Kapcsolatok

2022.11.23. 07:16

Dollárbaloldal: sötét foltok Karácsony Gergely körül (2. rész)

Az előválasztás során meglepő módon visszalépő politikus körül rengeteg a megválaszolatlan kérdés. Ezek közül a legfontosabb, hogy kik pénzelték százmilliókkal a kampányát, illetve, hogy részesedett-e jelenlegi főtanácsadóján, az Action for Democracy vezetőjén keresztül amerikai támogatásokban. A külföldről érkező pénzek kezelésében központi szerepet játszottak a mozgalmak, amelyek működésére teljesen más szabályok vonatkoznak, mint a politikai pártokra. Karácsony Gergely titokzatos szervezete, a 99 Mozgalom már Anonymus videójában is felbukkant.

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén a Városháza dísztermében 2022. június 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Ahogy azt írása első részében a Magyar Nemzet bemutatta, Karácsony Gergely a több százmilliós kampánytámogatás ellenére elvesztette a baloldali előválasztás első fordulóját, majd a második kör előtt visszalépett Márki-Zay Péter javára. Utóbbi saját bevallása szerint ezzel egyidejűleg jelentkezett a 99 Mozgalomba, és átvette a Karácsonynak szánt plakátfelületeket. 

Ezt követően a baloldali kampány fő háttérintézménye Márki-Zay Mindenki Magyarországa Mozgalma lett, a 99 Mozgalom pedig gyakorlatilag eltűnt a színről. Karácsony egyébként formálisan a harmadik volt a baloldal közös listáján, de végül nem vette át parlamenti mandátumát.

Mindeközben a 99 Mozgalomról sokáig, egészen a választásokat megelőző utolsó hetekig nem lehetett hallani. 2022. március 22-én mutatta be Anonymus egy videóban, hogy Karácsony Gergely nyári előválasztási kampányát az a Patek Gábor szervezte, aki a baloldali vezetésű III. kerület akkoriban kirobbant korrupciós botrányának az egyik főszereplője. 

Egy 2021. augusztus 26-i e-mail szerint Patek a Key Price Kft. nevében eljárva kért ajánlatot és elérhető felületlistát száz óriásplakát elhelyezésére. Patek azt írta, hogy megrendelőként a Párbeszéd Magyarországért Pártot tüntessék fel, ám felhívta a figyelmet arra, hogy a végfelhasználó a 99 Mozgalom lesz, „amely jelenleg nem jogi személy”. 

Az üzlet meg is valósult, hiszen Anonymus az erről szóló számlát is mellékelte. A JCDecaux Hungary Zrt. által kiállított bizonylat szerint a 123 hirdetési felületért Karácsonyéknak csupán 5,2 millió forintot kellett fizetni, hiszen az 51 millió forintos árból a Key Price Kft. közel 46 millió forint engedményt kapott.

A 99 Mozgalom végül csak a 2022-es országgyűlési választások után tette közzé a 2021-es évről szóló elszámolását, melyben a bevételi oldalon 263 millió, a kiadásin pedig 283 millió forint szerepelt. A támogatók kilétéről továbbra is hallgatott Karácsony Gergely ernyőszervezete. A kiadási oldalon egyébként úgy szerepelt egy 283 millió forintos összeg, hogy csak Facebook-költésekre 140 millió ment el. Ekkorra már a szervezet honlapja sem volt elérhető.

2022 augusztus végén Márki-Zay Péter elkezdett beszélni arról, hogy sok százmillió forintot kaptak külföldről a kampányra. Karácsony Gergely viszont még ekkor sem akarta elmondani, hogy honnan jöttek a kampánypénzek. Eleinte még arra a kérdésre sem válaszolt, hogy vajon az ő előválasztási kampányát is támogatta-e a Márki-Zay Péter országgyűlési kampányát finanszírozó amerikai Action for Democracy, avagy sem.

A 99 Mozgalom Action for Democracy részéről történő finanszírozását firtató kérdés azért is volt több, mint jogos, mert az amerikai kampányszervezethez a főpolgármestert egy tanácsadója személye is kötötte.

A Márki-Zay Péter országgyűlési kampányát finanszírozó amerikai szervezetet ugyanis az a Korányi Dávid vezeti, aki 2019 óta a főpolgármester fizetett városdiplomáciai főtanácsadója. Nehéz – bár nem lehetetlen – elképzelni, hogy a New Yorkban élő és Soros Györgyhöz is köthető aktivista főnökének nem, csak Márki-Zay Péternek hajtott volna fel pénzt a kampányára.

További alapos gyanúra okot adó elem, hogy a főpolgármester ernyőszervezete egy ideig szerepelt az Action for Democracy támogatotti listáján, de az amerikai szervezet szeptemberben kiadott egy közleményt, amelyben – teljesen abszurd módon – letagadta mindezt.

Egyébként az Action for Democracy csak azt követően vette le a 99 Mozgalom nevét a támogatottak közül, hogy Bohár Dániel újságíró megizzasztotta Karácsony Gergelyt a kampánypénzek kérdésben, és utóbbi nem tudta egyértelműen megmondani, hogy kapott-e pénzt a tengerentúlról kampányára. Az interjú után nem sokkal aztán saját bevallása szerint felhívta Korányit, és levettette vele a 99 Mozgalom nevét a tengerentúli szervezet honlapjáról.

Szintén érdekes szál viszont, hogy Karácsony elismerte, hogy „szakmai együttműködésük” van az amerikai kampányszervezettel. Mikor ugyanis Bohár Dániel később megkérdezte, hogy miért volt kint a honlapjukon a 99 Mozgalom neve, Karácsony azt válaszolta, hogy „nyilván a szakmai együttműködést összekeverték a pénzügyi támogatással. Gondolom én.”. Majd hozzátette, hogy „most is támogatják a rendezvényünket”.

Addigra már az is kiderült, hogy a főtanácsadó távozik a fővárosi önkormányzattól. 2022 végével ugyanis közös megegyezéssel szünteti meg a New Yorkban élő Korányi Dávid tanácsadói szerződését a főváros.

Az pedig mindeközben 2022 nyarának végén világossá vált, hogy a politikusok és más, mentelmi joggal védett személyek ügyében is eljáró Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vette át a rendőrségtől a Patek Gáborék által a 99 Mozgalom, illetve Karácsony számára intézett kampányügyben a nyomozást.

Érdekes, ahogy a Kontra összefoglalta a Karácsony és Márki-Zay közötti váltás történetét: ”jó eséllyel ugyanazok a nemzetközi körök öntötték a pénzt Karácsony és Márki-Zay politikai hátországába. És ugyanazok a nemzetközi körök álltak tovább a főpolgármestertől a hódmezővásárhelyi városvezetőhöz. Ahogy több jogász is megállapította, a külföldről érkező pénzügyi segítség erősen felveti a tiltott pártfinanszírozás gyanúját, illetve a magyar politikára rátelepedő, azt behálózó globalista hálózat ténykedése a parlamenti választás kimenetelébe való erőteljes beavatkozási kísérletként értékelhető”.

Érdemes megismételni, hogy 

miután tavaly október elején Karácsony Gergely visszalépett Márki-Zay Péter javára a baloldali előválasztás második fordulójában, az addig is csak ernyőszervezetként működő 99 Mozgalom lényegében minden szempontból tetszhalott állapotba került. 

A dollárok és az amerikai szakértők pedig Karácsony után a hódmezővásárhelyi polgármester Mindenki Magyarországa Mozgalma felé gurultak. 

Minderre közvetve Márki-Zay Péter szolgáltatott bizonyítékot, aki idén május 18-án elújságolta, hogy Karácsony Gergely stábjából örökölte meg az amerikai kampánytanácsadókat. Amikor Márki-Zay az ellenzéki kampányban való munkamegosztásról értekezett, elejtett egy nagyon fontos félmondatot. 

Ezek alapján alapos okkal feltételezhető, hogy az Action for Democracy guruló dollárjait is a főpolgármestertől „örökölte” Márki-Zay, hiszen hálálkodott is az Alex Soros által is reklámozott szervezetet vezető Korányi Dávidnak. 

A teljes cikket itt olvashatja el

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában