes, infrastrukturális és regionális fejlesztési miniszter.

"Az ukrajnai energiarendszer helyzete miatt az utóbbi órában tömeges áramkimaradások kezdődtek országszerte. A Moldelectrica dolgozik az áramszolgáltatás helyreállításán" - írta Andrei Spinu Telegram-csatornáján.

A Moldelectrica állami áramszolgáltató megerősítette a hírt. Korábban a kormány utasítására titkosították a cég honlapján szereplő adatokat.

A Dnyeszter melléki oroszbarát szakadár területen szerdán teljesen megszakadt az áramszolgáltatás - jelentette a moszkvai székhelyű TSZV televízió. A jelentés szerint egy sor településen - így Ribnitától Dnestrovscig, valamint Parcaniban és Tiraspolban - nincsen áram.

 

A moldovai elektromos hálózat a szovjet idők óta összeköttetésben van az ukrajnai és Dnyeszter melléki hálózatokkal. Ez utóbbi területen található Moldova legnagyobb erőműve, a Cuciurgan erőmű. Áramkimaradás, illetve az automatika meghibásodása esetén a balesetek elkerülése érdekében leáll az áramszolgáltatás.

 

Ismét orosz rakétacsapás érte Kijevet

Ismét orosz rakétacsapás érte szerdán az ukrán fővárost, Kijevet, az első információk szerint 

legalább három civil életét vesztette, hatan megsérültek 

- közölte a kijevi katonai adminisztráció a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Rockets strike in Ukraine's capital Kyiv
Egy kétemeletes lakóépületet ért találat
Forrás: Ukrán Nemzeti Rendőrség / Anadolu Agency / AFP

A közlés szerint egy kétemeletes lakóépületet ért találat. Vitalij Klicsko kijevi polgármester hozzátette, hogy egy létfontosságú infrastrukturális létesítményt is eltaláltak az orosz rakéták.

Az ukrán titkosszolgálat "gyanús" oroszokat talált az átkutatott ortodox kolostorokban

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű szárnyhoz tartozó kolostorok helyiségeiben tartott házkutatása során oroszbarát irodalmat, jelentős mennyiségű készpénzt és "gyanús" orosz állampolgárokat talált - számolt be szerdán az SZBU sajtószolgálata.

Az ukrán szakszolgálat a rendőrséggel és a nemzeti gárdával együtt kedden kémelhárítási műveletet hajtott végre a kijevi Pecserszki Lavra kolostor épületegyüttesében és egy Rivne megyében lévő kolostorban. Az SZBU szerdai közleménye szerint több mint 350 egyházi épületet és 850 embert ellenőriztek. Több mint 50 embert hallgattak ki, akiket poligráf vizsgálatnak is alávetettek.

Nemcsak ukrán állampolgárok voltak köztük, hanem külföldiek is, köztük Oroszország állampolgárai is, akik a létesítmények területén tartózkodtak - írta az SZBU. A szakszolgálat közleménye szerint néhányan közülük az iratok ellenőrzésekor szovjet útlevelet és katonai igazolványt adtak át, és voltak, akik egyáltalán nem rendelkeztek eredeti okmányokkal, csak azok másolatával, vagy sérült, hamisnak látszó ukrán útlevéllel.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) tagjai látogatókat igazoltatnak a a kijevi Pecserszki Lavra kolostor épületegyüttesében 2022. november 22-én 
Fotós: Sergei Chuzakov / Forrás: AFP

Az SZBU kiemelte, hogy a kijevi Lavra területén tartózkodott egy 32 éves ukrán állampolgár, aki érintett lehet az Antvan oroszbarát hírügynökség Ukrajnában folytatott jogellenes tevékenységében. Ő a vagyonkezelője az Antvan Group elnevezésű orosz cég tulajdonosának, akinek számos telke és közétkeztetési intézménye volt Ukrajnában. Ezeket az ingatlanokat büntetőeljárás keretében lefoglalták 

- idézett a közleményből az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Az SZBU közlése szerint a házkutatások során találtak oroszbarát irodalmat, amelyet a szemináriumban és a gyülekezeti iskolákban folyó képzés során használnak, és készpénzt is: több mint kétmillió hrivnyát és százezer dollárt is meghaladó összeget, továbbá több ezer orosz rubelt.

Légiriadó Ukrajna egész területén

Légiriadót adtak ki Ukrajna egész területére, miután robbanásokról érkeztek jelentések az ország déli és keleti régióiból - írja a Reuters.

Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója szerint Oroszország újabb rakétatámadást indított, és felszólította az embereket, hogy maradjanak az óvóhelyeken.

Európai Parlament: Oroszország terrorista rezsim

Az Európai Parlament terrorista rezsimnek nyilvánította Oroszországot az Ukrajna elleni brutális háborúja miatt, és felszólította a világ demokráciáit, hogy kövessék példáját – tudatta a The Guardian.

A képviselők nagy többsége által elfogadott, nem kötelező érvényű állásfoglalásban az Európai Parlament szerint Oroszország terrorista rezsimnek minősül a polgári infrastruktúra szándékos fizikai rombolása és az ukrán civilek tömeges meggyilkolása miatt, amelynek célja az ukrán nép kiirtása.

A parlament sürgette az EU 27 tagállamát, hogy ugyanezt a minősítést tegyék meg "az ezzel járó összes negatív következménnyel együtt".

Orosz rakéta csapódott a szülészet épületébe

Orosz rakétatámadás érte a Zaporizzsja melletti Vilnianszka Kórház szülészetét az éjszaka – írta Olekszandr Sztarukh, Zaporizzsja megye kormányzója a Telegramon. A támadásban egy újszülött meghalt.

A Zaporizzsjai terület katonai közigazgatása által közreadott képen ukrán tűzoltók egy kórház szülészeti osztályának egy rakétatámadásban megsérült épületét oltják a Zaporizzsjai területen fekvő Vilnjanszkban 2022. november 23-án 
Forrás: MTI/AP/A Zaporizzsjai terület katonai közigazgatása

Hazaárulással vádolják a volt minisztert

Dmitro Tabacsnyikot, aki Viktor Janukovics elnöksége idején oktatási miniszter volt Ukrajnában, azzal gyanúsítják, hogy megszervezte és koordinálta az orosz meghatalmazottak tevékenységét Herszon és Zaporizzsja megyék megszállt részein – közölte a Legfőbb Ügyészség.

Polgármesterrablás

Az orosz erők több közösség ukrán polgármesterét is elrabolták Herszon megyében, és a Dnyipro folyó keleti partjára vitték őket – jelentette az ukrán belügyminisztérium.

Ferenc pápa az ukránok szenvedését a sztálini időkben elszenvedett éhínséghez hasonlította

Az ukránul holodomornak, éhínségnek nevezett történelmi időszakhoz hasonlította a mai ukrajnai lakosság helyzetét Ferenc pápa szerdán az általános audiencián elmondott beszédében.

A katolikus egyházfő arra kérte az audiencián résztvevőket: imádkozzanak azért, hogy vége legyen minden háborúnak a világon, kiváltképpen a "szeretett és mártír ukrán nép borzalmas szenvedései" enyhüljenek.

A pápa emlékeztetett arra, hogy szombaton lesz az 1932-33-as "borzalmas népirtás", Ukrajnára vonatkozóan és ukránul a holodomor évfordulója. Felidézte, hogy a mesterségesen, éheztetéssel előidézett népirtást Sztálin vitte véghez szerte a Szovjetunióban, különösen Ukrajnában.

Az egyházfő imára szólított fel a "genocídium áldozataiért és a számos ukránért, gyermekekért, nőkért, idősekért, akik ma szenvedik el az agresszió mártíromságát".

A kijevi parlament 2006. november 28-án fogadta el a törvényt, amellyel az éhínség éveit az ukrán nép ellen elkövetett népirtásnak nyilvánította.

Putyinnak nem érdeke a háború lezárása

Vlagyimir Putyinnak nem érdeke lezárni az ukrajnai háborút - mondta Lawrence Freedman, a londoni King's College hadtudományi emeritus professzora. A Sky Newsnak nyilatkozva azt mondta, hogy a következő hónapokban a világ azt tapasztalhatja, hogy az ukrán csapatok megerősítik pozícióikat anélkül, hogy Oroszország elismerné, hogy veszített.

„Amint Putyin egy tárgyalással lezárja a háborút, gyakorlatilag ki kell vonulnia, és be kell látnia, hogy az egész ostobaság és hiábavalóság volt, és számon lehetne őt kérni. Tehát bizonyos mértékig könnyebb elhúznia a dolgot, még ha nem is ér el nagy sikereket a csatatéren, még ha területet kell is átengednie" - mondta Freedman, aki szerint mindkét harcoló fél számára rendkívül nehéz lesz a tél.

Szenátorok lobbiznak az amerikai drónokért

16 amerikai szenátor arra kérte a Biden-adminisztrációt, hogy alaposan gondolja át Ukrajna drónszállítási kérését. A kétpárti csoport tagjai magyarázatot várnak a Pentagontól, miért nem teljesítik Ukrajna MQ-1C Grey Eagle drónok iránti kérelmét – írja a Wall Street Journal. A szenátorok aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az Egyesült Államok ellenzi a kérést, mondván, hogy a drónok szállítása "alapos átgondolást igényel".

A Biden-adminisztráció eddig elutasította a drón iránti kérelmeket, mert aggódnak, hogy lelőhetik, ezzel pedig fontos haditechnika kerülhet idegen kézbe. Ezen kívül úgy ítélték meg, hogy nem voltak nélkülözhetetlenek Ukrajna háborús erőfeszítéseihez, és eszkalálhatják a konfliktust, de a Pentagon nem erősítette meg ezt az álláspontot. A Pentagon szóvivője azt mondta: "Szakpolitikai kérdésként nem kommentáljuk a választott tisztségviselőkkel folytatott kommunikációnkat."

"Most elmegyünk, mert ijesztő éjszaka aludni"

A nemrégiben felszabadult Herszon városából, ahol a távozó orosz csapatok kritikus infrastruktúrákat romboltak le, jelenleg olyan területekre telepítik át a polgárokat, ahol a biztonsági és fűtési problémák kevésbé súlyosak.

 Az egyik lakó, Tetyjana Sztadnik a Sky Newsnak így nyilatkozott: Most elmegyünk, mert ijesztő éjszaka itt aludni. Drónok repkednek a fejünk felett és felrobbannak. Ez túl sok. Kivárjuk, amíg a helyzet javulni fog.

Irina Verescsuk, Ukrajna miniszterelnök-helyettese a herszoni lakosoknak – különösen az időseknek, a gyermekes nőknek, valamint a betegeknek vagy fogyatékkal élőknek – szóló üzenetében azt írta, nem kell amiatt aggódniuk hogy végleges lenne az evakuálás, az csak a téli időszakra vonatkozik.

Tengeri drónokra gyűjtenek

Az ukrán United24 adománygyűjtő platformon jelenleg haditengerészeti drónok vásárlásához gyűjtenek pénzt. Konkrét összegek számszerűsítése nélkül az ukrán elnök azt mondta, hogy a felület eredményei most is nagyszerűek. Több mint 50 ukrán cég mellett nemzetközi vállalkozások, ukrán és külföldi magánemberek küldtek már pénzt, összesen 93 országból csatlakoztak a kezdeményezéshez. Az adományok hatására fokozatosan építik fel az ukrán haditengerészeti drónflottát.

Több mint nyolcezren érkeztek kedden Ukrajnából Magyarországra

Magyarország területére 2022. november 22-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4931 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3390 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 132 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. november 22-én 114 ember, köztük 45 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Ukrán biztonságiak lerohantak egy kijevi kolostort

Az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) lerohant egy történelmi kolostort Kijevben, hogy megállítson feltételezett orosz ügynököket.

A 11. században alapított Kijevi Pecserszk Lavra keresztény kolostor az ukrán ortodox egyház (UOC) székhelye. Az egyház Oroszország megszállása után kivált a moszkvai patriarchátusból, a szakadást Kirill orosz pátriárka háborús támogatása váltotta ki. Ennek ellenére az UOC néhány vezető papját azzal vádolják, hogy továbbra is rejtetten támogatják Moszkvát, és pozíciójukat a templomba járók befolyásolására használják fel. A Kreml szerint a razzia újabb támadás volt Kijev részéről az orosz ortodoxia ellen.

A kijevi SBU biztonsági szolgálat kedden bejelentette, hogy "elhárító intézkedéseket" hajt végre az orosz különleges szolgálatok "felforgató tevékenysége" ellen. Azt mondták, megnőtt a támadások, a szabotázs és a túszejtés kockázata azokon a helyeken, amelyek polgárok nagy csoportjait vonzották.

A kolostor, amely az UNESCO Világörökség része, egyike volt annak a számos ortodox templomnak, amelyben kedden razziáztak, mivel a hatóságok reagáltak azokra a panaszokra, miszerint a papok dicsőítették Oroszországot, és szövetségben állhatnak a Kremllel.

Legyőzhetetlenségi pontok

Az első példák sikerén felbuzdulva újabb és újabb helyeken nyílnak "Legyőzhetetlenségi pontok" Ukrajnában. Már több mint 4000 ilyen pont van Ukrajnában, de még többet terveznek. Az ingyenesen, napi 24 órában használható "Legyőzhetetlenségi pontok" egy helyen koncentrálják az alapvető szolgáltatásokat: generátor segítségével biztosít áramot a telefontöltéshez, van Starlink internetkapcsolat, tiszta ivóvíz, elsősegély-készlet, mindez egy fűtött helyiségben.

A pontokat iskolákban, a regionális és kerületi önkormányzatok épületeiben alakították ki, de egyre több vállalkozó is csatlakozik a kezdeményezéshez, így kereskedelmi egységekben vagy akár gyár- és irodaépületekben is alakítottak már ki "Legyőzhetetlenségi pontokat". A nezlamnist.gov.ua weboldal folyamatosan frissülő térképén is feltüntetik, hol találnak az emberek ilyen segélypontokat, ahogy azt is, hol működik a legközelebbi benzinkút, bank, gyógyszertár vagy élelmiszerbolt.

Újabb támadás érheti az energiaellátást

Az energetikai és közüzemi dolgozók sok régióban folytatják a hálózat helyreállítását. Készülünk az energiarendszerünk elleni esetleges újabb terrortámadásokra is - mondta az ukrán elnök, aki egyben bejelentette, hogy mostantól Kijevben és 16 régióban már csak a leállási ütemterv szerint lesznek tervezett áramszünetek. Ezt a rendszert azonban csak addig lehet tartani, amíg a felhasználók is partnerek ebben. Mindenkinek meg kell értenie, hogy a fogyasztási kiugrások újabb vészleállásokat eredményezhetnek - emlékeztetett Volodimir Zelenszkij.

Milliók kapnak nyugdíjat és szociális ellátást

Az ukrán elnök emlékeztetett: a partnerországok közvetlen pénzügyi támogatásának segítségével sikerül eleget tenni a társadalmi kötelezettségeknek. "A teljes háború kezdete óta stabil kifizetéseket folyósítunk a nyugdíjasoknak – ez csaknem 11 millió embert jelent. A nyugdíjak indexálása a törvényben foglaltak szerint megtörtént. 6 millió állampolgár részesül valamilyen szociális támogatásban. Csak ebben a hónapban a szociális kifizetések összesen csaknem 14 milliárd hrivnyát (kb. 150 milliárd forint) tettek ki. Ez a sokgyermekesek, a szegények, az egyedülálló anyák és a fogyatékkal élők támogatása. Szintén több mint 2 millió belső menekült kap segítséget az államtól. Plusz a költségvetési szektor alkalmazottainak fizetése. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy minden védőnk fizetését is biztosítsuk. Ukrajna pénzügyi frontvonala most ugyanolyan fontos, mint a csatatéren" - mondta Volodimir Zelenszkij.

Újabb amerikai pénzek

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében azt mondta, hogy érkezik az Európai Uniótól származó makroszintű pénzügyi segély újabb, 2,5 milliárd eurós részlete, valamint várják a jövő évi pénzügyi segélyprogram jóváhagyását is 18 milliárd euró értékben.

Az Amerikai Egyesült Államok eközben bejelentette, hogy hamarosan 4,5 milliárd dolláros kiegészítő finanszírozást biztosít az ukrán költségvetés közvetlen támogatására.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában