Romló közbiztonság

2022.11.10. 13:26

Lesújtó számok az USA-ból: elszabadult a bűnözés Soros György ügyészeinek városaiban

New Yorkban két számjegyű növekedést lehetett tapasztalni a nemi erőszakok, a nagy értékű lopások és a rablások terén, míg Chicago városában csaknem 600 embert öltek meg 2022-ben.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A New York-i rendőrség (NYPD) legfrissebb bűnügyi statisztikái szerint az elmúlt évhez képest a nemi erőszakok száma 10,9 százalékkal, a rablások 32,4 százalékkal, a betöréses lopások 29,1 százalékkal, a nagy értékű lopások száma pedig 38,5 százalékkal nőtt, köszönhetően a baloldali és Soros György által támogatott ügyészeknek és a rendőrség leszerelését illetve az óvadék megszüntetését támogató baloldali politikusoknak – írja cikkében a V4NA.

A statisztikák nyilvánosságra hozatala után CNN-nek adott interjújában Kathy Hochul New York kormányzója azt állította, hogy „az adatok nem azt mutatják, hogy az óvadékreform okozná a bűnözés megugrását. Azonban láthatunk egyedi eseteket is, de a járvány előtti és a törvény elfogadásának idejéhez képest nem hiszem, hogy valódi eltérés lenne az adatokban”.

Kathy Hochul szorgalmazta az óvadék eltörlését, amiben partnere volt a Soros György által is támogatott ügyész, Alvin Bragg is. Azonban amint bevezetésre került a reform, bűnözési hullám lett úrrá a nagyváros utcáin. A kormányzó a katasztrofális eredményekkel nem foglalkozott, és rendőrség leépítését illetve az óvadék eltörlésének támogatóját Brian Benjamint választotta alkormányzónak. A férfi azonban 2022 áprilisában lemondott, miután a szövetségi ügyészek vesztegetéssel, csalással és okirat hamisítással vádolták meg.

A bűnözés annyira súlyos mértéket öltött, hogy a New York-i republikánus kormányzójelölt, Lee Zeldin képviselő egy nemrégiben tartott vita során azt mondta, azért indul a kormányzói székért, hogy felvegye a harcot az államot sújtó elharapózó bűnözés ellen.

„Vissza kell hoznunk az óvadékot. Újra biztonságossá kell tennünk az utcáinkat. Azért indulok, hogy visszaszerezzük az utcáinkat, és hogy támogassuk a rendfenntartó erők tagjait. Ez arról szól, hogy mindannyian együtt, republikánusok, demokraták, függetlenek, New York-iak, újra biztonságossá tegyük az utcákat, újra biztonságossá tegyük a metrókat” – mondta a jelölt.

Egy friss felmérés szerint az amerikai választók többsége a baloldali és ultraliberális politikusokat okolja az Egyesült Államokat sújtó bűnözési hullámért. A demokraták körében 52 százalék szerint az úgynevezett ‘woke’ politikusok felelősek a bűnözés megugrásáért. A republikánusok 75 százaléka és a bizonytalan szavazók 60 százaléka mondta ugyanezt.

Azonban nem New York az egyetlen város, amelynek lakosait a növekvő bűnözés sújtja, Chicagóban 2022-ben megközelíleg a 600 gyilkosság történt, a Chicagói rendőrség (CPD) adatai szerint eddig 3016 embert lőttek le 2441 különálló incidensben a városban.

Csak az elmúlt hónapban 61 gyilkosság és 250 lövöldözés történt, ami megegyezik a 2021 októberi összesített adatokkal. Ebbe beletartozik a halloween éjszakáján történt tömeges lövöldözés, amelyben legalább 11 felnőtt és három gyermek sérült meg a Garfield Park negyedben.

„A közbiztonság minden aspektusának javítása a chicagói rendőrség prioritása. Az egyik legfontosabb kulcsa a haladás elérésének és fenntartásának az, hogy összehangoljuk erőfeszítéseinket a kormányzat minden szintjén és minden egyes közösségben” – mondta David Brown rendőrfelügyelő.

Chicago államügyésze, Kim Foxx korábban szintén támogatta az óvadék megszüntetését. „A készpénzes óvadék soha nem a közbiztonságról szólt. Túl sok ember esetében az elbírálás nem a kockázaton, hanem azon az összegen alapult, amelyet ki tudtak fizetni, így az óvadék megszüntetése a kockázatról, és nem a szegénységről szól” – írta korábban Kim Foxx a Twitteren. Az államügyész kampányát nem mellesleg egy szervezeten keresztül nagyjából két millió dollárral támogatta Soros György.

A chicagói rendőrök a múlt hónapban 940 illegális lőfegyvert foglaltak le, átlagosan naponta több mint harmincat, így az ebben az évben lefoglalt fegyverek száma 10 778-re nőtt. Ezek közül 904 volt támadófegyver, 678 pedig azonosítatlan lőfegyver.

A rendőrségi adatok szerint 2022-ben 1409 járműeltérítést is regisztráltak, az autólopásokkal kapcsolatos letartóztatások száma pedig 18 százalékkal nőtt az elmúlt évben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában