Izraeli választás

2022.11.03. 10:25

Netanjahu stabil jobboldali kormányt alakíthat

Stabil jobboldali kormányt alakíthat a Likud párt élén álló Benjámin Netanjahu a szavazatok 90 százalékának megszámlálása után – jelentette a helyi média Izraelben csütörtökön.

Benjámin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök integet támogatóinak a parlamenti választások estéjén az ellenzéki Likud párt jeruzsálemi székházában 2022. november 1-jén

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Abir Szultan

A központi választási bizottság jelentése szerint a keddi választás szavazatait már számba vették, és megkezdték a nem saját szavazókörzetükben leadott dupla borítékok feldolgozását, amelyeket a külképviseleteken dolgozók, valamint a katonák és a kórházakban, börtönökben felállított szavazóhelyiségekben szavazók adtak le.

 

Az eddigi, mintegy 90 százalékos feldolgozottság szerint a Benjámin Netanjahu volt miniszterelnököt támogató jobboldali, ultranacionalista és ultraortodox tömbnek 65 képviselője lesz a 120 tagú izraeli parlamentben, a Kneszetben. Ezzel a Likud vezetője meg tudja alakítani a választási kampányában ígért stabil, tisztán jobboldali kormányát.

 

A 3,25 százalékos választási küszöböt el nem érő pártokra leadott voksokat, az összesen leadott szavazatok több mint hat százalékát, a választási eredmények arányában osztják el a bejutott pártok között, s ezzel megerősödnek a győztes oldal pártjai.

Nem jutott be az arab Balaad párt, noha 3,02 százalékot, azaz több mint hárommandátumnyi szavazatot szerzett. Ha az előzetes várakozások szerint összefogtak volna a Hadas-Tal nevű arab pártszövetséggel, akkor együtt most nyolc képviselője lenne közös listájuknak, de így a bekerült Hadas-Tal várhatóan csak négy-öt képviselőt küldhet a Kneszetbe.

A számítások alapján várhatóan kiesik a baloldali liberális Merec is, amely az összes voks 3,16 százalékát szerezte meg a 90 százalékos feldolgozottságnál. Ez a párt is megpróbált korábban szövetséget kötni a szociáldemokrata Munkapárttal, de annak vezetője, Merav Michaeli elutasította kérésüket.

A Likud gyors koalíciós tárgyalásokra törekszik a végleges eredmények nyilvánosságra hozatala után a Haarec című újságnak nyilatkozó Likud-forrás szerint. A Vallásos Cionisták nevű vallásos pártszövetséggel, a keleti ultraortodoxok Sasz pártjával és az askenázi ultraortodoxok Egyesült Tórapártjával kezdődnek majd a megbeszélések – közölték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában