Orosz–ukrán háború

2022.12.03. 07:00

Hetvenhatszor támadták az oroszok a határ menti településeket

283. napja tart a háború a szomszédban.

Az éjszakai orosz tüzérségi támadásban megsérült épület romjain dolgoznak mentők a kelet-ukrajnai Harkivi területen fekvő Csuhuiv közelében lévő Kluhino-Baskirivka 2022. december 2-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szerhij Kozlov

Megérkeztek az első Hawk légvédelmi rendszerek Ukrajnába

Megérkeztek az első spanyol Hawk légvédelmi rendszerek Ukrajnába – közölte a Twitteren Olekszij Reznyikov védelmi miniszter. A miniszter Margarita Robles spanyol védelmi miniszterrel együtt tisztelegett az Ukrajnáért vívott harcokban elesett hősök emléke előtt és meglátogatták a sebesült katonákat az odesszai kórházban. Korábban arról számoltak be, hogy Spanyolország legalább hat Hawk-rendszert ad át Ukrajnának.

Közel 15 millió ukrán hagyta el a háború kitörés óta az országot

Az orosz-ukrán háború kitörése óta több mint 14,5 millió állampolgár hagyta el Ukrajnát, ebből legalább 11,7 millió fő az Európai Unió valamely országába távozott - jelentette be Dmitro Lubinec, az ukrán Legfelső Tanács emberi jogi biztosa hivatalos Facebook-oldalán. Továbbá megjegyezte azt is, hogy 

Ukrajnában 4,7 millió belső menekültet tartanak nyilván.

Donbaszba látogathat Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök állítólag az orosz ellenőrzés alatt álló Donbaszba látogat.

 

Az orosz média december 3-án közölte a lehetséges látogatásról szóló híreket anélkül, hogy pontos helyet vagy lehetséges dátumot neveztek volna meg.

 

Észtország HIMARS-rakétavetőkkel bővíti védelmi rendszerét

Észtország nagy hatótávolságú rakéta-sorozatvető rendszerekkel (HIMARS) bővíti védelmi rendszerét, a 70-300 kilométeres hatótávolságú, amerikai fegyverrendszerek várhatóan 2024-ben érkeznek az országba – közölte az észt védelmi minisztérium szombaton.

A 200 millió dolláros (78 milliárd forint) megállapodás – amely Észtország eddigi legnagyobb védelmi beruházása – az olyan szükséges felszereléseket is tartalmazza, mint a lőszerek és rakéták, de beletartozik a rendszer használatához szükséges kiképzés is.

Kaarel Maesalu alezredes, az észt védelmi erők képességfejlesztési osztályának vezetője szerint a HIMARS sorozatvetőknek azért van különleges jelentőségük az ország védelmét illetően, mert „lehetővé teszik, hogy elrettentsük az ellenséget még azelőtt, hogy (konfliktus esetén) megütköznének a gyalogos egységek”.

Az Egyesült Államok a többi között HIMARS rakétavetőkkel is támogatta Ukrajnát az Oroszország ellen 10. hónapja tartó háborúban. Az észt védelmi minisztérium értékelése alapján a rakétavetők segítségével sikeres csapásokat mértek orosz lőszerraktárakra, közlekedési csomópontokra, irányítási központokra. Az ilyen ellentámadások a minisztérium szerint hajszálpontosan célba értek, s az ukrán erők jóval nagyobb hatótávolságon belül tudtak velük harcolni, mint az addig használt tarackokkal.

Lettország és Litvánia, a másik két balti ország már előrébb jár a rakéta-sorozatvetők beszerzése terén: vagy már rendelkeznek is ilyen védelmi rendszerrel, vagy már folyamatban van annak beszerzése.

Továbbra is áramszünetekre kell számítania a kijevieknek

Kijevben rendkívüli áramszüneteket vezettek be. Erről szombaton számolt be a DTEK ukrán energetikai vállalat.

„A stabilizációs áramszünetek korábban készült ütemtervei még nem lépnek életbe” – közölte a vállalat a honlapján közzétett közleményében.

Megjegyzik, hogy a DTEK energetikai mérnökei az NEC Ukrenergo szakembereivel együtt mindent megtesznek a helyzet mielőbbi stabilizálása érdekében.

Korábban szombaton az odesszai katonai közigazgatás vezetőjének tanácsadója, Szerhij Bratcsuk szintén azt mondta, hogy a régióban vészhelyzeti áramkimaradásokat vezettek be.

Durva harcok

Az ukrán hadvezetés közlése szerint az elmúlt nap folyamán Donyeck és Luhanszk megyékben hat település közelében visszaverték az orosz támadásokat.

A hadsereg közlése szerint Donyeckben Szoledar, Opytne, Nevelske, Krasznohorivka és Marinka; Luhanszban pedig Chervonopopivka település közelében folytak a harcok.

Ukrajna szerint az orosz veszteségek

Ukrajna szerint az orosz katonai veszteségek már meghaladták a 90 ezer főt, állításuk szerint 90 600 orosz katona halt meg az orosz-ukrán háború kezdete óta és 5886 orosz páncélozott harcjármű megsemmisült.

A háborúban bevetett orosz katonai eszközök közül 263 helikopter, 2917 harckocsi és 280 repülőgép is megsemmisült az ukrán hadsereg közlése szerint.

Hawk légvédelmi rakétarendszert szállít Spanyolország Ukrajnának

„Az 1. Hawkjainkat Spanyolország biztosítja” – közölte Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a Twitteren pénteken, miután találkozott spanyol kollégájával, Margarita Roblesszel.

Az állambiztonsági szolgálat vizsgálja a TV-csatornát

A lett állambiztonsági szolgálat közölte, hogy megkezdte a Dozhd független orosz televíziós csatorna nyilatkozatainak vizsgálatát, mert azt gyanítják, hogy a csatorna segíti az ukrajnai háborúban részt vevő Moszkva-barát csapatokat.

A Dozhd, vagyis a TV Rain Lettországból és máshonnan is sugároz, miután az orosz hatóságok bezáratták moszkvai stúdióját azzal az indokkal, hogy szándékosan hamis információkat terjesztett az ukrajnai orosz csapatokról.

A lett állambiztonsági szolgálat most azt közölte, hogy a Dozhd egyik hírműsorának egyik riportere reményét fejezte ki, hogy a csatorna sok orosz katonának tudott segíteni alapvető felszereléssel és kényelmi eszközökkel.

„A kijelentések... felvetik a gyanút, hogy a tévécsatorna segítséget nyújt az orosz megszálló erők katonáinak” – áll a közleményben. Hozzáteszik, hogy aki az orosz erőknek segít, az büntetőjogi felelősségre vonható.

A szolgálat közölte, hogy többször figyelmeztette a politikai döntéshozókat azokra a kihívásokra, „amelyek abból erednek, hogy Oroszország úgynevezett független médiumai Lettországba helyezik át tevékenységüket”.

Erre figyelmeztet a külügyminiszter

Putyin arra használhatja a béketárgyalásokat, hogy feltöltse a hadseregét – figyelmeztet a brit külügyminiszter.

A The Telegraphnak adott interjújában James Cleverly azt mondta, fennáll a veszélye annak, hogy „a tűzszünetet Putyin valójában csak arra használja fel, hogy több katonát képezzen ki, több lőszert gyártson, és újjáépítse és felfegyverezze a fegyveres erőit”.

Figyelmeztetése azután hangzott el, hogy Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy kész lenne tárgyalni Putyinnal, ha valóban a háború befejezésére törekszik – amire eddig nem került sor.

Hírszerzés: az orosz csapatok fő célja most ez a város

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma közzétette az ukrajnai válságról szóló legfrissebb hírszerzési jelentését.

Eszerint az orosz erők az általános katonai erőfeszítéseik és tűzerőjük nagy részét továbbra is a donyecki területen található Bahmut város körül összpontosítják. Ez valószínűleg a város bekerítését jelenti, észak és dél felé történő taktikai előrenyomulással.

A jelentés szerint Oroszország 2022 augusztus eleje óta Bahmutot tekinti fő támadási törekvésének.

Azt is megállapítja, hogy

„reális a lehetősége annak, hogy Bahmut elfoglalása elsősorban szimbolikus” és „politikai céllá vált Oroszország számára”.

Kisiklott egy NATO hadifelszerelést szállító vonat

Kisiklott egy tehervonat Görögországban, amely tankokból, páncélosokból és konténerekből álló rakományt szállított.

A hadifelszerelést nem sokkal előtte rakodták át Evros kikötőjében az Endurance amerikai szállítóhajóról, és a balkáni és balti államokba szállították volna a felszerelést.

Nem szállít több fegyvert az USA Ukrajnának?

Washington megtagadhatja, hogy fegyvereket szállítson Kijevnek, ha felismeri, hogy a konfliktus eszkalálódásának kockázata meghaladja az érdekeit. Erről ír Patrick Buchanan, a The American Conservative magazin szerzője, hívja fel rá a figyelmet az iz.ru hírportál.

Véleménye szerint az elmúlt hónapok ukrajnai konfliktusa megmutatta, hogy az Egyesült Államokban nagyszámú „forrófejű” van, akik készek konfliktusba keveredni egy atomhatalommal anélkül, hogy számításba vennék a következményeket. Ez a tendencia különösen a lengyelországi rakéta-incidens után volt nyilvánvaló – mondta.

„Számunkra a konfliktus legnagyobb tétje nem az, hogy ki fogja ellenőrizni Luhanszk, Donyeck vagy Herszon városát, hanem az, hogy ne rángassanak bele minket egy katonai konfliktusba, egészen a nukleáris háborúig” – figyelmeztetett.

Speciális tankelhárító akadályok mellett gyalogol egy asszony Kijevben 2022. december 1-jén, az ukrajnai háború idején
Fotós: Bernat Armangue / Forrás: MTI/AP

Oroszország reagált a NATO-bővítésre

Oroszországnak csapatokat kell majd felállítania északon, ha Finnország és Svédország csatlakozik a NATO-hoz. Ezt a védelmi minisztérium által kiadott, a katonai vezetők számára készült orosz Voyennaya Mysl című magazin decemberi száma közölte.

A mi részünkről ez szárazföldi és partmenti csapatokat, rakéta- és tüzérségi csapatokat, légvédelmi csapatokat és légierő – beleértve a pilóta nélküli repülőgépeket is – kiépítését jelenti, valamint nagy hatótávolságú, precíziós irányítású csapások tervezését igényelné Finnország és Svédország északi területein lévő célpontok ellen – áll az anyagban.

A kiadvány szerint jelenleg Finnország és Svédország esetleges felvételét az Észak-atlanti Szövetségbe kell a legsürgetőbb kihívásnak tekinteni Oroszország számára, mivel a katonai blokkal közös határ több mint ezer kilométerrel megnő. Emellett rámutatnak, hogy a NATO közös haderő alakulatai ezeknek az országoknak a területén is bevethetők lennének.

Kanada kiterjeszti az Irán elleni szankciókat a drónok miatt

Kanada december 2-án újabb szankciókat vezetett be iráni magánszemélyek és jogi személyek ellen, köztük egy olyan cég ellen, amely segít az iráni gyártmányú Shahed-136 drónok fejlesztésében, amelyeket Oroszország a háborúban vetett be.

Több mint 12 ezren érkeztek pénteken

Magyarország területére 2022. december 2-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6490 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5612 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 200 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. december 2-án 22 ember, köztük 6 gyerek érkezett Budapestre vonattal.

76-szor támadták az oroszok a határ menti településeket

Az Oroszországgal határos északkeleti Szumi megye Szeredyno-Budska, Znob-Novhorodska, Krasnopilska és Bilopilska településeket vették tűz alá december 2-án – közölte Dmitro Zsivickij kormányzó.

Mariupol fő temetője jelentősen nagyobb lett

Jelentősen megnőtt a sírok száma Mariupolban, a város nyugati oldalán található Starokrymske temetőben – derül ki a Maxar Technologies vállalat által közzétett új műholdfelvételekből.

Egymás mellett tettek közzé két műholdképet a temetőről, az egyik március 29-én készült, a másik november 30-án. A felvétel a sírhelyek számának nagymértékű növekedését mutatja.

Feltételezések szerint több mint 20 ezer ember halt meg, de a mariupoli városi tanács szerint a tényleges szám ennél jóval magasabb is lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában