Tüntettek

2022.12.09. 21:38

Az oktatásügyért tartottak demonstrációt a közmédia épülete előtt

A Kunigunda útján felállított színpadon kalapáccsal szétvertek egy televíziókészüléket.

Az Egységes Diákfront demonstrációja az MTVA székháza előtt

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Az oktatásügyért tartottak demonstrációt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) budapesti székháza előtt péntek este tanárok, diákok szülők és a velük szimpatizálók az Egységes Diákfront és a Pala Mozgalom szervezésében. 

Engedj be! - skandálták a tüntetők, akik azt kifogásolták, hogy szerintük a közmédia nem tájékoztatja a magyar lakosságot az oktatás valódi helyzetéről és nem mondhatják el a köztelevízióban az álláspontjukat az oktatásügyért demonstrálók. 

A többi között a szónokok felszólítására a tüntetők egy percre befogták a szájukat, így mutatva, hogy a közmédia szerintük miként hallgatja el a követeléseiket. 

A Kunigunda útján felállított színpadon kalapáccsal szétvertek egy televíziókészüléket. 

A tüntetés a Flórián téren kezdődött, onnan vonultak a demonstrálók az MTVA épülete elé. 

Útközben a "Szabad ország, szabad oktatás", a "Fizessétek ki a tanárainkat!" és "A csend nem rend" rigmusokat skandálták. 

A menetelők olyan molinókat tartottak a magasba, mint "Minden hatalom a népé", "Ki fog minket tanítani?", "Még több stadiont, még kevesebb tanárt!". Az egyik demonstráló egy molinón Haynauhoz, az 1848/49-es szabadságharc utáni megtorlások elrendelőjéhez hasonlította az oktatást felügyelő belügyminisztert. "Haynau 13 honvédtiszt, Pintér 13 tanár" - szerepelt a polgári engedetlenség miatt elbocsátott tanárok számára utalva a táblán. 

A menetben résztvevők fáklyákat gyújtottak és Pintér Sándor belügyminiszter lemondását követelték. 

A tüntetők nemzeti színű, európai uniós, valamint a pedagógusokért tartott tüntetések jelképévé vált kockásing-mintás és körbezárt felkiáltójelet ábrázoló zászlókat lobogtattak.

 Feltűnt a tömegben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének, a Pedagógusok Szakszervezetének és a Tanítanék Mozgalomnak a lobogója is.

 

 

Címkék#mtva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában