Szankciós infláció

2022.11.04. 11:44

Kormányszóvivő: november közepétől életbe lép a vállalkozói kamatstop (videó)

A kormány intézkedése 60 ezer magyar kis- és középvállalkozást érint, és mintegy kétezer milliárd forint hitelállományt - mondta Szentkirályi Alexandra.

Forrás: Szentkirályi Alexandra Facebook oldala

Szentkirályi Alexandra kifejtette, a brüsszeli szankciók nagyon sok bajt okoznak, hiszen a szankciók miatt elszabadultak elszabadultak az energiaárak, elszabadult az infláció. Látjuk, hogy ez tönkreteszi az európai és a magyar gazdaságot, mert egyre nagyobb terhet rak a vállalkozásokra is. A szankciók miatt jelentősen nőnek a vállalkozások energia-, a beszerzési- és a szállítási költségei is, és sok vállalkozásnak okoz problémát az is, hogy a szankciós infláció miatt drágulnak a hitelek is, így jelentősen emelkednek a törlesztőrészleteik.

A Magyarország Kormánya Facebook oldalára feltöltött videóban a kormányszóvivő közölte, a kormány amellett, hogy a családokat és az időseket védi az áremelkedésektől, a vállalkozások és a munkahelyek védelme érdekében is több döntést hozott. Az egyik ilyen rendkívüli intézkedés, hogy november közepétől életbe lép a vállalkozói kamatstop. 

A vállalkozói kamatstoppal azokat a hazai kis- és középvállalkozásokat védik a kamatemelkedéstől, amelyeknek változó kamatozású, államilag nem támogatott, forintalapú banki kölcsöne van. Ez 60 ezer magyar kis- és középvállalkozást érint, és mintegy kétezer milliárd forint hitelállományt.

A kormányszóvivő arról is beszélt, hogy a kamatstop a tervek szerint jövő év június végéig lesz érvényben, az érintett vállalkozások nyolc hónapon át fizethetik az alacsonyabb törlesztőrészletet. Egy cégnek ezzel átlagosan másfél-kétmillió forinttal, a kkv-szektornak pedig összesen nyolcvan milliárd forinttal csökkenti a kormány a terheit.

A hazai vállalkozásoknak a kamatstop csak az egyik segítség, de nem a megoldás a mostani szankciós válságban. A valódi megoldás a kormány álláspontja szerint az lenne, ha a káros szankciók helyett a béke rendezése felé mozdulna el az európai politika. 

Szentkirályi Alexandra a videó végén arra is felhívta a figyelmet, hogy mindenki véleményére kíváncsiak a szankciós politikával kapcsolatban a nemzeti konzultációban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában