Jótékonyság

2022.12.20. 19:10

Menekült gyerekeknek osztott ajándékot Erdő Péter, Herczegh Anita és Soltész Miklós

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Herczegh Anita, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára adott át ajándékcsomagot menekült gyerekeknek és családjaiknak kedden, a budapesti Magyar Szentek Templomában.

MTI

Herczegh Anita, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (középen, b-j) a Katolikus Karitász Tárjátok ki a szíveteket elnevezésű adventi segélyakciójának ajándékosztásán a budapesti Magyar Szentek Templomában 2022. december 20-án

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Erdő Péter a menekült családokat köszöntve kiemelte: karácsonykor Jézus minden népet és minden kor emberét megajándékozta azzal, hogy szolidaritást vállalt az emberiséggel.

A bíboros azt mondta: „nekünk, magyaroknak nem nehéz veletek éreznünk”. Felidézte, 1956-ban az ő családja is elvesztette otthonát, lakásukat szétlőtték, mindenük odaveszett. Az Erdő család először egy munkásszálláson húzta meg magát, és mivel nem volt mit enniük, a gyerekek minden alkalommal izgatottan várták a kapott segélycsomagokat.

SOLTÉSZ Miklós; HERCZEGH Anita; ERDÕ Péter
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek beszédet mond a Katolikus Karitász Tárjátok ki a szíveteket elnevezésű adventi segélyakciójának ajándékosztásán a budapesti Magyar Szentek Templomában 2022. december 20-án
Fotós: Illyés Tibor / Forrás: MTI

1957 januárjától Erdő Péter két testvérével együtt falura került, egy parasztcsalád fogadta be őket, akiknek volt ennivalójuk. Ezt az akciót annak idején a katolikus egyház szervezte.

„Szeretnénk mi is folytatni azt, amit a régiek tettek” – mondta, majd úgy fogalmazott: „amit adunk, azt valójában Isten adja nektek, mi csak a postások vagyunk”, de az „ajándékok mellé a szívünket is odatesszük”.

Écsy Gábor, a karitász országos igazgatója arról beszélt: az otthonukat elhagyni kényszerülő családokat a Katolikus Karitász sokféle módon támogatta az elmúlt időszakban, az otthon melegét azonban nem pótolhatták. A karácsonyi ünnepséggel éppen ez a céljuk. A családoknak szánt ajándékokkal „képletesen ünnepi asztalaink mellé szeretnénk hívni a jelenlévőket”. Az ajándékcsomagokba tett bejglivel és szaloncukorral, ami a magyar családok asztaláról nem hiányozhat a következő napokban, „szeretnénk kifejezni, hogy együtt érzünk ukrán barátainkkal” – mondta a segélyszervezet vezetője.

Écsy Gábor reményét fejezte ki, hogy amikor a gyermekek odahaza kibontják az ajándékokat, rövid időre elfeledkezhetnek a világot megrendítő háborúról, amely elszakította őket otthonaiktól.

Grexa Liliána, az Országgyűlés ukrán nemzetiségi szószólója megköszönte a Katolikus Karitásznak, hogy a háború kezdetétől segítik a menekülteket és az Ukrajnában maradottakat is. A segélyszervezet különösen sokat tesz a gyerekekért – tette hozzá, példaként említve a nekik szervezett nyári táborokat.

SOLTÉSZ Miklós; HERCZEGH Anita; ERDÕ Péter
Herczegh Anita, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete (b2) és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (b) a Katolikus Karitász Tárjátok ki a szíveteket elnevezésű adventi segélyakciójának ajándékosztásán a budapesti Magyar Szentek Templomában 2022. december 20-án
Fotós: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Azt is mondta, különösen hálás a segélyszervezetnek, az egyháznak és a magyar államnak azért, hogy nemcsak élelemmel, ruházattal látják el a menekülteket, hanem abban is segítenek, hogy olykor kiszakadhassanak a hétköznapok valóságából.

A kapott sajtóanyag szerint a Katolikus Karitász jelenleg 1250 menekült családot támogat, a 122 megajándékozott gyerek közülük került ki. A gyerekek életkoruknak megfelelő ajándékokat, téli ruhát, rajzeszközöket édességet, hátizsákot kaptak. Családjaiknak emellett egy-egy csomagot is összeállított a segélyszervezet, amelyben bejgli, szaloncukor, tea, nápolyi mellett utalványokkal segíti a karitász a családokat.

Az ünnepségen a harkovi akrobataiskola diákjai műsorukkal köszönték meg a katolikus egyháznak a támogatást, majd egy kárpátaljai magyar zenészcsalád adott elő karácsonyi énekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában