Korrupciógyanú

2023.01.27. 06:42

Kenőpénzbotrány: ha bebizonyosodik az iskolai vesztegetés, nyolc évet is kaphatnak az elkövetők

A Magyar Nemzet úgy tudja, folyik a büntetőeljárás az Eötvös József Gimná­ziumban kirobbant botrány kapcsán. A lap rendőrségi forrásokra hivatkozva arról ír, ha a vesztegetés bebizonyosodik, akár nyolc év is járhat az elkövetőknek.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Elle Aon

A Magyar Nemzet kérdéseire közölték, 

a Budapesti Rendőr-főkapitányság vesztegetés gyanúja ­miatt rendelt el nyomozást, amely természetesen kiterjed a sajtóban közzétett hangfelvétel tartalmának vizsgálatára is.

A vesztegetést alapesetben három évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a Btk., ám minősített esetben a büntetés már egytől öt évig terjed, ha a bűncselekményt gazdálkodó szervezet részére vagy érdekében tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban követik el. Például ha az iskola vezetőit vesztegette meg valaki. Egyelőre nem tudni, hogy ez történt-e – olvasható a cikkben.

A büntetés már súlyosabb, ha a vesztegetést bűnszövetségben vagy üzletszerűen követik el, ekkor a büntetés kettőtől nyolc évig terjed.

Igaz, a bűncselekmény súlya befolyásolja a végső ítéletet, vagyis ebből a szempontból nem mindegy, hányszor és milyen összegben fogadott el valaki kenőpénzt. Az viszont biztos, hogy a vesztegető és a megvesztegetett is büntetőjogi felelősséggel tartozik.

A korrupciós botrány azután robbant ki, hogy a Metropol nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelyen arról beszélgetnek, félmillió forintnyi vesztegetési pénz kell ahhoz, hogy azokat a diákokat is felvegyék az Eötvös József Gimnáziumba, akiknek nem sikerült az írásbeli felvételi vizsgájuk. 

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában